Дитина-мама, або Quo vadis?

23 Січня 2004
5346

Дитина-мама, або Quo vadis?

5346
До речі, жоден з телеканалів не насмілився назвати породіллю жінкою: вдавалися до слів "школярка", "мама", "дівчинка". Вірю: язик не повернувся. Хоча впевнена, що авторам сюжетів, на відміну від школярки, добре знайомий імператив:.
Дитина-мама, або Quo vadis?
"У нашім раї на землі

Нічого кращого немає,

Як тая мати молодая

З своїм дитяточком малим".


Зараз я не про те, що Шевченко – пророк. Я уявила собі, як жваво цю подію обговорюють після перегляду новин у шкільних коридорах (у Києві, наприклад, у ці дні карантину більшість однолітків героїні сюжету проводила перед телевізором, дивлячись усе підряд, а навіть, якщо хто й пропустив, то цю прогалину допомогли заповнити ровесники. Ще б, адже телеканали одностайно визнали, що школярку "вже називають наймолодшою матір‘ю в історії України"! Для когось – приклад для наслідування, для когось – нагода назвати речі своїми іменами (вам доводилося чути мову сучасних підлітків?). Навіть ICTV, що більш-менш коректно подав повідомлення, не уникнув спокуси згадати про "історію України"!

"У Харкові 11-річна школярка народила дитину – хлопчика вагою 3,6 кг. Як повідомляють сьогодні місцеві телеканали, пологи пройшли успішно, хоча юній матері довелося зробити кесаревий розтин. Дитина народилася здоровою.

Передбачається, що школярка, яку місцеві журналісти вже називають наймолодшою матір`ю в історії незалежної України, проведе разом з дитиною в пологовому будинку ще, щонайменше, тиждень під посиленим наглядом лікарів, повідомляє Інтерфакс-Україна."
(ICTV, 20.01.2004 17:14)

Якщо це привід радіти, то хотілося б знати – чому; якщо привід пишатися, то не завадило б знати – чим, чи, може, це усе ж привід гірко плакати і безутішно ридати? А як же суспільна мораль на ТБ, про яку останнім часом не втомлюються говорити і народні депутати, і профі?

Можливо, мені привиділася ледь вловима посмішка у кутиках губ ведучого "Інтеру", коли він повідомляв глядачам новину, однак сам сюжет видався моторошним, особливо вразило цинічне "нас очень соблазняло, чтобы она родила сама", що прозвучало б цілком нормально у середовищі лікарів, але не призначалося для вух телеглядачів, навіть якщо серед них одиниці таких, даруйте, цнотливих, як я:

"Самой молодой мамой в Украине за последние 70 лет стала 11-летняя девочка из Харькова. Ребенок появился на свет сегодня в 5-м роддоме города.

Мама малыша – ученица 6-го класса одной из харьковских школ. Последние три месяца она находилась в больнице под постоянным присмотром врачей. Рождения малыша в 5-м роддоме Харькова ожидали еще в первые дни нового года.

Валентин Грищенко, академик НАН Украины: "Нас очень соблазняло, чтобы она родила сама. Роды через естественные родовые пути более физиологичны".

Но ожидания врачей не оправдались. Сегодня утром они приняли решение сделать кесарево сечение. Операция длилась всего 20 минут. В 8.30 на свет появился мальчик. Валентин Грищенко был первым, кто взял новорождённого на руки. Вес ребенка врачей впечатлил. Крепыш весит 3 килограмма 800 граммов. По словам медиков, сейчас здоровье мальчика и роженицы можно считать нормальным. Уже сегодня юная мама увидит своего ребенка. А вот отец – вряд ли. Он покинул девочку сразу же, как только узнал о беременности.

Валентин Грищенко, академик НАН Украины: "Здесь станет ряд вопросов с отцовством и фактом, что она несовершеннолетняя. Мы пока не будем травмировать ни ее, ни родных. А при выписке этот вопрос станет." В больнице девочка будет находиться еще неделю. Когда же ее выпишут, судьбу ребенка вместе с родственниками будут решать органы регистрации. Не исключено, что кому-то из родных придется стать опекуном новорожденного".
(„Інтер”, 20.01.2004, 20:45).

Гадаю, фраза з репортажу "мы пока не будем травмировать ни ее, ни родных" більш, ніж недоречна, оскільки, самі розумієте, завдяки ТБ навіть великий Харків для такої новини виявився нездатним зупинити лавину пліток і пересудів, тому саме завдяки сюжету рідних травмували найбільше. Неважко уявити також, що доведеться ще пережити викладачам "прославленої" школи.

І ще кілька слів щодо професіоналізму: зверніть увагу на наведені нижче два сюжети харківського АТН (Агентство телевидения новости) і Нового каналу. Якщо довіряєте мені, можете звернути увагу тільки на підкреслене, тому що решта відрізняється лише мовою викладу і часом виходу в ефір – при тому, що перший сюжет називає двох авторів, а другий – одного, пор.:

"Наймолодша мама в історії України. Хто вона?

"Репортер", Новий канал, вiвторок, 20 сiчня 16:12


Харківські акушери прийняли сьогодні пологи у одинадцятирічної школярки. Вона народила здорового хлопчика, ставши відтак наймолодшою породіллею в історії незалежної України.

Поки безіменне, чорняве хлоп‘я з’явилося на світ у п’ятому харківському пологовому будинку. Його мама ввійде в історію: харківській школярці лише одинадцять років.

Новий канал уже повідомляв, що вона кілька місяців мала статеві стосунки із сусідом, начебто не здогадуючись про наслідки. До лікарів звернулася, коли вагітність було вже не приховати

Для медицини дивом є те, що настільки юна особа змогла виносити плід. Більше того, лікарі, котрі спостерігали юну жінку в останні тижні вагітності, до останнього сподівалися, що вона народить сама, без хірургічного втручання

Валентин Грищенко, академік НАН України, завідувач кафедри Харківського медуніверситету: «Однако последние дни она стала хуже ощущать шевеление плода. По нашим данным многопланового исследования плода тоже выяснилось, что он страдает. Очевидно, в первую очередь, от перенашивания беременности. Мы пошли на операцию кесарева сечения. Она сегодня состоялась, прошла благополучно. Получили мальчика весом три восемьсот».

За офіційними даними, харків’янка, чиє ім’я не називається з етичних міркувань, є наймолодшою породіллею незалежної України. Утім, своєрідний світовий рекорд також зафіксований у Харкові.

1935 року у цьому ж пологовому будинку народжувала шестирічна дівчинка, зґвалтована дідусем. Тоді обійшлися без кесаревого розтину, щоправда дитина народилася мертвою – задихнулася, заплутавшись у пуповині. Кіноплівку із записом тих пологів досі демонструють харківським студентам під час занять».

Лікарі припускають, що післяпологове обстеження наймолодшої мами України буде довшим, ніж звичайно. Тож вона із немовлям проведе в лікарні ще близько тижня.

Що буде далі – від медиків уже не залежить. Виникає юридичний казус: як реєструвати дитину, народжену неповнолітньою. Невідомо, і де перебуває батько хлопчика. Є інформація, що він виїхав за межі України.
// З Харкова Микола Піддубний, Анатолій Гавриляко, Новий канал".

"Сегодня в пятом роддоме врачи приняли роды у одиннадцатилетней школьницы. Операцию кесарева сечения проводил знаменитый специалист, академик Валентин Грищенко. Девушка, которую считают самой юной матерью в истории независимой Украины, родила здорового мальчика.

Пока еще безымянный смуглый мальчишка появился на свет сегодня в восемь двадцать два утра. Его маме суждено войти в историю: харьковской школьнице всего одиннадцать лет. Новости АТН сообщали, что она несколько месяце жила половой жизнью со своим соседом, якобы не догадываясь о возможных последствиях. К врачам обратилась, когда беременность было уже не скрыть. Для медицины чудом было уже то, что столь юная особа смогла довольно легко выносить плод. Более того, врачи до последнего надеялись, что она родит сама, без оперативного вмешательства.

Валентин Грищенко, академик АН Украины, зав. кафедрой акушерства и гинекологии ХМУ: “Однако последние дни она стала хуже ощущать шевеление плода. По нашим данным многопланового исследования плода тоже выяснилось, что он страдает. Очевидно, в первую очередь, от перенашивания беременности. Мы пошли на операцию кесарева сечения. Она сегодня состоялась, прошла благополучно. Получили мальчика весом три восемьсот.”

Харьковчанка, имя которой не называют из этических соображений, стала самой юной родильницей в независимой Украине. Это – по официальным данным. Медики намекают, что некоторые случаи, когда рожали несовершеннолетние, замалчивались и не попадали в статистику. Как бы то ни было, Харькову принадлежит своего рода мировой рекорд. В тридцать пятом году рожала шестилетняя Лиза Пантуева, которую изнасиловал дед. Тогда ее ребенка спасти не удалось.

Врачи предполагают, что послеродовое наблюдение за самой молодой матерью Украины будет более длительным, чем обычно. Она с младенцем проведет в больнице еще около недели. Что будет дальше – от медиков уже не зависит. Возникает юридическая проблема: как зарегистрировать ребенка, рожденного несовершеннолетней. Неизвестно и где отец мальчика. Есть информация, что он выехал из Украины.
Николай Поддубный, 20/Jan/2004 - 16:37 (АТН)"

Те, чого бракувало передусім у матеріалах телевізійників, змогли помітити газетярі: йдеться про думки фахівців, з якими, гадаю, не зайве ознайомитися:

“Коментарі фахівців

Ігор Андрійович Потапов, головний гінеколог управління охорони здоров’я облдержадміністрації:


– Однозначно скажу, що це не нормально. Всі мої колеги-гінекологи такої ж думки. Це не сприймається зі всіх точок зору – і моральних, і фізіологічних. Рання вагітність загрожує організму матері. У такому віці ще не сформовані органи та системи жіночого організму, і виношування дитини може зашкодити здоров’ю цієї дівчинки. Окрім того, у неповнолітніх вагітність часто супроводжується ускладненнями, як і в даному випадку: лікарям довелося робити кесарів розтин. У нас на Львівщині був випадок, коли школярка народила дитину у 14 років. Але я як лікар мушу застерегти дівчат від надто ранніх статевих стосунків

Зеновія Івасівка, заступник директора Львівського обласного центру репродуктивного здоров’я населення:

– Щороку у нашій області роблять 2-3 аборти дітям, вік яких не перевищує 14 років. У 2002 році таких абортів було зроблено три. Причому один з них – на 27-му тижні. Всі аборти дітям роблять за медичними показами: рання вагітність може бути шкідливою і для матері, і для дитини. А дівчата віком 15-17 років зробили у 2002 році 98 абортів.

Ігор Корнієнко, голова Асоціації практикуючих психологів Львівщини:

– Зрозуміло, що 11-річна дівчинка не готова дати нормальне повноцінне виховання своїй дитині, оскільки вона сама ще є дитиною. Розрізняють вік фізіологічний і психологічний. У цьому конкретному випадку, вочевидь, фізіологічний вік юної матері випереджує фізіологічний вік її ровесниць: дівчинка народила здорову дитину й сама при тому залишилася живою. Але проблема у тому, що дуже часто фізіологічний вік не співпадає з психологічним. Психологічно юна мама після народження дитини залишилася тією самою дитиною. Вона не має соціальної адаптації і тих соціальних зв’язків у суспільстві, які мала б мати людина, що зважується на такий крок. Очевидно, що народження дитини було несвідомим вчинком: 11-річна дівчинка не могла передбачати наслідки своєї вагітності. Думаю, тепер справа органів влади призначити для новонародженого опікуна.”


("Високий замок", 22.01.04)

А що стосується морально-етичних та юридичних норм, які звелися до "Харків‘янка, чиє ім‘я не називається з етичних міркувань" та "виникає юридичний казус: як реєструвати дитину, народжену неповнолітньою", нагадаю знов Шевченкове:

"А воно таке маленьке,

Воно ще й не лазить.

І коли то воно буде

Гратись і промовить

Слово мамо. Великеє,

Найкращеє слово!"


Пригадуєте?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5346
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 222
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду