Микола Томенко: "Мета слухань – розробка єдиних принципів розвитку: законодавчих, економічних, технологічних та управлінських"

8 Грудня 2003
899

Микола Томенко: "Мета слухань – розробка єдиних принципів розвитку: законодавчих, економічних, технологічних та управлінських"

899
Метою парламентської ініціативи, вказують ініціатори слухань, є "докорінний перегляд існуючої концепції державного телебачення і радіомовлення, створення системи суспільного телебачення і радіомовлення, недопущення монополізації ринку кабельних операторів" тощо.
Микола Томенко: "Мета слухань – розробка єдиних принципів розвитку: законодавчих, економічних, технологічних та управлінських"
А "надзавдання" – "вироблення чіткого, узгодженого з позицією уряду, інших зацікавлених сторін, бачення подальшого шляху розвитку вітчизняного телерадіоінформаційного простору, яке в перспективі ляже в основу як законодавчих рішень Верховної Ради України, так і нормативних актів Кабінету Міністрів, міністерств та відомств у відповідній сфері".

Для вирішення цього глобального питання, повідомили у профільному комітеті ВР, до участі в слуханнях запрошено близько 300 представників телерадіоорганізацій, у т. ч. кабельного мовлення, регіональних телекомпаній, що перебувають у комунальній власності, а також представники державних органів – Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення, Держкомітету з телебачення і радіомовлення тощо.

Згідно порядку денного, слухання відкриє Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Із співдоповідями мають виступити голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації М.Томенко, віце-прем‘єр-міністр України Д.Табачник, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Б.Холод. Крім того, матимуть можливість виступити представники телерадіоорганізацій.

"Детектор медіа" звернулася за коментарем до голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка.

– Які стратегічні питання плануються до обговорення під час парламентських слухань 10 грудня "Стратегія розвитку телерадіоінформаційного простору України"? На які результати ви очікуєте?


– Перш за все йдеться про визначення стратегії розвитку телерадіопростору в найближчий період. Під тим ми розуміємо розробку єдиних принципів розвитку: законодавчих, економічних, технологічних та управлінських.

Тобто йдеться про приведення інформаційного законодавства у відповідність вимогам XXI століття, міжнародних стандартів, зокрема і в частині вирішення проблем в українському телерадіопросторі. Ми маємо вирішити, як забезпечити функціонування економіки ТРО, рекламного ринку, для того, щоб Україна залишалася конкурентною в середовищі бодай СНД, а краще – і в цілому на міжнародному рівні.

Окрема важлива складова – управлінська. Сьогодні посилюється боротьба за дублювання функцій у керуванні телерадіопростором, і, фактично, паралельно виходять законопроекти, ідеї, постанови, що посилюють роль різноманітних чиновницьких структур КМУ. Нам важливо зупинити цю практику і чітко виписати статус єдиної структури з повноваженнями у цій сфері – Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення – у контексті до закону, який ми підготували.

– Чим обумовлено запропонований формат слухань?

– Ми багато дебатували з цього питання і дійшли такого висновку: якщо фіксуватимемо сьогодні лише оціночні речі реального стану і ввійдемо у виключно політичну дискусію, яка посилена ще й підготовкою до президентської виборчої кампанії, то у стратегічному плані можемо програти, програти і ринок, і своє місце у світі.

Адже Україна, на мою думку, абсолютно не готова до конкуренції. Якщо не буде стратегії думання, як розвивати телерадіопростір, куди вкладати кошти, як повинна діяти у цій сфері держава, то Україна не лише не отримає свого місця на світовому медіа-ринку, а й через появу сильних конкурентних медіа-інституцій зменшуватиметься українська інформаційна присутність у самій Україні. Вже зараз це відбувається через активізацію діяльності в Україні квазіукраїнських за фактором реєстрації або прямо іноземних ТРО, що ретранслюються.

Треба теоретично позначити ключові питання, бо Нацрада сама не може цього зробити. По-перше, що таке загальнонаціональне телерадіомовлення, як бути із загальнонаціональними каналами? Я не думаю, що ми будемо услід за закликом Бориса Холода, визначати кількість загальнонаціональних каналів, які потрібні Україні, але хоча б бачити стратегію та економіку цього явища нам треба.

По-друге, потрібно розв'язати проблему статусу Концерну РРТ і визначити, як він повинен працювати.

По-третє, зупинити боротьбу між Держкомзв'язку і Держтелерадіо за контроль за цією стратегічною інституцією.

По-четверте, нам потрібно подумати, що робити з проводовим радіо: чи далі дозволити розкрадати гроші (а в цю сферу вкладаються великі кошти), чи знайти проводовому мовленню радянського часу більш технічно сучасну заміну? Таких технологічних питань, що були поза дискусією, було багато. А про те, що і як показує телебачення, ми будемо говорити найменше.

– Чому у програмі слухань не представлене Держтелерадіо, яке є автором Концепції інформаційної політики в Україні?

– Я не думаю, що у цьому випадку треба опускати рівень слухань до рівня однієї структури. Це має бути рівень уряду і парламенту. Саме з цього ми виходили, коли готували слухання та запрошували доповідачів.

Насправді й І.Чиж, і діячі Держтелерадіо матимуть можливість для виступу. Хоч, на щастя, за інформаційну політику відповідає уряд загалом, а не одна структура – Держтелерадіо. Сподіваюся, що позиція Держтелерадіо співпадає з позицією уряду.

– Чи буде результатом слухань чергова Концепція?

– Я, чесно кажучи, критично ставлюся до слова "концепція". Крім того, та Концепція, що підготовлена урядом, писалася 10 років. Видно, що документ писався різними людьми і під технологічно іншу країну. Цей документ абсолютно слабкий, сирий і нічого не дає. Я не заперечую проти його прийняття, але цей документ нічого не змінює в нашому житті. Правильними документами є точкові закони, які чітко розписують, як діяти на управлінському рівні, і дають чітке розуміння управлінської моделі. Також йдеться про відповідні програми, підтверджені фінансуванням. Наприклад, Програма розбудови радіочастотного ресурсу, а не той "дерибан", що сьогодні є. Адже Нацрада, як ви знаєте, в останні роки не отримує жодної копійки на прорахунки частот. Тому й виходить, що коли ви при владі, то можете собі прорахувати частоти і за одне засідання Нацради отримати 50 чи 100 ліцензій, що є злочином з точки зору інформаційної політики.

Йдеться і про необхідність інших цільових галузевих програм. Мусить бути програма розвитку радіо, цифрового телебачення й програма переходу від аналогового до цифрового мовлення. У Концепції інформполітики, ухваленій парламентом у першому читанні, цього немає. Йдеться в ній про те, що ми в перспективі будемо думати про громадське, цифрове телебачення і т.д. Але "ми думаємо" вже 12 років, і ніхто нічого не робить. Рівень стратегічного мислення уряду проглядається вже у четвертій чи п'ятій програмі уряду, де вказується, що необхідне прийняття Концепції інформаційної політики та Інформаційного кодексу. Але це вже не смішно. Це – фарс.

– Чи буде предметом обговорення створення громадських ЗМІ?

– Так, і це стане одним із головних питань. І це єдиний момент, що містить елемент політичності. Але від цього нікуди не дінешся, бо загальні принципи поведінки в телепросторі і єдина відповідальність повинні стосуватися усіх суб'єктів телерадіодіяльності. Не може, наприклад, "1+1" чи Перший національний за передачу сигналу сплачувати за пільговими тарифами. Це не є нормальним, держава може компенсувати ці витрати суспільним ТРО, але якщо "1+1" транслюється по УТ-2, є одним із найбільших рекламоотримувачів і, принаймні до цієї середи, сплачує за пільговими тарифами – це називається хабарництвом і політичною корупцією. Тому мета слухань – створити єдині правила гри, використання бюджетних коштів на ці цілі, якою має бути управлінська модель і як суспільство повинно контролювати канали, за які воно платить, – ця річ на часі, і про це ми будемо говорити так само.

– Чи співпрацював Комітет у підготовці слухань із самими телерадіоорганізаціями? Наскільки співпадають чи не співпадають позиції Комітету і ТРО? Визначте конфліктні питання обговорення.

– Так, ми провели кілька обговорень. І сьогодні, перед слуханнями, ми ще дискутуємо з директорами загальнонаціональних каналів. Відмінності існують у позиціях керівників комерційних медіа і відсутності будь-якої позиції у керівників обласних ДТРК. У останніх позиція залежить від вказівки уряду, і вони ще самі до кінця не знають, чи треба буде боротися за збереження Першого національного, чи за "Інтер", чи за "1+1", чи взагалі здатися комерційним каналам? За законом це – чиновники, що отримують заробітну плату від уряду, і яким що скажуть (наприклад, відмовитися від участі в конкурсі на ліцензію на мовлення на користь "ТЕТу") – вони те й роблять. Але про що ж із ними можна радитися, коли вони тільки виконавці? Треба дебатувати з їхніми начальниками, що ми і робимо. І, звісно, позиція уряду відрізняється від позиції Комітету ВР.

– Чи відбудеться трансляція слухань на загальнонаціональних каналах?

– У трансляції на Першому національному потреби немає, оскільки йдеться про професійну дискусію. Згідно Постанови про слухання заплановано трансляцію на УР-1 і висвітлення події в ЗМІ. Яким воно буде, побачимо.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
899
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду