Німці – це зовсім не те, чим вони вважаються

15 Жовтня 2003
1079

Німці – це зовсім не те, чим вони вважаються

1079
«Детектор медіа» отримала від керівника відділу зв’язків з громадськістю ТК“ТЕТ” Богдана Мазницького відгук на рецензію Зіни Підалькіної „Кіно та німці” «Детектор медіа» отримала від керівника відділу зв’язків з громадськістю ТК“ТЕТ” Богдана Мазницького відгук на рецензію Зіни Підалькіної „Кіно та німці”. Друкуємо цей відгук повністю.
Німці – це зовсім не те, чим вони вважаються
«Не мені б це казати, не вам слухати”

Приказка.


Здається, за безглузду справу сідаю. Ну, справді, не відповідати ж Зінці Підалькіній, персонажу майже фольклорному, ні на який діалог не налаштованому. Потім, нікого ж ні в чому моя відповідь не переконає.

Попри ці міркування, насмілюся запропонувати кілька тез щодо проекту “Кіно і німці” та його оцінки “Детектор медіаю”, полемізуючи, зрозуміло ж, не з ефемерною Зінкою, а з цілком реальним, хоч і анонімним її alter ego.

Будемо, до речі, називати програму “Кіно і німці”. Фразеологізм передбачає, що навіть сполучник у ньому плутати не годиться. До речі, цей вислів у народній мові означає зовсім не “кумедне, гумористичне”, а “незвичне, гідне подиву”.

Ось саме таке і привертає увагу авторів проекту. Зінка ніде не прохопилася, що рецензована програма – третя у циклі. Може, й сама не знає. Була химерна розповідь про привидів з Олеська і людей, що живуть поруч з ними. Була передача про подружжя художників з Миколаївщини, які малюють вогненні картини. А оце – оповідка про рок-гурт, що дістався далекого гірського хутора і влаштував там концерт. Випадок, погодьтеся, скоріше унікальний, ніж рідкісний.

Все, що наша авторка (будемо вже для зручності вважати її жінкою) бачить в ефірі, дратує її неймовірно. Від масних плям на столі до масних очей продюсера гурту. В обличчях людей вона бачить “затурканість і безпорадність”, гурту дорікає “паскудним виконанням” (я розумію, що це слово потребує додатку, але в тексті рецензії його немає).

Ведучий пригощає дитину шоколадкою – авторка вважає цей акт “знущанням з малечі”, мовляв, “купив би їй ще декілька цукерок”. Цікаво, після якої за ліком цукерки знущання перетворилося б на дещо позитивніше? Гурт влаштовує “концерт і танці на подвір’ї” для селян, які живої музики довго-довго до цього не чули, - “краще б і не чула цього”, - бридливо мовить наша Зіна. Я, до речі, не насмілився б за кількома акордами поцінувати якість музики, пропонованої гуртом, та де мені до пані Підалькіної!…

Виникає враження, що ми з рецензенткою переглянули різні програми. Зовсім не “про нас, хороших” бачив я передачу, а “про них, цікавих”, не про поїздку “лівої” групи до гірського селища, а про українців, що їх, як виявилося, єднає щось значно більше, ніж ми звикли уявляти. І тут, як на мене, однаково цікаві і поштарка, яка лікує оленятко, і “совєтський кагебіст”, і старий, прикутий до ліжка, але з обличчям аж ніяк не затурканим…

Єдине, з чим важко не погодитись, це те, що автори не “намагаються вирішити соціальні проблеми”, на відміну від “Спецрепортера” чи “Контролера”. Вони також не борються зі злочинністю, як автори “Ситуації” і “Справжнього детективу”. Не співають, як у “Пісні року”. І ще багато чого не роблять. Вони пропонують нам, за власним їхнім визначенням, документальну казку. Звісно, можна було б і в казці зробити глибокий економічний та соціальний аналіз. Ну, скажімо, напрошується висновок, що за царя Гороха не було планового господарства, і тому він посилав своїх підлеглих “туди – не знаю куди” казна за чим, а ті йшли, бо громадянських прав у них було катма. Можна, але навіщо? Ми ж не вимагаємо від коломийки потужного симфонізму, а від акварельного пейзажу – тонкого зображення людської психології. То чи не краще судити кожну роботу за її законами? Вибачте мені цей трюїзм, але ж…

Отаке кіно.

А німці, перефразовуючи “культовий” серіал, зовсім не те, чим вони вважаються.

Керівник відділу зв’язків з громадськістю ТК “ТЕТ”, Богдан Мазницький.

P.S. від „Детектор медіа”: Ми приймаємо зауваження керівника відділу зв’язків з громадськістю ТК“ТЕТ”, Богдана Мазницького щодо нашої помилки у застосуванні сполучників „та”, „і”. Виправляємо цю помилку (щодо назви програми телеканалу „ТЕТ”, але не назви нашої рецензії) у тексті Зіни Підалькіної.

Що ж до інших дискусійних тверджень пана Мазницького - то, гадаємо, ми забезпечили нашим читачам можливість скласти власну думку стосовно їх переконливості. Зі свого ж боку дякуємо пану Мазницькому за дискусію, за увагу до нашого видання та оперативну реакцію на наші публікації, в тому числі – і за авторством Зіни Підалькіної.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1079
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду