Справа Гонгадзе: Крюгер проти ”Репортерів без кордонів”

21 Серпня 2003
906

Справа Гонгадзе: Крюгер проти ”Репортерів без кордонів”

906
Міжнародна правозахисна організація ”Репортери без кордонів” піддала суворій критиці звіт незалежного експерта Парламентської асамблеї Ради Європи Ганса Крістіана Крюгера у справі вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе. При цьому самий Крюгер відкидає усі обвинувачення ”Репортерів”.
Справа Гонгадзе: Крюгер проти ”Репортерів без кордонів”
Міжнародна правозахисна організація ”Репортери без кордонів” піддала суворій критиці звіт незалежного експерта Парламентської асамблеї Ради Європи Ганса Крістіана Крюгера у справі вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе. При цьому самий Крюгер відкидає усі обвинувачення ”Репортерів”.

”Репортери без кордонів” розповсюдити свою заяву стосовно доповіді Ганса Крюгера раніше, ніж планувалося. Як каже керівник європейського відділу організації Сорайя Блатманн, спочатку вони хотіли зробити це з нагоди третьої річниці зникнення Георгія Гонгадзе 16 вересня. Звіт Крюгера їх настільки розчарував, що було вирішено оприлюднити заяву негайно. Говорить Сорайя Блатманн:

”Ми дуже засмучені цією доповіддю і хотіли б, щоб Рада Європи до 16 вересня офіційно заявила, до вона не погоджується з цією незалежною експертизою. Ця доповідь – це ніж у нашу спину і в спину родини Гонгадзе, тому що ми багато боролися за те, щоб Рада Європи здійснила це розслідування. Але результат його – ніщо, чотири сторінки, в яких робиться спроба обілити серйозні помилки, що їх було припущено протягом трирічного слідства в цій справі. І він висловлює абсолютну довіру генеральному прокуророві Святославу Піскуну”.

Водночас, каже Сорайя Блатманн, ”Репортери” погоджуються з тим, що новий генпрокурор показав багато ознак доброї волі. ”Репортерам” було надано статус юридичних представників родини Гонгадзе, а також було дозволено здійснити незалежну експертизу тіла. Але фактом залишається те, що розлідування й досі не дало жодних конкретних результатів. ”Репортери” ж вимагають, щоб убивць було названо і покарано. Сорайя Блатманн:

”Ми не маємо наміру здаватися. Твердження, зроблені в цій доповіді, - безпідставні. Справа в тому, що всі вони базуються на особистих переконаннях Крюгера. По-перше, він каже, що єдиний елемент, який доводить, що зникнення й убивство Георгія Гонгадзе пов”язано з його професійною діяльністю як опозиційного журналіста, це плівки Мельниченка. Це неправильно. Існує багато доказів того, що Гонгадзе було вбито саме через те, що він був журналістом. І це наша позиція, позиція ”Репортерів без кордонів”. Він був дуже відомий як журналіст. Він дуже енергійно боровся за свободу преси в Україні. Існує багато доказів того, що його було вбито саме через це”.

”Репортери” закидають також Гансу Крюгеру занадто м”яку оцінку діяльності першого генпрокурора, що займався справою Гонгадзе, Михайла Потебенька. Він, мовляв, зробив ряд помилок через те, що на нього чинили тиск. Як каже Сорайя Блатманн:

”Таке твердження – неприпустимо, тому що поведінку прокурора не можна пояснити лише тиском. Це були не помилки, це була спроба приховати правду і захистити владу від будь-яких проблем. Передбачалося, що Крюгер ретельно дослідить справу, особливо щодо припущених помилок на юридичному рівні, і він цього не зробив”.

Ми зв”язалися з автором доповіді у справі Георгія Гонгадзе, незалежним експертом ПАРЄ Гансом Крістіаном Крюгером і попросили його прокоментувати заяву ”Репортерів без кордонів”. От, що він сказав в інтерв”ю ”Німецькій хвилі”:

”Я виконав свій мандат, тобто перевірку юридичної процедури розслідування справи Гонгадзе. Я з”ясував, що на початку слідства було припущено помилок, але зараз справа ведеться в рамках чинного законодавства”.

Ганс Крюгер розповів, що передав свій звіт до бюро ПАРЄ, там його прийняли до відома, але як його буде оцінено, він не може сказати наперед.

”Але моє завдання відрізнялося від цілей, що ставлять перед сробою ”Репортери без кордонів”. Я повинен був з”ясувати, чи дотримується слідство в справі Гонгадзе юридичних норм. Я це підтвердив. У даний момент більше нічого зробити не можна”.

Що ж стосується закидів стосовно того, що він даремно висловив таку довіру генпрокуророві Піскуну, то тут Ганс Крюгер дотримується твердої позиції:

”Я вважаю, що генпрокурор продовжує розслідувати цю справу. Він робить це в рамках чинного законодавства. І я підтвердив цей факт. Чи прийде він до якихось результатів, покаже час. Поки що цього немає. У своєму звіті я сказав, що протягом перших двох років взагалі нічого не було зроблено. Якісь зрушення почалися лише проягом останнього року. Про це йдеться також і в цій заяві ”Репортерів”.

”Необхідно й далі стежити за цією справою”, - переконаний представник ПАРЄ Ганс Крістіан Крюгер, автор доповіді у справі Георгія Гонгадзе.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
906
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду