Угода про взаєморозуміння та Засади редакційної політики "Експрес-інформу"

11 Червня 2003
2076

Угода про взаєморозуміння та Засади редакційної політики "Експрес-інформу"

2076
Вперше в Україні телевізійні власники та телевізійні журналісти вирішили вивести стосунки між собою – а також із суспільством – у публічну площину. «Детектор медіа» публікує оприлюднені вчора, 10 червня, Угоду про взаєморозуміння між власниками та журналістами ТРК „НБМ” та ТРК „Експрес-інформ”, а також прийняті ними Засади редакційної політики.
Угода про взаєморозуміння та Засади редакційної політики "Експрес-інформу"
Ми вітаємо факт надання прозорості відносинам власності на цих каналах та початок публічного декларування редакційних політик медіа – на необхідності чого „Детектор медіа” наголошувала вже давно. Ми раді, що ідеї, які ми відстоюємо, втілюються в життя, сподіваємося, будуть втілюватися і надалі. І, звичайно ж, ми будемо дуже пильно стежити за адекватністю проголошеним засадам реальної діяльності каналів „НБМ” та „Експрес-інформ”.

Надійне партнерство

ТРК "НБМ" та ТРК "Експрес-інформ" – це юридично самостійні структури, однак

поєднані спільними інтересами та спільною метою.

Це надійні партнери в реалізації телевізійних проектів.

Спільна стратегія розвитку та надійне партнерство полягають не лише у обміні програмами, а й у повному узгодженні ефірної сітки, баченні перспектив та у спільному рекламному полі.

Обидві телераДіокомпанії мають давню історію та сталі традиції.

НБМ

"НБМ" це телемережа, що існує з 1995 року й орієнтована на коло широкої

сімейної аудиторії.

На "НБМ" лише якісна музика на будь-який смак.

А привітні та доброзичливі ведучі підтримують позитивний тонус протягом

цілого дня.

Це не той канал, який треба ховати від дітей, відгороджуючи їх від насильства

та порнографії.

ЕКПРЕС-ІНФОРМ

ТРК "Експрес-інформ" працює в українському ефірі вже протягом 10 років. Спочатку як продакшн-студія, а нині й як мовник на 48 каналі м. Києва. Телеканал спеціалізується на створенні економічних, суспільно-політичних інформаційних ^програм.

ФОНД МЕДІА ІНІЦІАТИВ

Громадська організація, заснована трьома журналістами: Андрієм Шевченком, Євгеном Глібовицьким та Романом Скрипіним з метою втілення неприбуткових медійних (передусім телевізійних)проектів, спрямованих на зміцнення свободи слова в Україні та розвиток громадянського суспільства. Фонд медіа ініціатив було створено в результаті журналістських акцій протесту восени 2002 року та зареєстровано у грудні.

УГОДА ПРО ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ

10 червня 2003 р., м. Київ

1.Ми, підписанти цієї угоди, усвідомлюємо взаємну відповідальність за добре ім'я та

комерційний успіх втілюваних проектів.

2.Ця угода поширюється на виробництво інформаційних програм.

3.Ми солідарні у відданості стандартам свободи слова.

4.Ми визнаємо Засади редакційної політики як спільну основу для подальшої співпраці.

5.Власники "Експрес-інформу" довіряють журналістам у їхніх професійних якостях і гарантують невтручання у виробництво інформаційних програм. Під втручанням ми розуміємо нав'язування тем для висвітлення, текстових формулювань, відеоряду чи учасників програм, а також заборони на теми чи учасників.

6.Журналісти підтримують власників у їхньому бажанні вести ефективний бізнес. Інформаційна служба зобов'язується інформувати Власників про події, теми, які безпосередньо стосуються їхніх бізнес-інтересів. У висвітленні таких тем журналісти гарантують можливість оприлюднити свою позицію Власникам або уповноваженим ними особам.

7.Про бажання розірвати цю Угоду учасники Проекту повідомляють один одного щонайменше за два тижні до виходу з неї.

8.
ТРК "НБМ" та ГО "Фонд медіа ініціатив", як партнери ТРК "Експрес- інформ" у реалізації спільного інформаційного Проекту, поділяють усі пункти цієї угоди й визнають їх засадничими у своїй подальшій обопільній діяльності.

9.Ця Угода є відкритою інформацією, її учасники мають право на оприлюднення факту її підписання чи розриву.

Почесний президент концерну "Укрпромінвест" Петро Порошенко

Директор телекомпанії "Експрес-інформ" Владислав Лясовський

Шеф-редактор інформаційних програм "Експрес-інформу" Андрій Шевченко

Генеральний директор телерадіокомпанії НБМ Іван Адамчук

Голова Фонду медіа ініціатив Роман Скрипін

ЗАСАДИ РЕДАКЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ "ЕКСПРЕС-ІНФОРМУ"

Вступ

Друзі, колеги!

Усі ми, що працюємо в одній компанії, робимо спільну справу - створюємо продукт, який дивиться

багатомільйонна аудиторія.

Наша мета одна - подавати глядачеві чесні новини.

На сторожі своєї роботи ми маємо поставити власне сумління, майстерність та відданість високим фаховим стандартам.

Викладені нижче засади редакційної політики розроблені на базі подібних рекомендацій британської телерадіомовної корпорації ВВС та адаптовані під українські реалії.

Ці засади розроблені та впроваджуються з метою належної підготовки авторів і редакторів програм до взяття на себе певних ризиків, не виходячи при цьому за межі тих норм, на які спирається репутація інформаційної служби "Експрес-інформу" як чесних та неупереджених новин.

Засади редакційної політики поширюються на все мовлення "Експрес-інформу": телебачення, радіо, чи мережу Інтернет.

Засади редакційної політики є обов'язковим правилом для усіх, хто долучається до створення інформаційних програм компанії, незалежно від місця роботи та форми співпраці: на позаштатній чи штатній основі, чи в незалежній компанії-виробнику.

Усі матеріали "Експрес-інформу", вміщені в Інтернеті, так само мають відповідати засадам редакційної політики. Порушення цих засад може бути підставою для адміністративного покарання - аж до звільнення.

1. Достовірність

Наші програми повинні бути правдивими й достовірними. Аби досягти цього, ви зобов'язані піддавати інформацію неодноразовій перехресній перевірці, а в разі необхідності звертатися за порадою. Проте доволі часто достовірність - це не лише питання правильного викладу фактів. Слід уважно розглянути всю інформацію з даного питання, аби дістатися істинної суті того, що повідомляється або описується.

Джерела

Наскільки можливо, збирайте інформацію "з перших рук". Якщо не можете цього зробити, знайдіть очевидців або тих, хто має безпосередні відомості про проблеми чи події. Не покладайтеся лише на одне джерело, вмійте відрізняти першоджерела від відомостей "з других рук". Інформація з одного джерела може бути хибною або застарілою. Дати та власні імена слід піддавати подвійній перевірці за різними джерелами.

Інформаційні агенції

Повідомлення інформаційних агенцій, в тому числі зарубіжних, можуть відрізнятися за рівнем надійності. Досвід радить не спиратися на повідомлення лише однієї агенції, якщо воно не підтверджене нашим кореспондентом особисто або іншою агенцією.

Для висвітлення українських новин, ми віддаємо пріоритет повідомленням авторитетних інформаційних аЄенцій: "Інтерфакс-Україна", УНІАН, "Українські новини".

Перевірка фактів та інформаторів

Підготовка програми вимагає надзвичайної ретельності. Піддавайте факти перехресній перевірці. Маючи справу з громадським діячем, вам доведеться неодноразово перевіряти й підтверджувати повідомлені співрозмовником факти. Крім того, вам може знадобитися документальне підтвердження достовірності інформації та особи, яка її повідомила. Такого підтвердження слід шукати в інших джерелах, ніж ті, що їх пропонує сам інформатор. При цьому корисно розбірливо занотовувати в ході розмови сказане, а також інші важливі деталі.

Користування послугами сторонніх агенцій

У пошуку інформаторів не покладайтеся на сторонніх помічників. Хоча інформаційні та інші спеціалізовані агенції можуть інколи бути корисними джерелами інформації, проте будь-які надані ними відомості або контакти слід піддавати подвійній перевірці.

Оголошення про пошук постачальників інформації

Оголошення про пошук постачальників інформації і матеріалів слід розглядати як крайній засіб. Усякому такому оголошенню повинна передувати солідна дослідницька робота, і воно дається наприкінці, а не на початку процесу пошуку. Будь-якого постачальника інформації, що відгукнувся на таке оголошення, слід піддати особливо прискіпливій перевірці.

Про будь-які плани щодо такого оголошення ви повинні доповідати керівнику вашого відділу або замовнику програми.

Статистика

Використовуйте статистику і результати опитувань громадської думки обережно і суто в контексті програми. Щодо регулярно публікованих статистичних даних можна зробити аналіз змін за певний проміжок часу. Завжди посилайтеся на джерело даних, аби аудиторія могла скласти власну думку з приводу зроблених висновків. Під час виборчих кампаній, відповідно до українського законодавства, при наведенні даних соціологічних опитувань, ви мусите вказати кількість опитаних, компанію, що провадила опитування, дату опитування та вказати похибку. В решті випадків це є не обов'язковим, проте бажаним, оскільки надає споживачеві інформації повнішу картину.

Інтерактивні та Інтернет - опитування

Будь-які підсумки комп'ютерного або інтерактивного голосування не слід називати опитуванням громадської думки. Не можна також подавати одержані результати тільки у відсотковому виразі. Будь-які підсумки такого роду повинні супроводжуватися заявою, що це опитування не може вважатися репрезентативним і не обов'язково представляє громадську думку в цілому.

Опитування на вулиці — VOХ РОРULI/"громадська думка"

Таке опитування не є репрезентативним й тому його використання мусить бути обережним й виступати лише доповненням, а не представленням такого опитування як істини у останній інстанції. Будьте обережними, оперучи поняттям "Громадська думка", оскільки ніхто й ніколи не може взяти відповідальність щодо її остаточного визначення. Громадська думка є плинною й ніколи не може бути аргументом чи використовуватися як доконаний факт.

Поставлені сцени, інсценовані події

Не завжди є можливість - особливо коли зйомка ведеться однією камерою - зафіксувати на плівці всі події точно так, як вони відбуваються. Але телеглядачів в жодному разі не можна вводити в оману тим, що вони бачать і чують у програмі, а відтак застосування поставлених сцен і монтажу не повинне перекручувати події й подавати їх у хибному світлі. Ви повинні подбати про таке:

епізод, що має значення для розуміння розвитку подій, не повинен бути поставленим або інсценованим, у протилежному випадку належить чітко попередити про це аудиторію;

не просіть постачальників інформації відтворити перед камерою важливі події, якщо не збираєтеся сказати про це у програмі;

глядачів слід спеціально повідомити, якщо інсценовані перед камерою події взагалі б не могли відбутися без вашого втручання;

не можна робити паралельний монтаж кадрів і сцен, аби склалося враження, що вони відбувалися водночас, якщо наслідком цього стане перекручене або хибне уявлення про дійсні події.

Реконструкції

Реконструкція - це подія, явно відтворена перед камерою або мікрофоном. Реконструкції повинні бути чітко позначені як такі, аби нікого не ввести в оману. Коли програма створює реалістичну сцену на основі реальних фактів, яка проте не є реконструкцією жодного з них, про це має бути чітко сказано.

Реконструкції у випусках новин

Випуски новин, як правило, не повинні містити реконструкцій фактичних подій з огляду на надто великий ризик введення глядача в оману. Проте до випусків новин можна включати реконструкції, зроблені кимсь іншим (наприклад, поліцією при розслідуванні злочину).

Відео- або аудіоповідомлення для ЗМІ

Використання таких моментів у нашій роботі є небажаним. Сенс у використанні таких фрагментів тим більше відсутній, якщо автори програми можуть зібрати матеріали власними силами. Використання матеріалів із цих повідомлень повинно бути вмотивоване редакційними міркуваннями і чітко обумовлене в ефірі.

Архівний матеріал

Архівний матеріал, використаний для ілюстрування актуальної проблеми або події, має бути чітко позначений як такий, якщо існує бодай найменша небезпека того, що використання матеріалу з однієї події для ілюстрування іншої може ввести аудиторію в оману.

Часте використання відзнятого матеріалу про один і той самий випадок - наприклад, про взяття проби на алкоголь в одного й того ж водія - недобросовісне й може бути сприйняте як навмисне знеславлення.

Уникайте використання кадрів болю й страждань, насильства, горя і смерті лише як фону чи для ілюстрування якоїсь загальної теми. Як правило, такий матеріал не ставлять і в анонси сюжетів на початку програми. Архівні кадри охоплених горем і відчаєм людей, яких можна впізнати, можуть бути використані лише з дозволу редактора або керівника відділу.

Виправлення помилок

Якщо ви припустилися серйозної помилки, необхідно чітко, відверто і швидко це визнати. Своєчасне виправлення помилки може відохотити ушкоджену сторону від подання скарги. Бажаного ефекту досягне спростування, в якому буде чітко названо помилку і сказано, що мало бути насправді.

Якщо в ефір вийшла неправдива інформація наклепницького змісту, правильний текст спростування слід узгодити з юристами компанії. Невдало сформульоване спростування може лише погіршити ситуацію.

2. Неупередженість

Наші програми створюються на засадах неупередженості, відкритості й відвертості!. Де б не працювали наші репортери, вони повинні бути незмінно чесні з постачальниками інформації або джерелами і ставитися до них з повагою. Під час підготовки програми слід постійно запитувати себе - чи справедливі ми по відношенню до цих людей і подій?

Персоналії

Для нас немає табуйованих осіб, згадки про яких ми уникаємо в новинах, або не запрошуємо до нашої студії.

Усі політики та громадські діячі для нас є рівними у своїх можливостях та вазі.

В першу чергу ми цінуємо людину, її інтелектуальний потенціал.

Пам'ятаймо, що ми не можемо ставитися з пієтетом до виокремленого кола осіб.

Питання мусть бути гострими як для представників влади, так і для представників опозиції. Для будь-кого. Ці люди є публічними й мають пам'ятати, що все залежить не від питання, поставленого журналістом й тим більше не від узгодження питань до запису чи ефіру, а від їхніх відповідей, та спроможності адекватно відповідати на питання.

Перед бесідою в прямому ефірі чи записі інтерв'ю Ви мусити попередити співрозмовника про свій політичний нейтралітет та неупереджене ставлення. Ніколи не обіцяйте ставити зручні питання.

Завжди чітко розрізняйте такі поняття як ваша персональна громадська позиція з певними політичними

поглядами та уподобаннями та ваша позиція як журналіста без поглядів, симпатій та уподобань.

Стосунки з учасниками програм

Учасники програм мають право знати:

про що саме йдеться у програмі;

характер їхньої участі - наприклад, інтерв'ю чи дискусія;

якщо вони беруть участь у дебатах або дискусії весь спектр думок і поглядів, які можуть бути на ній

представлені, і, по можливості, прізвища решти учасників;

якщо в них беруть інтерв'ю - яких саме питань воно торкатиметься;

чи виступатимуть вони у прямому ефірі або запису, і чи буде плівка монтуватися.

Приховування інформації від учасників програми

Автори програми не повинні розкривати учасникові істинних цілей програми лише в таких випадках:

якщо цього недвозначно вимагають суспільні або державні інтереси;

якщо автори програми мають справу із серйозною протизаконною чи антигромадською діяльністю.

Ваші хитрощі повинні обмежуватися тим необхідним мінімумом, якого вимагає предмет, і вдаватися до них можна лише з дозволу керівника відділу.

Інтерв'ю

Наші журналісти завжди провадять інтерв'ю ввічливо, дотримуючись гарних манер.

Вони можуть бути прискіпливими, гострими, скептичними, інформованими по суті справи, але не повинні бути упередженими, неввічливими чи емоційно прихильними до однієї зі сторін спору. Особам, які дають інтерв'ю, слід надати можливість повністю відповісти на поставлені запитання.

Монтаж записаного матеріалу

Сучасна технологія зробила запис значно дешевшим. Проте в цій перевазі є прихований недолік, оскільки монтаж потребує більше часу і не застрахований від помилок. Ми повинні бути впевнені, що у процесі скорочення не перекрутимо сказаного чи побаченого. Саме в цьому полягає наша порядність по відношенню до учасників програми і глядачів.

Особі, яку під час інтерв'ю просять відповісти на детальну критику на її адресу, слід надати можливість відповісти на кожне з основних зауважень, що прозвучали у програмі.

Так само особу, яка дає інтерв'ю, слід попередити, що записаний матеріал буде монтуватися. Процес монтажу повинен провадитися без будь-якої упередженості, аби збереглися всі суттєві висловлювання й думки особи, яка давала інтерв'ю.

Пошук в Інтернеті та використання інформації з мережі

Мережа надає безмежні можливості у пошуку будь-якої ніформації.

Але знайдена в Інтернеті інформація несе величезну небезпеку, адже за українським законодавством Інтернет- видання не є засобом масової інформації.

Саме з цієї причини, користаючись інформацією з мережених видань та агенцій, всебічно перевіряйте інформацію. Ще ліпше, якщо Ви будете використовувати отриману таким чином інформацію як привід для своїх подальших дій й можливого розслідування з виходом на першоджерела.

Зрештою, необхідно уникати посилання на Інтернет-видання, оскільки остаточну Відповідальність у відповідності до українського законодавства буде нести наша компанія, а не персонально автор чи головний редактор мереженого видання.

Пам'ятайте, що використання інформації з Інтернету, до юридичного узгодження цього питання українського медійного простору, адекватне інформації, взятій Вами "на паркані".

Як виняток: посилання на повідомлення Інтернет-видань допускається під час кризових ситуацій, при цьому чітко зазначаючи неможливість перевірки отриманої інформації з інших джерел.

Право на відповідь

Особам і установам, звинуваченим у зловживаннях або некомпетентності, або ж підданим у програмі суворій критиці, має бути надане право й можливість дати відповідь на звинувачення або критику в рамках цієї ж програми. Якщо це неможливо або недоречно, обов'язково зверніться за консультацією до безпосереднього керівництва.

Відмова від участі

Там, де відмова приватної особи або представника якоїсь організації від участі у програмі викличе здивування глядачів його відсутністю, поясніть причини відмови в неупередженому для відсутнього тоні. Обміркуйте можливість передачі думок відсутнього учасника, спираючись на відомі вам факти.

Анонімність

Трапляються випадки, коли розкриття імені учасника програми може бути недоцільним або недоречним, наприклад:

з міркувань безпеки;

з правових міркувань.

Якщо анонімність необхідна, вона повинна бути цілковитою. Закадрове озвучення, як правило, бажаніше від технічного викривлення голосу, а розмиті риси обличчя - від просторової дискретизації зображення (пікселяції).

Змалювання картини життя

Ми прагнемо змальовувати повну й неупереджену картину буття. Ми показуємо життя таким, яким воно є. Розповідаючи про соціальні групи, уникайте стереотипів. У разі існування якихось упереджень або соціальних бар'єрів ми повинні чесно їх показати, але нічого не будемо робити для їх увічнення. Описуючи різні соціальні групи, спитайте в їх представників, як вони самі себе називають. Можливо, є цілком обгрунтовані підстави називати їх якось інакше. Легковажні характеристики можуть бути образливі, особливо якщо та чи інша група ворожо ставиться до свого оточення, відокремлена від нього або схильна до кримінальних проявів.

3. Безсторонність

Безсторонність - це одна з ключових цінностей, яка поширюється на всі програми та служби Корпорації. Ми маємо максимально об'єктивно й неупереджено висвітлювати спірні теми у випусках новин та інших програмах, де обговорюються проблеми державної політики, політичні або трудові конфлікти. Ми не висловлюємо власної думки про поточні події чи питання державної політики в інформаційних програмах - за винятком проблем мовлення. Вимога щодо справедливого й безстороннього висвітлення політичних питань у рівній мірі стосується Інтернет-видань, радіо і телебачення.

Належна безсторонність в інформаційних програмах

Інформаційні програми повинні бути безсторонніми, достовірними й зберігати належну повагу до істини. У них можна досліджувати будь-яку тему, якщо на це є вмотивовані редакційні причини. Якщо ви повідомляєте про одну зі сторін спірного питання чи конфлікту, робіть це чесно й неупереджено. Не викривляйте поглядів чи думок протилежної сторони. Автори програми повинні чесно розкривати обрану тему незалежно від того, який спектр думок і поглядів - широкий чи звужений - буде у ній представлений.

Належна безсторонність у випусках новин

При повідомленні новин про трудові або політичні конфлікти слід протягом усього конфлікту приділяти однакову увагу позиціям і поглядам конфліктуючих сторін.

Репортер випуску новин має право висловити професійну журналістську думку, але не свою особисту. Аудиторія не повинна робити з програми висновків про особисті погляди ведучих або репортерів на спірні питання.

Належна безсторонність у цикл! передач

Якщо в ефір виходить серія взаємопов'язаних передач, в яких розглядаються ті ж самі або споріднені проблеми, належну безсторонність може забезпечувати вся серія передач. Намір авторів досягти безсторонності саме в цей спосіб повинен плануватися заздалегідь і доводитися до відома аудиторії.

Водночас у серії передач, де в кожному випуску розглядаються розмаїті й мало пов'язані питання, безсторонність повинна забезпечуватися в кожній окремій програмі.

"Належна" безсторонність

"Належна" безсторонність - це ступінь безсторонності, який відповідає характеру обговорюваної теми й типу програми. Належна безсторонність не вимагає абсолютного нейтралітету з кожного питання або відходу від основних демократичних засад. Так само вона не досягається математичними методами, тобто врівноваженням кожної висловленої думки протилежною за змістом. Проте нашою метою е віддзеркалення якнайширшого спектру думок і поглядів.

Програми типу "особистий погляд"

Програми типу "особистий погляд", у яких розглядаються питання державної політики або політичні чи трудові конфлікти, вимагають особливо обережного поводження:

слід заздалегідь чітко зазначити характер програми;

неприпустимі серйозні похибки у викладенні протилежних точок зору;

точність у фактах обов'язкова;

можливо, доведеться надати комусь можливість виступити з відповіддю в ефірі, наприклад, у самій програмі або в заздалегідь організованій дискусії;

штатні чи регулярні ведучі або репортери, пов'язані з випусками новин або публіцистичними програмами, не повинні вести програми типу "особистий погляд", присвячені конфліктним питанням.

Образливі висловлювання

В інтересах безсторонності часом виникає потреба надати мікрофон особам, чия поведінка або погляди повсюдно вважаються образливими. У таких випадках слід вести розмову твердо й негайно давати відсіч надміру образливим відповідям.

Виборчі кампанії

Під час виборів безсторонність зазнає особливо прискіпливих випробувань. Це час: критичних дій й тому не лінуймося обмінюватися інформацією, радитися (передусім з керівництвом та юристами), та беззастережно дотримуватися засад редакційної політики.

Рекламні згадки про товари/послуги та їх розміщення

Будь-яка згадка у програмах про товари й послуги, що надаються комерційною компанією, повинна бути виправданою з редакційної точки зору й не носити рекламного характеру. Не допускається жодна невиправдана згадка про товари й послуги з торговою маркою. Програми не повинні містити рекламних вставок. Включення до звукового чи, відеоряду товарів і послуг в обмін на гроші, надання послуг чи будь-яку іншу матеріальну винагороду є розміщенням реклами й категорично забороняється. Неявна, прихована реклама в інформаційних програмах є забороненою. Для цього існують інші програми на телеканалі. ПІДТВЕРДЖЕНИЙ ФАКТ ОТРИМАННЯ ЖУРНАЛІСТОМ ХАБАРА Є АВТОМАТИЧНОЮ ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ.

Сторонні інтереси

Як штатні, так і позаштатні співробітники, що працюють у випусках новин чи інформаційних програмах, не повинні мати будь-яких сторонніх інтересів чи зобов'язань, які могли б завдати шкоди репутації компанії чи взаємній довірі між телерадіокомпанією та її аудиторією в тому, що стосується безсторонності, справедливості та чесності.

4. Недоторканість приватного життя

Важливою засадою діяльності є безумовне пошанування права на недоторканість приватного життя і справедливе трактування, яке, однак, не виключає права розслідувати питання, що є предметом публічного інтересу. Приватні справи, кореспонденція та розмови не підлягають розголошенню, якщо цього недвозначно не вимагають суспільні інтереси.

Громадські діячі

Наші програми не повинні повідомляти про поведінку громадських діячів у приватному житті, якщо ця поведінка не дає підстав для порушення суспільне вагомих питань або її наслідки не набувають широкого розголосу.

Запис за допомогою прихованої камери чи мікрофона

Звукозапис або зйомки прихованою апаратурою дозволяється для однієї із таких цілей:

розслідування справ, пов'язаних з тяжкими антигромадськими чи кримінальними проявами, якщо існують належні попередні докази цих проявів, а відкрита зйомка навряд чи дасть результат;

збирання матеріалів, відкритий збір яких неможливий у країнах, де існують обмеження основних свобод і демократії;

соціальні дослідження, коли жодні інші методи не дадуть бажаного ефекту. У таких випадках всі особи, яких легко впізнати на плівці, повинні дати дозвіл на використання матеріалу, або - якщо такі дозволи не були одержані - їхні зображення слід ефективно замаскувати.

Запис і передача в ефір таємно записаного матеріалу - це два окремих етапи. Перш ніж випускати в ефір здобутий таким чином матеріал, керівник вашого відділу або замовник програми повинні пересвідчитися, що він відповідає нашим критеріям.

Таємний відеозапис або прослуховування

Абсолютно неприпустиме встановлення дистанційної апаратури таємного прослуховування чи відеозапису на території приватної власності без дозволу її власника, особи, яка її займає, або їхнього агента, інакше як з метою здобуття доказів тяжкого злочину. Редактор завжди повинен заздалегідь дати на це дозвіл і вимагати чітких підтверджень того, що особами, які стануть об'єктами таємного прослуховування чи зйомки, скоєно тяжкий злочин.

Записування телефонних розмов

Відповідно до українського законодавства, проспуховування та запис телефонних розмов для передачі в ефір без дозволу принаймні одного з учасників розмови є забороненим.

Бажаючи записати власну телефонну розмову для можливої передачі в ефір, ви повинні заручитися попереднім дозволом свого співрозмовника. Якщо ви бажаєте записати розмову без попередження, ви повинні проконсультуватися з безпосереднім керівником.

5. Пристойність, людська гідність, насильство, антигромадська поведінка

У нашому ефірі не місце програмам, що суперечать правилам доброго смаку або пристойності, або ж які потенційно можуть заохочувати чи підбурювати до скоєння злочинів, порушень громадського порядку, або ображають почуття широкого загалу. Автори програм повинні добре усвідомлювати та поважати нерідко дуже розбіжні погляди аудиторії на те, що може або не може становити образу людських почуттів.

Загальні настанови

Кожний сюжет, який деякі глядачі чи слухачі можуть сприйняти як порушення правил пристойності чи людської гідності, слід випускати в ефір тільки після ретельного обміркування, і його поява повинна бути виправдана загальним редакторським задумом.

Контекст і час передачі - це все. Надзвичайно важливо пам'ятати, що саме розраховують побачити глядачі в тій чи іншій програмі або в певний час. Аудиторію не можна захоплювати зненацька. У цій справі можуть стати в пригоді попередні оголошення та анонси програм - скажімо, перед особливо "гострим" випуском новин.

"Вододіл 22-і години"

"Вододіл 22-ї години" - це поворотний момент у вечірньому блоку телепрограм. До 22 -ї години всі програми повинні бути придатні для загальної аудиторії, зокрема для дітей. Чим раніше вміщується програма у вечірньому блоку, тим більше вона має підходити для самостійного перегляду дітьми. Після "вододілу" відбувається поступовий перехід до матеріалііз, призначених для дорослої аудиторії. Цей принцип також поширюється і на анонси наших програм.

Особливо обережного підхрду потребує монтаж відеоматеріалів для випусків новин та інформаційних програм, глядачами яких можуть бути такі вразливі групи населення, як діти. З такою ж обережністю слід включати сцени насильства до випусків новин по головних і загальних каналах, особливо в денний час, коли їх можуть переглядати діти.

Мова

Не допускається вживання на телебаченні, радіо та в Інтернет-виданнях певних лайливих виразів –головним чином, нецензурної лайки. Це просто заборонено українським законодавством.

Натомість ви мусите дбати про чистоту своєї мови, дотримуватися вимог літредактора.

У мові ми користуємося чинним правописом та чинними словниками.

Мовні огріхи віднесено до адміністративного порушення й караються відповідним чином.

Секс

Випуски новин та публіцистичні програми, в яких висвітлюється секс, повинні:

бути відповідно й чітко позначені;

включати сексуальні сцени, тільки якщо вони цілком виправдані з редакційної точки зору, а не заради

смакування сексу;

не містити відвертих сексуальних сцен до 22 -ї години або невдовзі потому;

у будь-який час дотримуватися певних меж у показі відвертих сексуальних сцен;

з особливою обережністю подавати матеріали про прояви сексуального насильства чи садизму.

Антигромадські або кримінальні прояви

Громадськість занепокоєна тим, що деякі неврівноважені особи можуть наслідувати негативні приклади, побачені або почуті по телебаченню чи радіо. Ви повинні подбати про те, аби показ у ваших програмах будь-яких загрозливих для життя вчинків, антигромадських чи кримінальних проявів не заохочував потенційних наслідувачів.

Насильство

При показі сюжетів із сценами насильства слід враховувати час їхнього показу, і, зокрема, зважити доцільність показу тих чи інших сцен насильства до 22 -ї години. Сцен надмірного насильства слід уникати взагалі. З особливою обережністю слід монтувати відеосюжети для випусків новин і публіцистичних програм, які можуть переглядати вразливі групи населення, зокрема діти. З такою ж обережністю слід включати сцени насильства де випусків новин по головних і загальних каналах, особливо в денний час, коли їх можуть переглядати діти.

Наркотики

У програмах, присвячених проблемам наркоманії, часто доводиться вирішувати питання анонімності, захисту дітей або способу, в який слід показувати вживання наркотиків. Аби аудиторія правильно зрозуміла ваш задум, вам, можливо, доведеться чітко роз'яснити правовий та соціальний контекст програми. Пам'ятайте, що зйомка учасників програми за вживанням заборонених наркотичних речовин є підставою для кримінального розслідування.

Виплати грошей злочинцям

Не слід платити ні нинішнім, ні (як правило) колишнім злочинцям за розповідь про їхні злочини, а також родинам чи родичам нинішніх чи колишніх злочинців. Так само не слід платити людям, чия поведінка, не будучи кримінальною, має антигромадський характер, або чиї вчинки здобули їм таку недобру славу, що будь-яка виплата їм була б недоречною.

Аналогічні обмеження стосуються виплати грошей свідкам.

Рішення про виняток з викладених вище правил ухвалює редактор.

6. Процедура розгляду та узгодження

Штатні співробітники

Якщо ви - штатний або позаштатний співробітник "Експрес-інформ", вашою першою інстанцією буде ваш редактор.

Незалежні продюсери

Якщо ви - незалежний продюсер, в кінцевому результаті, виробляючи для нас програмний продукт, доведеться керуватися внутрішньою редакційною політикою компанії. Нюанси чи ступінь свободи дотримання обговоріть будь ласка з відповідальним працівником ще на етапі переговорів.

Читайте також:

Редакційна політика стає офіційним документом. На телеканалі „Експрес-інформ”

Резолюція журналістського Форуму "Правовий самозахист"

Журналісти-учасники Форуму свідчать про масовий характер перешкоджання своїй законній діяльності

Відкрився Форум журналістів

Порошенко пообіцяв не заважати принципам Бі-Бі-Сі, Шевченку і Скрипіну

Петро Порошенко: „Всі журналісти знають, хто є власником кого і хто кого контролює”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2076
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду