Петро Порошенко: „Всі журналісти знають, хто є власником кого і хто кого контролює”

10 Червня 2003
1394

Петро Порошенко: „Всі журналісти знають, хто є власником кого і хто кого контролює”

1394
Як вже повідомляла „Детектор медіа”, сьогодні вперше в Україні відбулося публічне підписання угоди про взаєморозуміння між власниками і керівниками ЗМІ.
Петро Порошенко: „Всі журналісти знають, хто є власником кого і хто кого контролює”


Почесний президент концерну „Укрпромінвест”, народний депутат Петро Порошенко, Директор телекомпанії „Експрес-інформ” Владислав Лясовський, Шеф-редактор інформаційних програм „Експрес-інформу” Андрій Шевченко, Генеральний директор телерадіокомпанії НБМ Іван Адамчук, Голова Фонду медіа ініціатив Роман Скрипін уклали угоду, в якій власники "Експрес-інформу" "довіряють журналістам в їхніх професійних якостях і гарантують невтручання у виробництво інформаційних програм”.



На запитання кореспондентів „Детектор медіа” та кореспондентів інших видань відповідає Петро Порошенко:

- Чесно кажучи, я не можу відверто сказати, що ініціатором підписання угоди був я. Це була вимога журналістського творчого колективу обох каналів для того, щоб вони мали чіткі правові гарантії об`єктивного висвітлення подій на телеканалі.

Я цю вимогу прийняв, тому що вона співпадає з моїми життєвими принципами, з моїм баченням майбутнього нашої країни, з моїм баченням принципів свободи слова, прав людини. І я вважаю, що подія, яка відбувається сьогодні, дуже важлива для захисту прав людини, для політичної реформи (якщо хочете, в широкому сенсі цього слова, тому що базисним принципом політреформи має насправді бути захист прав людини, в тому числі і захист на вільне висловлювання). І ми сьогоднішнім кроком зробили надзвичайно багато для того, щоб людина мала можливість відстояти свої права в ЗМІ. А журналісти мали б можливість об`єктивно висловлювати точку зору, не озираючись на контроль влади або власників.

Я би не став перебільшувати небезпеку обнародування факту свого власництва медіа. Тому що насправді це є секрет полішинеля. І всі журналісти знають, хто є власником кого і хто кого контролює. Єдине, моя проблема була в тому, що я за весь час існування каналу не зробив жодного кроку, жодної спроби контролю цього каналу. Та ми мали всі підстави повідомити про це суспільство.

На сьогоднішній день обидва канали (і колектив каналу НБМ це підтвердить) мають працювати на абсолютно інших, ніж працюють більшість наших ЗМІ, засадах. Я думаю, це буде багатьом не подобатися. Багато з так званих провладних ЗМІ спробують це представити як звичайний піаркрок, як те, що сутність співвідносин власника і журналіста з підписанням цієї угоди не зміниться. Але я думаю, що в приватній бесіді з працівниками телеканалів ви зможете переконатися, що все, що відбувається сьогодні, є правдою, що жоден з працівників каналу НБМ чи „Експрес-інформ” не може сказати, що хтось з власників звертався до них або з проханням зняти сюжет, або наполягав на тому, щоб якийсь сюжет обов`язково був в ефірі.

Мені особисто не належить жодної акції в „Експерс-інформі”. Концерну „Укрпромінвест” в „Експрес-інформі” належить, якщо я не помиляюсь, 60% - тобто контрольний пакет. В НБМ концерну не належить нічого, але у нас є угода про співпрацю „Експрес-інформу” і НБМ, де ми зобов`язані провадити єдині творчі принципи, і не маємо право підписувати угоди один без одного.

Ми відкриті до зарубіжних інвестицій, ми впевнені в тому, що на сьогоднішній день телевізійна журналістика є надзвичайно дорогою справою і до нас мають прийти (а ми впевнені, що прийдуть) зарубіжні інвестори, яким будуть подобатися наші принципи.

Єдине, що для цього потрібно – політична стабільність, гарантії того, що на канал не буде чинитися політичний тиск. Ми вважаємо, що кроки щодо прозорості, відкритості наших дій є нашою спільною, в тому числі журналістською, солідарністю. Це запорука того, що каналу вдасться позбавитися політичного тиску, тому що це вже буде тиск не з боку власників, а з боку влади.

Взагалі, я оцінюю неприпустимим той факт, що телеканал, який сьогодні є мережевим, йшов до своєї ліцензії більше двох років і врешті-решт йому відмовили. А „Експрес-інформ” прийшов до ліцензії лише через рішення Суду, коли судовий виконавець зобов`язав Нацраду з питань телебачення і радіомовлення видати цю ліцензію. На щастя, у нас хоча б рішення Суду було виконано. Бо на сьогоднішній день органи державної влади рішення Суду не виконують.

Мені здається, ми робимо все можливе, щоб канал був об`єктивним. Ми дуже сильно, на мою думку, відрізняємося від так званих „паркетних” каналів. Разом з тим, в редакційній політиці ми намагаємося уникати радикалізму, однобокого висвітлення питання. Людина має право сама визначати свою політичну позицію. Для цього їй потрібно в будь-якій ситуації мати дві точки зору.

Головне для нас - довіра глядачів.

Читайте також:

На Форумі журналістів тривають обговорення болючих проблем правозахисту

Северинсен буде слідкувати за роботою журналістів під час виборів

Редакційна політика стає офіційним документом. На телеканалі „Експрес-інформ”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Лисенко, „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1394
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 216
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду