Моніторинг теленовин

26 Травня 2003
1504

Моніторинг теленовин

1504
За період з 19 по 25 травня 2003 року За період з 19 по 25 травня 2003 року
Моніторинг теленовин

Критерії моніторінгу

Звіт за попередній тиждень

Рейтинг новин від компаній AGB і GFK-USM

РОБОТА НАД ПОМИЛКАМИ

(до Звіту за 12–18 травня)

Зауваження читачів ТК подано курсивом, наші відповіді звичайним текстом.



Зауваження пана Недовірливого (з ФорумуТК):

Довго чекав, коли у "форумі публікацій" з'явиться тема останнього "моніторингу", але мабуть вже не дочекаюся.

Хочеться щиро подякувати "Детектор медіа" це її виправдання, коли чорне безсоромно називається білим, а потім - як підсумок - кажуть, що з 25 помилок насправді лише одна є справді помилкою.



Вибачаємося, але не бачимо жодної аргументації ваших звинувачень. Ми вам докладно пояснили (суто з професійних позицій), чому те, що ви вважали нашою помилкою, є насправді помилками інших. У вас є заперечення нашої аргументації? Будь ласка, викладіть їх, тоді можна буде продовжувати обговорення по суті.



Гадаю, що "Детектор медіа" тепер навіть зможе пояснити, чому треба писати IPTN замість APTN (Associated Press Television News).



З APTN, – справді, технічна помилка (те, що російською називається “опечатка” – українського відповідника, здається, нема). Вибачаємося за неї.



Я вже не кажу про зауваження щодо "неповноти інформації" у випадку з Абу Мазеном, коли зауваження стосувалося титрів! Мабуть титрувати палестинського прем'єра треба було б "АБУ МАЗЕН, якого ще називають МАХМУД АБАС, прем'єр-міністр Палестинської автономії".



Перечитайте, будь ласка, уважно той текст, на якому ви попереднього разу будували своє зауваження:

Фактична неточність у повідомленні про події в Ізраїлі: "...с новоизбранным палестинским премьером Абу Мезеном”. Главу уряду Палестинської автономії звати Махмуд Абас” (Моніторинг за 7 травня)

В сообщении "Подробностей" о событиях на Ближнем Востоке (7 мая) не было неточности, как это указано в мониторинге. (фактична неточнiсть у повiдомленнi про подiї в Iзраїлi: "...с новоизбранным палестинским премьером Абу Мезеном". Главу уряду Палестинської автономiї звати Махмуд Абас)” (з зауваження пана І.Павлюка)

Израиль сегодня празднует 55-ю годовщину независимости. В стране введены чрезвычайные меры безопасности. Израильский премьер-министр заявил, что готов встретится с новоизбранным палестинским премьером Абу Мазеном” (Подробности, 7 травня, текст ведучого) – саме цей момент став підставою для нашого помилкового зауваження до програми.

Як бачите, йшлося про помилку в студійному тексті. Про титри – жодного слова. Не пересмикуйте.

Якщо ж вас цікавить, що в подібних випадках робити з титром, будь ласка: необхідне пояснення дається в журналістському закадровому тексті – до синхрону чи після нього. Синхрон титрується за усталеними правилами.



А скільки відчуття гордості за свою справу у наступних словах: “Моніторинг теленовин” є суто редакційним (не авторським) проектом. Адже це – не точка зору на якість новин, а механічна фіксація помилок в новинах. До проекту залучені в тому числі (ні це не я придумав - саме так написано в оригіналі - "в тому числі") й фахівці з досвідом роботи саме в телевізійних новинах. Але справді, над “Моніторингом” не працюють фахівці з міжнародної політики та міжнародної журналістики. І справді - працюють фахівці, не працюють - яка різниця?



Нема різниці в персоналіях. І ми пояснили - чому. Йдеться про суто фахові речі. Вони недискусійні і однозначні. Вони не є суб’єктивними. А тому не потребують визначення авторства. Автор у даному випадку – “Детектор медіа”. До речі, ваша персональна анонімність так само не заважає нам полемізувати з вами, чи не так?

“В тому числі”, - просто тому, що ми залучаємо до цієї роботи й інших фахівців. Наприклад, фахівців-мовників.



(цитати з М.Булгакова не повторюємо, оскільки вона не стосується предмету розмови)



Ні, звичайно ніхто в "Детектор медіа" зубного порошку не наковтався. Але мабуть предмет, про який пишуть її автори, дається взнаки. "Яке телебачення - така й Детектор медіа".



Цікаво, а що пропонуєте ви? Нехай редакції та журналісти продовжують день у день продукувати одні й ті самі помилки, і втішатися з того, що на це ніхто не звертає уваги?

З нашої точки зору, “Моніторинг” давав уже чимало “зачіпок” для початку нормальної професійної дискусії. Замість цього ви, наприклад, бездоказово звинувачуєте нас в упередженості і в некваліфікованості. Жодного зі своїх звинувачень не можете повноцінно аргументувати. То чи є сенс продовжувати подібний діалог? Погляньте на написане критичним оком.

Наша ж мета проста. “Професійний простір” теленовин нині ще недосконалий. Адже сама новинна журналістика в Україні (маємо на увазі справжню новинну журналістику, а не “радянський” її варіант) існує не так давно. Перші сталі професійні новини (не рахуючи кількох спроб, які робилися в першій половині 90-х років різними журналістами в межах зашореного і заідеологізованого державного телебачення або ж на перших недержавних ерзац-телекомпаніях) з’явилися трохи більш як 7 років тому. 1 січня 1997 року в ефір вийшов ТСН.

7 років – це не дуже великий термін для становлення професійного середовища. Тому що дуже багато речей в українській новинній тележурналістиці робиться дуже “приблизно”, “інтуїтивно” (і це добре видно з багатьох “зустрічних” журналістських зауважень до “Моніторингу”). А тим часом існують дуже чіткі правила цієї професії. Ми хочемо зробити так, щоб журналісти знали про свої помилки. І знали також, як їх виправити в наступній роботі. Крім того, ми хочемо, щоб ті, хто свідомо порушує стандарти професії, також знали, що це не залишається непоміченим в професійному середовищі.

Відтак не бачимо жодного сенсу переходити на мову взаємних образ. І ще раз закликаємо до спілкування професійною мовою. З повагою і з надією на розуміння.



ЗВІТ ЗА 19 - 25 ТРАВНЯ:



19 ТРАВНЯ (понеділок)



КЛЮЧОВІ ТЕМИ ДНЯ:

ТОП-ТЕМИ телеканали в понеділок обирали різні. Дві вагомих події зовнішньоекономічної політики України стали хоч і в різній послідовності першочерговим об’єктом уваги Репортера, ТСН і Новин: доручення Президента виконавчій владі прискорити вступ до СОТ (не наступного року, а вже цього долучитися до цієї організації) і парафування в Києві І.Івановим та А.Зленком Декларації про стратегічне партнерство з Росією, а також підписання договору про державний кордон. Подробности почали свій випуск із повідомлення про завершення слідства у справі екс-віце-прем’єра Л.Козаченка, а Факти – черговим загостренням Близькосхідної кризи.

***

Візит російського міністра закордонних справ мав не найзручніший графік для вечірніх випусків новин, тож рішення редакторів Репортера поставити саме цю тему на чільне місце у випуску було досить спірним, адже на 19-ту годину інформація мала, скоріше, анонсовий характер (про підписання Декларації про стратегічне партнерство програма змогла повідомити лише посередині випуску). ТСН організував пряме включення з МЗС, тож про основні новини глядачі програми довідалися оперативно, “з місця події”. Слід зазначити те, що включення (попри технічні проблеми) було добре проведене і репортером (А.Шевченком) і ведучою (А.Мазур). Подробности подавали інформацію вже оформленим сюжетом О.Лук’яненка, у якому досить добре було і подано новину, і пояснено значення події. Також сюжетами новину подавали Новини і Факти.

***

Про доручення Президента щодо прискорення вступу України до СОТ, а також про його сподівання, що вже на жовтневому самміті ЄС Україна могла б розраховувати на асоційоване членство в цій організації повідомляють також всі телеканали.

***

За темою політичної реформи всі телеканали повідомляють, з посиланням на О.Задорожнього, про імовірний термін внесення Президентом до парламенту допрацьованого законопроекту і про оптимізм Президента, який переконаний, що вже в першому читанні законопроект набере конституційну більшість голосів. Втім, з наявної інформації чіткого бачення, як розгортатимуться подальші дії в процедурному плані, незрозуміло (зокрема, чи намагатимуться узгодити президентський законопроект з тим, який розроблено робочою групою парламенту). Поза увагою телеканалів залишилася тема, ініційована пропозицією В.Пустовойтенка створити Конституційну асамблею. Лише Факти подають досить різку реакцію спікера парламенту на це.

***

Тему скандальних виборів мера міста Суми більшість телеканалів подає “лаковано”, приховуючи вагомі подробиці. ТСН, Подробности і Новини подають “голу” інформацію про переконливу перемогу В.Омельченка, не згадуючи при цьому, що двох його основних конкурентів за формальними приводами було знято з виборів напередодні їх проведення. Про це згадує лише Репортер. Факти взагалі ігнорують цю тему.

***

Інформацію про завершення розслідування справи Л.Козаченка Репортер, ТСН і Новини подають з порушенням балансу, викладаючи обвинувачення Генпрокуратури, і не згадуючи про позицію обвинуваченого. Про це, щоправда, коротко, повідомляють лише Подробности. Факти цю новину взагалі не згадують.

***

Крім того, телеканали повідомляють ще ряд ключових тем цього дня: спільна антиамериканська демонстрація сунітів і шиїтів у Багдаді (крім ТСН), чергове загострення ситуації на Близькому Сході – нові теракти і блокування Я.Арафата. Ще ряд тем повідомляють лише поодинокі телеканали: убивство міліціонера в Одеській області (лише Репортер і ТСН), прибуття до Києва американських слідчих у справі П.Лазаренка (лише Репортер), заходи в Криму до річниці депортації народів (лише Подробности), 65 років ансамблю ім.Вірського (лише Новини).

І про кілька тем не згадує жодний з телеканалів: звернення спікера парламенту до Президента та Апеляційного суду Києва за поясненнями щодо сумісництва народного депутата В.Щербаня, заява В.Литвина щодо “фальсифікації держбюджету”, заява Комітету виборців України щодо порушень на виборах мера Сум.



ОКРЕМІ ЗАУВАЖЕННЯ:



Репортер (Новий канал)

Хоча Репортер і повідомляє про прибуття американських слідчих до Києва, проте не зазначається критично важливий бекграунд, про те, що вони мають - зокрема - намір допитати Президента.



ТСН (Студія 1+1)

Недостовірні узагальнення в повідомленні щодо “обговорення політреформи”: “Тим часом у Криму, щоб заявити про підтримку політреформи, зібрали цілий Всекримський форум. За словами його делегатів, в обговоренні ініціатив Президента взяли участь майже 800 тисяч кримчан – це більше половини тих, хто має право голосу на виборах”. Не вказано жодних підстав для подібних цифр та узагальнень.



Новини (Перший Національний)

Як і раніше, Новини продовжують принципово не титрувати Президента України (в сюжеті О.Скотникової).

Рекламний сюжет (О.Мащенка про фірму “Данко” і Єнакієвський метзавод) в межах новинного випуску.



Факти (ICTV)

Фактична невідповідність. В підводці до сюжету стверджується, що теракт в ізраїльському місті Афул “стався сьогодні”, в тексті сюжету М.Соколова стверджується, що він стався напередодні ввечері.

Недостовірні дані і невиправдані узагальнення в сюжеті І.Велієвої про “обговорення політреформи” в Криму: "Близько 800 тисяч кримчан взяли участь у обговоренні ініціатив президента. .... До речі, сама ідея всенародного обговорення багатьом припала до душі. 20% кримчан взагалі вважають, що якби діалог влади та народу був постійним, життєвий рівень українців був би набагато вищим”. Звідки взято цифри – не зазначається.

Незрозумілий сенс усного повідомлення про волейбол в основному випуску.



ПОЗИТИВИ І УСПІХИ:

Якісно зроблений репортаж Д.Анопченка (Репортер) про перестрілку в Одеській області, внаслідок якої загинув міліціонер.

Цікавий нарис І.Павленок (Репортер) про дніпропетровця, який свого часу позував скульпторові Вучетичу для монументу Воїну-визволителю, який пізніше було встановлено в берлінському Трептов-парку.

Про один із останніх близькосхідних терактів ТСН повідомляє безпосередньо з місця події (телефоном В.Заблоцький).

Репортаж Ю.Селіванова (Подробности) про безпрецедентну крадіжку – 100 кілометрів електродроту з відповідальної високовольтної мережі Одещини.

Репортаж І.Ісаченко (Подробности) з Донецьку, де за недоглядом лікарів у дитсадку тривалий час працювала жінка, хвора на туберкульоз.

Репортаж із Франції (В.Барскової, Факти) про протести французів проти пенсійної реформи уряду.



МОВНІ ПОМИЛКИ:

“Лише півроку не вистачило харківському “Локомотиву”, аби вибороти кубок” (Факти, текст ведучої) – неналежне використання слова (“аби” = “хоч би”, а не “щоб”).



20 ТРАВНЯ (вівторок)



КЛЮЧОВІ ТЕМИ ДНЯ:

ТОП-ТЕМИ. Репортер, ТСН і Факти почали свої випуски з терористичного акту в Вінниці. Незважаючи на те, що саме така топ-тема цього дня була безумовною і очевидною, Подробности і Новини усе ж припустилися помилки. Подробности починають свій випуск з досить-таки рядового ДТП у Дніпродзержинську, Новини - з зустрічі Президента Л.Кучми з І.Івановим (новина – власне факт зустрічі і ряд “проходних” заяв непринципової ваги).

***

Кримінальна подія у Вінниці, попри обережність заяв правоохоронців того дня, своїми подробицями була досить схожою на терористичний акт. Інформація подавалася каналами приблизно однаково, синхронами одних ньюзмейкерів. Тим не менше, телеканали все одно наводили різні цифри кількості постраждалих: 13 людей (Репортер), 14 (ТСН, Подробности і Новини) і 17 (Факти). Крім того, телеканали наводять різні суми, що їх вимагає анонім – імовірний терорист: 1 млн. доларів (Репортер, Новини) або ж 300 тисяч (ТСН, Факти) Подробности обмежилися просто “крупной суммой денег”. Редакціям належало б краще уточнити ці моменти, принаймні для наступних бекграундів, адже історія явно матиме продовження.

***

Матеріали щодо зустрічі Л.Кучми з І.Івановим були констатацією оцінок вказаних ньюзмейкерів дипломатичних процедур, виконаних напередодні.

Крім того, канали подають повідомлення щодо майбутнього візового режиму з Угорщиною, третього варіанту резолюції по Іраку, представленого союзниками по коаліції до Ради Безпеки ООН (про це не повідомляють Репортер і Новини).

Лише поодинокі телеканали повідомляють про деякі інші важливі цього дня теми: запит парламенту до Генпрокурора щодо розслідування інциденту з народними депутатами від БЮТ біля Лук’янівського СІЗО (це повідомив лише Репортер), міжетнічний конфлікт в гуртожитках технічного Університету КПІ (це повідомляє лише ТСН), відставка речника Білого Дому А.Флейшера (це повідомляють лише Подробности), і цікава новина начебто “другого плану” – відкриття пам’ятника видатному українському математику М.Кравчуку (про це повідомляють лише Новини і Факти).

Телеканали не повідомляють про те, що ВР підтримала запит до Генпрокурора щодо фінансування деяких видів діяльності Президента (листівки-поздоровлення, агітація за проведення політреформи), про те, що О.Мороз і В.Ющенко представлятимуть український політикум на ювілейному з’їзді німецьких соціал-демократів, про заяву Б.Тарасюка, що Президента не можна примусити давати свідчення американським слідчим, прогноз інфляції від Мінекономіки, а також новину про те, що агентство Standard & Poor's змінило прогноз рейтингу України з “негативного” на “стабільний”.



ОКРЕМІ ЗАУВАЖЕННЯ:



ТСН (Студія 1+1)

Сюжет В.Саричева про передвиборну кампанію в Запоріжжі зроблено в грубе порушення багатьох стандартів новинної тележурналістики. По суті справи, весь сюжет є аргументацією коментаря програми: "Найменш прохідні кандидати, – кажуть політологи, – намагаються виграти за рахунок скандалів, щоб привернути до себе увагу. І результати останніх соцопитувань лише спонукають до таких технологій”. Зрозуміло, що посилання при цьому на анонімних “політологів” не може бути підставою для того, щоб не вважати цю тезу думкою редакції. Програма не наводить жодних належних підстав достовірності, подаючи згадані “результати соцопитувань”: “Останні дані соцопитування красномовні – 39% з тих, хто прийде на вибори, проголосують за нинішнього губернатора й кандидата Євгена Карташова, 11 – за Володимира Кальцева, і тільки 3,4% – за Петра Сабашука”. В сюжеті використовуються оціночні визначення та судження (“аутсайдер”, “потерпаючи від дефіциту популярності”) і непідтверджені самим ньюзмейкером гіпотези щодо його намірів чи міркувань: “Такий крок команди Сабашука мав би нівелювати це десятикратне відставання від лідера”, “він не проти прикріпити свій портрет рядом ще й з Олександром Морозом та Віктором Ющенком”.

Журналіст висловлює також провокативні думки, які не мають відношення до інформування: “До речі, напередодні на цьому ж місці – перед обладміністрацією – агітатори за Сабашука теж спілкувалися із міліцією, однак до наручників правоохоронці не вдавалися. Чому так відрізняється ставлення до кандидатів та активістів – невідомо, але достеменно відомо, що голова адміністрації району, де відбувались ці події – Василь Варецький, – теж кандидат в мери та симпатик партії "Солідарність", якою керує соратник Ющенка – Петро Порошенко”.



В сюжеті наводиться синхрон О.Солод, що не містить в собі нічого, крім персональних образ на адресу Сабашука: “А вот, скажем, Сабашуку я б лучше посоветовала: "Если хочешь ты быть публичным политиком, ты себя приведи в порядок сначала. Два центнера … такого ходит. На человека уже не похож – боров. У нас уже был такой мэр – Головко – кабан". А не хочет приводить себя в порядок – пусть он в рекламе "Чупа-Чупса" снимается, и костюм шить не надо. Или этим… телепузиком”. Завершується сюжет, знову ж, коментарем, невідділеним від фактів (хоча, звісно, саме фактів у цьому сюжеті явно бракує): "Можна припустити, що у фактичних союзників Варецького та Сабашука вистачить спільної міці для боротьби із стриптизеркою-аматоркою”. Опісля ж сюжету, що має всі ознаки пропагандистського матеріалу і не має жодних ознак матеріалу новинного, ведуча А.Мазур додає ще й студійний коментар:Ось такий рівень дискусії”.

Брак достовірності і невиправдані узагальнення в інформації щодо “обговорення політреформи” на Луганщині: “За даними Управління внутрішньої політики облдержадміністрації, тут в обговоренні основних тез реформи взяли участь більше чотирьохсот тисяч осіб. Саме ж обговорення провели майже 8 тисяч підприємств. Більшість з тих, хто взяв участь в обговоренні, підтримують хід до парламентсько-президентської республіки, – запевняють в облдержадміністрації”.

Облдержадміністрація не є організацією, здатною провести науково обгрунтоване дослідження громадської думки. Якщо ж стверджувати зворотнє, слід навести методику, за якою було з’ясовано вказані цифри.



Подробности (Інтер)

Регулярна помилка Подробностей, - це неграмотне поєднання непрямого і прямого цитування: “По словам российского министра, многополярный мир можно изобразить в виде пирамиды: На верху – Совет Безопасности ООН, ниже – региональные организации и ткань международных отношений, в основании – принцип соблюдения международного права. (конец цитаты)”. Ми вже звертали увагу журналістів програми на те, що пряме цитування має позначатися дуже чітко і недвозначно, причому, не лише кінець цитати, але й її початок (“цитирую” або ж “Иванов сказал так:”). Інакше “на слух” неможливо вловити цей момент. У даному випадку це порушення не є критичним, але ми вже фіксували в “Моніторингу” випадки, коли ця ж помилка ведучих Подробностей вела до більш серйозних наслідків – часткового спотворення змісту (див., наприклад, звіти за 7 квітня та 12 травня). Внаслідок подібної помилки зміст може бути спотворено повністю.

Малозрозуміла думка в тексті ведучого: "В 2002 году по визам в Соединенные Штаты прибыли 23 миллиона человек, что составляет 60% всех приезжих”. Очевидно, слід було якимось чином її пояснити, або ж просто обмежитися першою цифрою.



Новини (Перший Національний)

Не титровано Президента Л.Кучму в сюжеті О.Скотникової.

Малозрозуміла думка в сюжеті Л.Євсеєнко: “Аналіз екологічної ситуації в Україні засвідчив, що рівень фінансування програм, спрямованих захищати довкілля, не відповідає дійсності”.

Невиправдана образність у сюжеті В.Варницького: “Віктор Янукович спробує також зрушити з місця торговельно-економічний транзитний потяг "Україна–Франція", що вже тривалий час гальмує”. “Прем’єра українського прем’єра на паризькій сцені відбуватиметься певним чином на новому політичному тлі”. За правилами написання новинного тексту, образність припустима лише тоді, коли в інформації вже розставлено всі крапки над “і”. Це, зазвичай, фінальне речення. В інших випадках подібна образність відволікає глядача від змісту інформації. Крім того, в цьому ж сюжеті невиправдана образність зіграла з автором злий жарт. В наступному реченні взагалі не зрозуміло, що саме автор мав на увазі: "Ані Київ, ані Париж аж ніяк не влаштовують обсяги торгівлі у 500 мільйонів доларів і смішний рівень французьких інвестицій у нашу економіку – лише 40 мільйонів доларів. З Росією у "п’ятої республіки" ці цифри на порядок вищі”. Навряд чи багатьом глядачам буде зрозуміло, що це за “п’ята республіка”, адже далеко не кожний пересічний українець пам’ятає подробиці прийняття конституцій Франції І ще одне зауваження до сюжету: використання неналежної лексики (з розмовного стилю): “смішний рівень інвестицій”. Певно, що слід було казати “малий”, “низький” тощо.

Рекламний сюжет (Л.Томанек про компанію “Мир”) в межах новинного випуску.

Незбалансований сюжет Р.Мартинюка: зі складного і неоднозначного питання (прийняття ВР у першому читанні законопроекту про збільшення на 6% рентної плати на видобуток нафти і газу) представлено лише позицію нафтовиків та газовиків.



Факти (ICTV)

Брак достовірності в сюжеті О.Татаринової та А.Шаповалова про “обговорення політреформи” на Луганщині: "Про політичну реформу знають 76 відсотків мешканців області, шістдесятьом – відома суть президентських пропозицій” (невідомо, хто підраховував і в який спосіб). Там же – безпідставні узагальнення: “Також зацікавило людей впровадження механізму відкликання депутатів у разі невиконання ними передвиборчих обіцянок. В свою чергу, представники міської влади, підбиваючи підсумки обговорень, заявили, що 83 відсотки мешканців області наполягають на негайному проведенні політреформи”.

Рекламний сюжет (Н.Барвистої про ЗАТ “Алеф-Виналь”) в межах новинного випуску.



ПОЗИТИВИ І УСПІХИ:

Грунтовне дослідження сукупності факторів, що роблять масовим і безкарним вирубування карпатських лісів (сюж. С.Хрущак, Репортер).

Цікавий нарис Г.Гомонай (Репортер) про найбільшу приватну колекцію кактусів та пустельних рослин у Києві.

Якісно зроблений репортаж, або навіть розслідування О.Мацюцької (ТСН) щодо справжнього етнічного конфлікту в гуртожитках Університету КПІ.

Якісний репортаж з досить-таки унікального фестивалю багатьох національних культур в Кам’янці-Подільському (А.Пасс, ТСН).

Добре проведене пряме включення Д.Маручка (Подробности) з Вашингтону щодо відставки А.Флейшера.

Винахідливо зроблений репортаж І.Юсупової (Подробности) з виставки засобів захисту в Києві.

Цікавий і якісний репортаж В.Семенюк (Подробности) з Санкт-Петербургу про “штурмівщину”, пов’язану з підготовкою міста до травневого самміту.



МОВНІ ПОМИЛКИ:

Ще півстоліття тому об’єми лісозаготівлі в українських Карпатах становили по 6–7 мільйонів кубів щороку” (Репортер, сюж. С.Хрущак) – неправильний вибір слова з синонімічного ряду. Тут належало вжити, наприклад, “обсяг”. “Об’єм” – це більш конкретне визначення, фізичне чи математичне. В переносному значенні (як в даному разі) не вживається.

"Тим часом у сусідньому Тайвані, що посідає третє місце за числом хворих у світі нова хвиля хвороби” (ТСН, текст ведучої) – неправильний вибір слова. Тут належало казати “кількість”. Слово “число” має інші значення.

Проте на миттєве встановлення спокою у студмістечку зараз ніхто не сподівається” (ТСН, сюж. О.Мацюцької) – неправильний вибір слова. Тут, зрозуміло, йшлося про “швидке” встановлення.

Потерпаючи від дефіциту популярності, він не проти прикріпити свій портрет рядом ще й з Олександром Морозом та Віктором Ющенком” (ТСН, сюж. В.Саричева) – русизм, українською “поряд”.

Близько двохсот мільйонів доларів щороку потрібно Україні, аби тільки привести якість питної води до відповідних стандартів” (Новини, текст ведучої) – невиправдане використання слова (“аби” – це “хоч би”, а не “щоб”).

Її фахівці в умовах системної кризи налагодили взаємодію академічної та галузевої науки, що дозволило ефективно реформувати національну енергетику” (Новини, сюж. Р.Мартинюка) – неправильний вибір слова з синонімічного ряду. Тут належало вжити “дало змогу”.



21 ТРАВНЯ (середа)



КЛЮЧОВІ ТЕМИ ДНЯ:

У середу також безумовною топ-темою був небуденний інцідент у Дніпропетровську – втеча з під варти групи підсудних, перестрілка з жертвами, взяття заручників – справжня детективна історія. Саме вона стала чільною темою випусків Репортера і ТСН. Подробности і Новини, тим не менше, віддали перевагу темі екологічної конференції (безумовно, важливій, але значно менш цікавій з точки зору глядацького інтересу. Принаймні, у тому вигляді, як її подавали ці канали).

Факти, на нашу думку, занадто і невиправдано драматизували “історію” з поїздом Владивосток-Харків. “У трьох українців, пасажирів потягу “Владивосток – Харків” підозрюють нетипову пневмонію” – формально, звичайно, так можна казати, але необхідне пояснення (у цих людей просто була субфебрильна температура, це невисока, до 37,5 градусів, яка може бути від безлічі рядових причин, зокрема, навіть, у деяких людей просто від дискомфорту довгої подорожі залізницею) різко знизило б драматизм повідомлення. Можливо, саме тому цього пояснення й не було?

***

Отже, драма в Дніпропетровську. Історія у викладі телеканалів досить-таки суперечлива. По-перше, канали дають різні версії кількості втікачів: 5 чи 6. Причому Репортер і ТСН припустилися досі нехарактерної для цих редакцій помилки: суперечливість цифр в анонсі і в анонсованому повідомленні. З цієї точки зору найбільша плутанина в цифрах – у матеріалі ТСН: “Пятьом засудженим вдалося втекти з зали суду” (анонс) “Майже голлівудський бойовик побачили сьогодні у Дніпропетровському апеляційному суді. Шестеро підсудних утекли просто із зали, поранивши двох конвоїрів. Один із восьми обвинувачених у розбої і крадіжках, коли їх заводили до клітки, примудрився вихопити у конвоїра пістолет, прострелити собі наручники і взяти під приціл решту охоронців. Але ті не розгубилися і трьох зловмисників вдалося затримати зразу у залі, інших довелося наздоганяти на вулиці. Як наслідок, одного утікача убили. Поранені міліціонери - в лікарні” (підводка).

Слухання справи звинувачених у вбивствах, крадіжках та розбійних нападах мало початись у Дніпропетровському апеляційному суді об 11-й ранку. Підозрюваних - трьох місцевих жителів, двох дагестанців та одного жителя Тбілісі - під конвоєм виводили саме з камери. Один з них попросився вийти в туалет. Інший раптом вихопив пістолет у конвоїра і вдарив його по голові. Спроба втечі через двір була невдалою, тоді підсудні, забігши на другий поверх, розбили вікно і вистрибнули з другого поверху будівлі суду на вулицю. Під час втечі вони поранили 2-х конвоїрів, які намагалися їх зупинити. Чотирьох втікачів затримали одразу. Двоє інших зупинили маршрутне таксі і втекли з місця події”.

Якщо врахувати ще й інші згадані цифри (другий поверх, два конвоїри та ін.), можна сміливо стверджувати, що на цей момент глядач остаточно загубився і не знає до ладу, кого і скільки було, хто втік, хто залишився. Ця версія, крім того, не зовсім співпадає з версіями інших телеканалів (можливо, саме через плутанину в цифрах). По-різному телеканали дають і подробиці того, як саме розгорталися події. Крім того, Репортер І Подробности не титрують синхрони очевидців – і це помилка, адже в даному разі це не бліц-опитування, очевидець подій – це повноцінний ньюзмейкер. Факти не подають контекстуально важливу версію прокуратури про те, що втеча була не спонтанною, а добре підготованою.

***

Репортер, ТСН і Факти цілком правильно продовжують тему інціденту у Вінниці. По-перше, прокуратура цього дня кваліфікувала дії злочинців як терористичний акт, по-друге дають реакції водіїв та пасажирів маршрутних таксі, по-третє повідомляють про стан потерпілих і про проблеми з фінансуавнням їхнього лікування. ТСН продовжує називати відмінну від інших джерел суму, яку вимагає невідомий злодій (“300 тисяч доларів”, всі інші мас-медіа кажуть про 1 мільйон). Подробности і Новини цього дня вже “забули” цю драматичну тему.

***

Усі, без винятку, телеканали подають новину про порушення Генпрокуратурою кримінальної справи проти екс-командувача ВМСУ М.Єжеля. При цьому всі канали, крім Репортера, подають інформацію без належного балансу, не цікавлячись думкою самого обвинуваченого. Репортер знайшов М.Єжеля принаймні телефоном. В сюжеті Подробностей – неточно формулюється думка: "Два танкера - "Макеевка" и "Керчь", а также транспортное судно "Ялта", по приказу адмирала Михаила Ежеля сначала были выведены из состава Вооруженных сил Украины, а затем проданы за границу. В результате сделки цена танкеров снизилась почти на миллион гривен” (цена не могла знизитися, вона така, якою була в підсумку угоди). В сюжеті Репортера не титровано синхрон представника Генпрокуратури.

***

Крім того, всі канали повідомляють про міжнародну екологічну конференцію в Києві, щоправда, за версією В.Задорожного (ТСН), єдиним ньюзмейкером події є Президент Л.Кучма, який просто привітав учасників конференції (в сюжеті два синхрони Президента з банальними думками, і жодного синхрона екологів). Жодний із телеканалів при цьому не згадує досить-таки великий пікет заходу представниками ПЗУ.

***

Інші теми. Ряд каналів повідомляє про призначення нового головнокомандувача ВМСУ, Репортер, Подробности і Факти – про арешт українця-хакера в Бангкоці. Репортер, ТСН і Факти – про потяг Владивосток – Харків. Репортер і Подробности – про закриття парламентом Криму фестивалю “Казантип” (щоправда, Подробности, проанонсувавши цю подію, так і не повернулися до неї у випуску). Лише Репортер повідомляє про порушення Генпрокуратурою справи за фактом перевищення службових повноважень працівниками Лук’янівського СІЗО стосовно депутатів фракції БЮТ. Лише ТСН присвятив сюжет важливій і цікавій темі – парламентським слуханням щодо демографічної ситуації в Україні.

Телеканали не подають заяву держсекретаря МЗС з приводу “кольчужного скандалу”, заяву міністра аграрної політики щодо незадовільного стану значної частини посівів ярових хлібів (і це дивно, адже тема по-справжньому актуальна, і телеканали за нею начебто стежать). Жодний з телеканалів не подає інформацію про те, що опозиція має намір оскаржити в суді результати мерських виборів в Сумах.



ОКРЕМІ ЗАУВАЖЕННЯ:



Репортер (Новий канал)

Неновинна лексика в сюжеті Ю.Шипунової щодо вінницького теракту: "Самі транспортники наголошують на тому, що це - кримінальні розборки”.



ТСН (Студія 1+1)

Фактична невідповідність. У підводці: "Подробиці телефоном Юрій Сидоренко із Харкова”, в титрі: “Юрій Сидоренко, телефоном із Куп’янська».

Імовірна неточність в усному повідомленні: "Столична влада порадила керівникам усіх підприємств установ та організацій не залежно від форми власності не відряджати поки що своїх працівників у ділові і туристичні поїздки до Канади, в Торонто, Сінгапур, Китай, Сполучені Штати і до Лондона, поки там не поліпшиться епідситуація”. Досі не повідомлялося про складну епідситуацію в Лондоні. Крім того, є й елемент неуніфікованості – “до Канади, в Торонто”, в єдиному ряду нарізно названо: то країну з уточненням міста, то просто країни, то просто місто (Лондон).

Невідповідність відео і тексту в усному повідомленні щодо зустрічей Л.Кучми і В.Януковича з президентом ЄБРР: йдеться про Кучму, ілюструється відео Януковича.

Використання неналежної (з елементом оцінювальності) лексики в сюжеті Ф.Сидорука: "Третя спроба Сполучених Штатів протягнути через Раду Безпеки ООН резолюцію про повоєнний Ірак виявилася невдалою”. У цьому ж сюжеті – неточність у визначеннях: "Вони виливали уран з бочок на землю” (уран – це твердий метал, який неможливо “вилити”, імовірно, йшлося про якість уранові сполуки?).

Фактична невідповідність у сюжеті Н.Фіцич щодо демографічної ситуації в Україні: "За словами головного лікаря 2-го київського пологового будинку, за останні два роки кількість пологів у Києві збільшилася з двох з половиною тисяч на рік до трьох з половиною тисяч”. І далі, у синхроні головлікаря: "Сегодня в Киеве социальное положение многих людей, в том числе средних и тех, что пониже стоят, выросло и рождаемость в Киеве выросла – от 18-ти до 21-й тысячи буквально за два года”.

Не вказано авторство огляду внутрішніх подій. І у ньому ж – недостовірні дані. “За результатами опитування, більшість херсонців підтримують запропонований президентом перехід до парламентсько-президентської республіки та наданням результатам всеукраїнського референдуму вищої юридичної сили. Разом з тим, створення двопалатного парламенту цілком підтримують 54% опитаних. Проти – 37%”.



Подробности (Інтер)

Нелогічна побудова думки в сюжеті Г.Онищук: “В почете теперь и пограничники, особенно после того, как им подняли жалованье”. Принаймні слід було пояснити, що мається на увазі.

Неточність цитування в стендапі Ю.Селіванова: “Профессор Преображенский из булгаковского "Собачьего сердца" утверждал, что "разруха происходит не в стране, а в головах отдельных людей". За текстом Булгакова, “не в клозетах, а в головах”.

Неоперативна подача інформації щодо третього варіанту резолюції ООН про скасування санкцій проти Іраку – про це повідомлялося напередодні, у вівторок.



Новини (Перший Національний)

Не титровано синхрони Л.Кучми.



Факти (ICTV)

Оціночне судження в тексті ведучої: "За українцями за кордоном продовжують рости золоті верби. Сьогодні стало відомо про 25-річного юнака, нашого земляка, якого Сполучені Штати звинувачують у комп’ютерних злочинах проти банківських закладів США, зокрема у підробці кредитних карток”. На цей момент судом не доведено, що вказ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1504
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду