Несподіваний іракський сценарій і втрачений шанс

1 Травня 2003
870

Несподіваний іракський сценарій і втрачений шанс

870
Участь у телемості Київ-Вашингтон на тему "Відродження Іраку", влаштованому минулого тижня посольством США в Україні, частково нагадала мені інтелектуальну атмосферу диспутів в американських мозкових центрах.
Несподіваний іракський сценарій і втрачений шанс
Аркадій Сидорук. Ми продовжуємо дискусію щодо ролі ЗМІ та інтелектуалів – світових і українських - у суспільстві після подій 11 вересня та початку війни в Іраку.



Сьогодні – думка ветерана вітчизняної міжнародної журналістики Аркадія Сидорука.



Нагадуємо: точки зору, що висловлюються під час цієї жорсткої дискусії, а надто їхня загострена тональність, не тотожні позиції „Детектор медіа”. Але ми прагнемо вислухати всіх – адже, повторюємо, тільки публічний дискурс допоможе світовій та українській журналістиці знайти нові відповіді на нові виклики часу.



Участь у телемості Київ-Вашингтон на тему "Відродження Іраку", влаштованому минулого тижня посольством США в Україні, частково нагадало мені інтелектуальну атмосферу диспутів в американських мозкових центрах під час роботи у Вашингтоні у 1990-х роках.

Пам’ятаю, як у Фонді спадкоємства завершувалася розробка концепції Північноамериканської асоціації вільної торгівлі (НАФТА). Глобальну доктрину у сфері економічної політики, сформовану у провідному інтелектуальному центрі Республіканської партіі, за іронією долі втілила в життя, прийшовши до влади, демократична адміністрація Білла Клінтона. Сьогодні НАФТА - найбільша у світі зона вільної торгівлі, хоч ми про це забуваємо, вовтузячись у розгардіяшному СНД та інколи повертаючись обличчям до сусіднього Євросоюсу, куди нас не пускають на поріг.

У даному разі доречно повторити очевидну істину: концепції (йдеться саме про них, а не про кон’юнктурні політичні декларації) розробляють представники інтелектуальної еліти, якої немає й не може бути у постсовковому, а, точніше кажучи, відокремленому після розпаду СРСР совковому, віртуально українському суспільстві. На противагу цьому, в країнах з усталеними демократичними традиціями, в тому числі у США, саме вона є рушійною силою суспільного розвитку.

До інтелектуальної еліти належить і Елен Лепсон, учасниця згаданого телемосту з американського боку, президент і генеральний директор Центру Генрі Л.Стімсона. Упродовж майже 25 років вона обіймала високі посади на державній службі, а нині є приватною особою. Її думки не відображають офіційних поглядів адміністрації США, та, зважаючи на особистість і впливовість очолюваної неї інституції, вочевидь заслуговують на увагу.

Резюме її тлумачень як експерта з регіональних проблем можна схарактеризувати як несподіваний іракський сценарій, що має, принаймні, три важливі аспекти:

- Філософський і політичний (у зв’язку з популярною у світі концепцією Семьюеля Хантінгтона про зіткнення цивілізацій і посиленням у повоєнному Іраку ісламізму). "Пов"язувати теорії Хантінгтона з тим, чи стане Ірак демократичним, чи ні, - вважає Е.Лепсон, - доречно у тому плані, що зіткнення цивілізацій може відбутися у самому Іраку між світськими городянами-сунітами, які хочуть зробити його сучасною державою, і традиційно налаштованими шиїтами, які бажають мати релігійних провідників. Йдеться не обов"язково про зіткнення між Сполученими Штатами та Іраком, а між іракцями, які визначають свою національну ідентичність і майбутнє".

- Курдська проблема. "Очевидно, вони (курди) мріють про незалежний Курдистан. Їх неможливо позбавити права самовизначитися, - заявила Е.Лепсон. - Та поки що вони визнали реальність того, що живуть поряд з трьома великими країнами - Туреччиною, Іраном та Іраком, які не згодяться з існуванням незалежної курдської держави. Надзвичайно важливо, аби курди вважали, що у новому Іраку їм належить певна роль. Інакше вони зосередяться на найпопулярнішій у своєму суспільстві альтернативі, яка передбачає створення незалежної держави".

- Економічний аспект, який має безпосередній стосунок до України. Висновки щодо цієї найважливішої для нас проблеми неоднозначні й стримано обнадійливі: "У нових умовах ринкової економіки таким державам, як Україна, що були присутні в Іраку і мають що запропонувати, слід подавати заявки на отримання контрактів. Державам, які мали дуже щільні зв’язки з Саддамом Хусейном, ймовірно, доведеться пройти через певний період, коли їх не розглядатимуть як найкращих партнерів".

Суттєве значення, цілком зрозуміло, мають нюанси, які неможливо викласти у коментарі. Зрештою, цікавого й корисного під час телемосту було чимало. Тож найліпше було все почути й побачити на власни вуха й очі.

На жаль, представників ділового світу України, який має бути зацікавлений в укладенні контрактів в Іраку, передусім в енергетичній сфері, було лише декілька. І це зайвий раз засвідчило нерозуміння нашими бізнесовими колами ролі публічної дипломатії.

До того ж, один з них виявився, м’яко кажучи, не на висоті, заявивши, що його компанія хоче взяти участь у відбудові Іраку,...аби підвищити життєвий рівень населення цієї країни. Проголошення цієї мети викликало подив. Щоправда, відповіді на взірець "краще підвищуйте життєвий рівень у себе вдома" не було. І хоч учасник дискусії не спромігся сформулювати запитання, співрозмовниця ввічливо подякувала добродієві за "висловлені думки". Західна тактовність іноді може ввести в оману.

Я щиро радів за кореспондентів УНІАНу та Укрінформу, які задавали важливі конкретні питання й отримували компетентні відповіді. Прикро, однак, за телевізійників і телеглядачів. Про телеміст Київ—Вашингтон на цікаву й актуальну тему не було згадано минулої неділі у жодній інформаційно-аналітичній програмі провідних каналів українського телебачення. Певно, глядачі не дізнаються про нього вже ніколи.

Це викликає хіба що подив. У наших телевізійників, мабуть, був реальний шанс виявити професійний хист у прямому діалозі й допомогти глядачам зрозуміти, що ж відбувається насправді у повоєнному Іраку. (Інтерес до цієї теми не згасає, тим більше що у сусідньому Кувейті й досі перебуває український РХБ-батальйон). Доповнена відеорядом, вийшла би класна програма! А до відеозапису телемосту, збереженого в архівах, можна було б повернутися через певний час, перевіривши вірогідність прогнозів...

Передбачаю появу у Форумі „Детектор медіа” як відповідь на мій коментар відгуків різніх "...фанів" у традиційно-лайливому стилі: він, мовляв, знову вихваляє Америку та її цінності, непотрібні нам, тож пішов він ... Дуже переконливий аргумент! Наперед даю відповідь таким добродіям: будь ласка, самі винайдіть велосипед, тільки щоб він не стояв на місці, а рухався, коли ви з розумним виглядом крутитимете педалі.

Аркадій Сидорук.

Від „Детектор медіа”: Думки, висловлені під час дискусії, є позицією виключно їх авторів. Вони можуть не відповідати поглядам „ТК”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
870
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду