Журналістська громадскість Криму відстоює „Кримську світлицю”, яка знову залишилася без засобів до існування

28 Лютого 2003
1079

Журналістська громадскість Криму відстоює „Кримську світлицю”, яка знову залишилася без засобів до існування

1079
Сьогодні, 28 лютого, ситуація буде обговорена на спеціальному „круглому столі” журналістів в Сімферополі. "Детектор медіа" неодноразово інформувала читатчів про фінансові проблеми україномовної газети "Кримська світлиця". Незважаючи на всі зусилля кримчан їх поки що не вдалося вирішити. Сьогодні до реакції „Детектор медіа” надійшов відкритий лист за підписом головного редактора "КС" В. Качули, у якому повідомляється, що газета знову опинилася на межі закриття – через відсутність коштів.
Журналістська громадскість Криму відстоює „Кримську світлицю”, яка знову залишилася без засобів до існування
„Рівно два місяці редакція виробляла газету в борг, на кінець лютого фінансування відновлене ще не було. Власне, до цього колективу не звикати, щороку та ж сама картина: звернення, листи, прохання, заклики про допомогу”, - говориться у посланні. На запит до голови Держкомінформу України Івана Чижа стосовно фінансування газети у 2003 році, надійшла відповідь, що „Кримська світлиця” не підпадає під дію статей Закону, які визначають пріоритети фінансової підтримки.

Попри Доручення Президента України про допомогу "Кримській світлиці", що свідчив про визнання газети, свідченням її необхідності і перспективності, колектив газети не сподівався, що „майже через рік після підписання Л. Кучмою "світличного" доручення знову доведеться звертатися до нього за порятунком”...

”З цією метою й публікуємо листа до Глави держави. А ще з надією, що так наше звернення швидше потрапить Леонідові Даниловичу на очі - зупиняється ж газета, якою привселюдно пообіцяв зайнятися особисто сам Президент”, - зазначається у зверненні.

Саме в ці дні редакція закінчує оформлення необхідних документів для перереєстрації газети у зв'язку із введенням до складу співзасновників "Кримської світлиці" - за погодженням з Адміністрацією Президента - Представництва Президента України в Криму.

Зважаючи на сутужне становище "Кримської світлиці", низка громадських організацій - Комітет з моніторингу свободи преси в Криму та Асоціація вільних журналістів Криму - виступили з заявами на підтримку газети. Разом з тим вони направили листи Президенту, Верховній Раді, Кабінету міністрів України, в яких висловлюють своє занепокоєння ставленням державних чиновників до доручень Президента та ігнорування ними потреб майже мільйонної української громади Криму. Сьогодні – 28 лютого – ситуація буде обговорена на спеціальному „круглому столі” журналістів в Сімферополі. Наводимо текст згаданих листів:

22 лютого 2003 р. м.Сімферополь

Президенту України

Кучмі Леоніду Даниловичу


Шановний Леоніде Даниловичу!


Наша громадська організація, яка об’єднує кримських журналістів, змушена звернутися до Вас, всенародно обраного глави держави, оскільки позиція голови відповідного Держкомітету Івана Чижа нам видається щонайменше недержавною, якщо не антиукраїнською.

Вперше за 10 років існування єдиній у Криму україномовній громадсько-політичній і літературній газеті “Кримська світлиця” відмовлено у державному фінансування. Газета, відома своєю патріотичною, державницькою, пропрезидентською позицією з вини пана Чижа опинилася на межі закриття.

Більше того, досі не виконано жодного пункту (!) Вашого доручення Кабінету міністрів України і Раді міністрів АРК щодо “Кримської світлиці”, яке Ви дали торік. Газета і досі має проблеми з приміщенням, з кадрами, а тепер – ще й з державним фінансуванням.

Відомо, що етнічні українці в Криму є меншиною, статус яких не підпадає під міжнародне визначення “етнічна меншина”, а тому вони не мають ні державної підтримки, ні підтримки республіканської влади. На жаль, доводиться констатувати, що дискримінація етнічних українців у Криму триває. Прикладів тому чимало: в автономії немає жодної(!) повноцінної україномовної школи (4 школи з українською мовою навчання розташовані у непристосованих приміщеннях), немає жодного(!) україномовного вузу, єдиний україномовний театр у Сімферополі русифікований, Всеукраїнський інформаційно-культурний центр уже сьомий рік без приміщення, кількість годин україномовного теле- і радіоефіру в програмах Держтелерадіокомпанії “Крим” з року в рік скорочується. Ще один факт: в Республіканському бюджеті АРК на нинішній рік на підтримку російськомовної преси виділено 920 тисяч гривень, кримськотатарської – 70 тисяч. Україномовної – 0 (нуль) грн.!

Чи можна назвати позицію українського уряду, який, фактично, знищує єдину в Криму україномовну газету, розумною? Чи можна назвати позицію кримської влади, яка ігнорує інтереси і права україномовної меншини, – державницькою? Думаємо, відповідь напрошується сама собою.

Шановний пане Президент!

Ми бачимо, що лише Ви своїм авторитетом і владою можете вплинути на недалеких чиновників.

Просимо Вас докласти усіх зусиль для врятування “Кримської світлиці”! Просимо відновити державне фінансування цієї газети, просимо наполягти на тому, щоб Ваше минулорічне доручення щодо “Кримської світлиці” було виконане у повному обсязі.

Просимо Вас вжити дієвих заходів із захисту прав етнічних українців, які мешкають в Автономній Республіці Крим, доручивши Кабінету міністрів України і Раді міністрів АРК негайно переглянути свою політику щодо українського населення Криму.

З повагою, побажаннями плідної праці і сподіванням на розуміння,

Володимир Притула, голова Комітету з моніторингу свободи преси в Криму

Президенту Украины,

Верховной Раде Украины,

Кабинету министров Украины


ЗАЯВЛЕНИЕ


В Крыму в течении 11 лет издается единственная в регионе украиноязычная газета «Крымская светлица». Учитывая этнический состав Крыма, а также государственную политику, эта газета всегда получала финансовую поддержку из Госбюджета.

Однако, с началом Года России в Украины, Кабмин Украины, в частности И.Чиж, распорядился прекратить финансирование украиноязычной прессы в Крыму. Республиканский бюджет АРК на 2003 г. на эти цели не предусмотрел ни одной гривни, хотя на поддержку русскоязычной прессы выделено около 1 млн. грн.

В связи с этим Крымская Ассоциация свободных журналистов выражает серьезную обеспокоенность и призывает официальный Киев обратить внимание на прессу этнических меньшинств в Крыму, немедленно возобновив государственную поддержку газеты «Крымская светлица».

Лиля БУДЖУРОВА, председатель КАСЖ

Кучмі Леонідові Даниловичу,

Президентові України, м.Київ


Вельмишановний Леонід Данилович!


Кримський Центр незалежних політичних дослідників і журналістів глибоко схвильований і стурбований відмовою Кабінету міністрів України у наданні державної підтримки єдиній в Автономній Республіці Крим україномовній газеті “Кримська світлиця”. Уряд не виконав Ваші доручення щодо підтримки “Кримської світлиці” у 2002 році, а тепер повністю припинив фінансування україномовної преси в Криму.

На нашу думку, така позиція уряду поставить це єдине в Криму україномовне повноцінне видання на межу закриття, що негативно вплине на міжнаціональні стосунки в регіоні, на імідж української влади як всередині, так і за межами країни.

Просимо Вас, шановний Леонід Данилович, допомогти вижити “Кримській світлиці”. Звертаємося до Вас із проханням доручити Кабінету міністрів відновити державне фінансування єдиної в АРК української газети “Кримська світлиця”!

З повагою,

Вольвач Петро Васильович, академік УЕАН,

керівник Кримського ЦНПДЖ
24 лютого 2003 р. м.Сімферополь

Читайте також:

„Велика перспектива”: „Кримська світлиця” може „вмерти” в... лютому „Кримську світлицю” знов хочуть залишити без приміщення

Президент зобов’язав уряд АРК забеспечити належні умови діяльності газети "Кримська світлиця"

"Кримській світлиці" загрожує закриття

Через брак коштів може припинити існування газета "Кримська світлиця"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
спеціально для "Детектор медіа", Сімферополь
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1079
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду