„Панорама Севастополя” продовжує страйк

11 Грудня 2002
790

„Панорама Севастополя” продовжує страйк

790
Засновники з ВО „Злагода” – вони ж і представники міськадміністрації - в свою чергу, вважають, що журналісти повинні або виконувати їхні вимоги, або звільнятися.
„Панорама Севастополя” продовжує страйк
Колектив газети „Панорама Севастополя” сьогодні провів прес-конференцію. Як повідомили „Детектор медіа” журналісти, що вже третій день бастують на знак протесту проти втручання у редакційну політику міської державної адміністрації Севастополя, прес-конференція зібрала багатьох журналістів місцевих та центральних ЗМІ. Наразі конфлікт редакційного колективу з редактором та владою міста триває. Журналісти продовжують відмовлятися від роботи, однак, сумлінно відвідують редакцію, аби не бути звільненими з посад за прогули. В редакції відключено техніку, працює лише один телефон, що не має виходу на міжміський зв’язок.

Вимоги страйкуючих журналістів залишаються невиконаними. Серед них - вимога не звільняти журналістів та притягнути до відповідальності чиновників, винних у втручанні в редакційну діяльність газети.

До речі, засновники займають позицію невтручання і діють виключно через призначеного ними головного редактора та його заступника. Складність же ситуації полягає в тому, що голова міської адміністрації міста Леонід Жунько є одночасно й керівником ВО „Злагода” – засновника газети „Панорама Севастополя”.

Журналісти готують вже другий лист із вимогами до влади міста (тобто, виходить, одночасно і до засновників газети!), однак, реакції на них немає. Наразі тривають консультації з юристами по створенню в редакції профспілки журналістів, яка б дозволила журналістам вести розмову із засновниками видання на рівних.

Журналісти повідомили „Детектор медіа”, що не збираються відмовлятися від своїх вимог. Навіть, коли завтра їм не дозволять зайти до редакції. До речі, сьогоднішню прес-конференцію колектив газети вимушений був провести у приміщенні Севастопольської правозахисної групи, оскільки редактор газети Олексій Кравченко заборонив проводити прес-конференцію в приміщенні „Панорами Севастополя”.

За словами самих журналістів, редакція займала досить критичну позицію щодо міської влади, обходячи своєю „прискіпливою увагою” лише засновників. Як результат, цього вересня на газету було подано позов до суду за публікацію про проституцію у місті від імені УМВС України у м. Севастополі, які висловили свої претензії щодо негативних оцінок на їх адресу з боку героїнь публікації. Сума позову – 50 тисяч гривень, при цьому особисто до автора публікації Олега Луценка – 2 тисячі гривень. Під час минулої виборчої кампанії у газеті з’явилася публікація про екологічно шкідливе підприємство у місті, одним із акціонером якого був кандидат у депутати Верховної ради України. Після цього на автора публікації Олену Литвинову було скоєно жорстокий напад.

У засновників газети до колективу редакції теж є певні претензії. За непідтвердженою інформацією, засновники збираються позиватися до страйкуючих журналістів. Втім, Володимир Соловйов, голова ВО „Злагода” Нахимівського району Севастополя, не володіє цією інформацією. За його словами, в обов’язки засновника входить тільки призначення редактора та його заступника, і вмішуватися у внутрішньо редакційний конфлікт засновники не будуть. Щоправда, він зауважив, що висловлює свою особисту думку. Зв’язатися з Леонідом Жуньком „Телекритиці” наразі не вдалося.

Коментар:

Володимир Соловьов, голова ВО „Злагода” Нахимівського району Севастополя:

- Газету учредила Севастопольськая городская организация „Злагода” как общественно-политическую, а не бульварную. И мы вправе спрашивать с руководства, чтобы там печаталась та информация, которая нужна для нашей организации, а не та, которую журналисты хотят. Мы уже разговаривали с ними на эту тему, правда, в мягких тонах: ребята, меняйте тактику. Если вы хотите выпускать газету такую, как вам надо, уходите из „Злагоды”, организуйте свою газету и делайте ее такой, как вы хотите. А нам нужна такая газета, которая бы освещала жизнь нашей организации, а не города. А были случаи, когда по месяцу о нас не выходило ни одной статейки. Мы не заставляли, мы требовали, чтобы в газете размещалась в том числе и наша информация (к сожалению, В.Соловьев не ответил на вопрос о том, является ли „их” информацией материалы из центральных газет, которые местная администрация рекомендовала публиковать в „ПС”.Прим. „Детектор медіа”). Мы не будем в этот конфликт вмешиваться. Там есть люди, назначенные Координационным советом «Злагоды», и они должны решать вопрос: если их не утраивает коллектив, а коллектив там вольнонаемный, они могут его поменять и принять на работу тех людей, которые будут работать и выполнять их требования. А мы уже будем спрашивать с главного редактора.

На жаль, Володимир Соловйов не знає, чи була „Панорама Севастополя” збитковою через свою редакційну політику. Проте він говорить, що уся інформація, яку управління преси та друку „рекомендувало” розміщувати на шпальтах газети, друкувалася з дозволу керівника міськадміністрації і керівника структури-засновника – ВО „Злагода” - Леоніда Жунька.

Очевидно, що ситуація, яка склалася у „Панорамі Севастополя” в зв’язку з конфліктом між редакційним колективом, редактором, міською владою, представники якої є водночас і членами ВО „Злагода” – засновника газети складна. Що, на думку „Детектор медіа”, ще раз підкреслює необхідність законодавчого закріплення обов’язковості існування в кожному ЗМІ офіційного Статуту редакції, в якому б були виписані основи внутрішньої редакційної політики. Саме такий Статут і має бути основою індивідуальних Контрактів творчих найманих працівників з засновниками та Колективних договорів з профспілковими осередками. Про це йшлося під час парламентських слухань 4-го грудня про свободлу слова та політичну цензуру. Постанову яких, а також законопроект щодо змін у законодавстві про ЗМІ повинна прийняти ВР
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
790
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду