Віталій ШЕВЧЕНКО: “ У звіті Нацради немає об’єктивних оцінок її діяльності”

13 Листопада 2002
855
13 Листопада 2002
15:35

Віталій ШЕВЧЕНКО: “ У звіті Нацради немає об’єктивних оцінок її діяльності”

855
У зв’язку з конфліктами та скандалами у Нацраді, пов’язаними з підготовкою звіту”, має відбутися засідання Комітету ВР з питань свободи слова та інформації спільно з членами Національної Ради. Як вже повідомила „Детектор медіа”, 13 листопада Національна рада з питань телебачення та радіомовлення затвердила звіт про роботу за 2002 рік для подання Верховній Ваді та Президентові. Звіт підтримали 6 членів Нацради. Проти (з долученням особистої думки) голосував Віталій ШЕВЧЕНКО.
Віталій ШЕВЧЕНКО: “ У звіті Нацради немає об’єктивних оцінок її діяльності”
Коментуючи ухвалений звіт, Віталій ШЕВЧЕНКО зазначив, що “в затвердженому тексті звіту немає об’єктивних оцінок діяльності Нацради”. На його переконання, “Нацрада заслуговує незадовільної оцінки, оскільки її робота була заблокована в.о. голови Борисом ХОЛОДОМ, який серйозно займається розв’язанням лише однієї проблеми – збереженням за собою керівної посади”.

Віталій ШЕВЧЕНКО повідомив, що “під час засідання виникли дебати з приводу перевищення Б.ХОЛОДОМ своїх посадових повноважень, оскільки, не маючи рішень Нацради, він самовільно звернувся до Верховної Ради та адміністрації Президента з ініціативою про перенесення терміну звіту Нацради на 20 листопада, хоча законом термін щорічного звіту визначений 1 листопада”.

13 листопада, у другій половині дня, за словами Віталія ШЕВЧЕНКА, “у зв’язку з конфліктами та скандалами у Нацраді, пов’язаними з підготовкою звіту”, має відбутися засідання Комітету ВР з питань свободи слова та інформації спільно з членами Національної Ради. За інформацією Віталія ШЕВЧЕНКА, “профільний Комітет ВР негативно відреагував на невмотивовані ініціативи Б.ХОЛОДА з приводу перенесення дати звіту”.

ОСОБЛИВА ДУМКА

про звіт Національної ради України з питань

телебачення і радіомовлення за 2002 рік

члена Національної ради В.Ф.Шевченка





Діяльність Національної ради у 2002 році заслуговує на незадовільну оцінку, оскільки була, по суті, заблокована в.о. голови Національної ради Б.Холодом, який всерйоз займається розв’язанням лише однієї проблеми – збереження за собою керівної посади.

Незадовільно оцінила діяльність Національної ради і Верховна Рада України своєю Постановою, ухваленою в липні 2002 р., де йшлося також про недовіру Б.Холоду та відкликання його з посади голови НР. Однак Президент України та Голова ВР досі не узгодили і не запропонували нову кандидатуру на цю посаду. Тим часом Б.Холод, підпорядкувавши собі всі адміністративні важелі керування, звів діяльність Національної ради нанівець, унеможлививши виконання нею головних завдань. Як наслідок:

1. Тривалий час засідання Національної ради не відбувалися або безпідставно переносилися, а ліцензування телерадіоорганізацій не проводилося.

2. Упродовж кількох місяців доопрацьовувалося та узгоджувалося нове положення про ліцензування (оскільки попереднє було визнане Мін’юстом як таке, що суперечить законодавству), через що конкретні питання та проблеми мовників тривалий час не вирішувалися.

3. У результаті блокування Б.Холодом кадрових питань протягом багатьох місяців Національна рада працює без першого заступника голови та заступника голови (посади, передбачені законом), а отже, конкретні напрямки роботи не виконуються за відсутністю відповідальних осіб; у свою чергу, це давало можливість Б.Холоду вирішувати багато питань, що належать до компетенції всієї Національної ради, одноосібно.

4. Національна рада з ініціативи Б.Холода продовжувала ухвалювати рішення, що суперечать законодавству (як, наприклад, про свавільне переведення облдержтелерадікомпаній на проліцензований за іншою ТРК 1-й загальнодержавний телеканал на догоду одноосібному мовникові 3-го телеканалу).

5. Занедбано Державний реєстр телерадіоорганізацій (його, по суті, немає), ведення якого є одним із завдань Національної ради.

6. Протягом трьох останніх місяців різко погіршилися умови праці апарату Національної ради, що унеможливлює нормальну його роботу з телерадіоорганізаціями, а свавільне адміністрування Б.Холода, пов’язане з приниженням підлеглих та використанням службового становища для зведення особистих рахунків з колегами, що постійно потрапляло під приціл ЗМІ, принизило авторитет Національної ради в очах телерадіоокмпаній та громадськості.

Зважаючи на ці та інші серйозні недоліки та негативні факти, Звіт Національної ради в запропонованому Робочою групою (керівник Б.Холод) варіанті, необхідно відхилити або доопрацювати, висвітливши та критично проаналізувавши невтішні результати. А першим і найголовнішим заходом оздоровлення Національної ради мала б стати остаточна відставка Б.Холода та призначення нового керівника цього важливого органу.

13 листопада 2002 р.

Член Національної ради
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
855
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду