Микола Томенко звинувачує Генеральну прокуратуру в інформаційному кілерстві

11 Листопада 2002
1187
11 Листопада 2002
13:14

Микола Томенко звинувачує Генеральну прокуратуру в інформаційному кілерстві

1187
10 листопада 2002 року в новинах Першого національного телеканалу було озвучено інформацію, отриману з Генеральної прокуратури. До „Детектор медіа” надійшла заява від голови Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, в якій йдеться про наступне.
Микола Томенко звинувачує Генеральну прокуратуру в інформаційному кілерстві




„10 листопада 2002 року в новинах Першого національного телеканалу було озвучено інформацію, отриману з Генеральної прокуратури, щодо початку процедури перевірки можливого факту купівлі „голосів” суддів одним з кандидатів на посаду Голови Верховного Суду Василем Онопенком.

При цьому було порушено статтю 7 Закону України „Про прокуратуру”, згідно з якою „ніхто не має права без дозволу прокурора або слідчого розголошувати дані перевірок і попереднього слідства до їх закінчення”.

Озвучення з подачі Генеральної прокуратури такого „витоку” інформації напередодні голосування щодо кандидатури Голови Верховного Суду слід розцінювати не інакше, як інформаційним кілерством.

У черговий раз Генеральна прокуратура використана у внутрішньополітичній боротьбі для озвучення компромату на опозиційних політиків. Варто наголосити, що витік компромату на політиків найчастіше з’являється напередодні важливих політичних подій.

Як правило, досі такі „витоки” з прокуратури згодом спростовувалися судом. При цьому з усією очевидністю простежується тенденція, що прокуратура використовується в політичних цілях конкретних угруповань, які перебувають при владі.

Це відбувається всупереч статті 6 Закону „Про прокуратуру”, згідно з якою органи прокуратури України „здійснюють свої повноваження на підставі додержання Конституції України та чинних на території республіки законів, незалежно від будь-яких органів державної влади, посадових осіб, а також рішень громадських об’єднань чи їх органів”.

З метою з’ясувати, у який спосіб інформація з Генеральної прокуратури потрапила до ЗМІ, а також для з’ясування, чи був причетний до цього Генеральний прокурор, слідчий, або, можливо, адміністрація Президента України, мною підготовлено відповідний депутатський запит”.

Від „Детектор медіа”. – Інформація про якісь хабарі, пов’язані з Онопенком та Павловським, вчора прозвучала і з вуст В’ячеслава Піховшека в „Епіцентрі” („1+1”). Щоправда, при цьому ведучий не наполягав, що це інформація Генеральної прокуратури, припустивши, що це може бути просто витоком інформації, яка ще має бути Генпрокуратурою підтвердженою. Більш того, В’ячеслав посилався саме на власні джерела в Генпрокуратурі... („Не виключено, що наступного тижня у деяких опозиціонерів почнуться проблеми по лінії Генпрокуратури. Мої джерела там прямо говорять про певний логічний (! – „Детектор медіа”) зв’язок, який прямо пов’язує панів Онопенка, Павловського, якісь хабарі. Кажуть, що півмільйона. За, начебто, підтримку кандидатури Василя Онопенка на посаду голови Верховного Суду. Повторю, не виключено, що це просто витік інформації, який ми отримали. Якщо все це відомство Святослава Піскуна підтвердить, проблеми можуть початися у дуже багатьох не останніх в Україні людей.” – цитата з „Епіцентру”).



Зрозуміло, що ми, глядачі, можемо всього тільки запідозрити „джерела Піховшека” ще й в відвертості з іншими його колегами. Або запідозрити В’ячеслава в намаганні видати бажане за дійсне... Але нам логічнішою здається підозра, що подібний „витік інформації” був зазделегідь зроблений зовсім не невідомими джерелами, і тим більш – з досить зрозумілою метою. Як, до речі, було цікаво спостерігати, як спочатку „Епіцентр” попрацював над тим”, - як сказав все той же поважаємий пан В’ячеслав – щоб отримати нову реакцію Віктора Медведчука на звіт американо-британських експертів щодо „Кольчуг”, а потім в тому ж самому костюмі і в тому ж самому місці той же самий політик (тільки знятий з дещо іншої точки) тими ж самими словами прокоментував те саме і телеканалу „Інтер”... Які оперативні у нас, виявляється, телеканали та кореспонденти - ну прямо таки виривають у одне одного інфу та ньюзмейкерів. І ніяких „темників” тут, виявляється, непотрібно... Все „самі, самі”....

Ну а якщо серйозно, то чергові „спецоперації” влади, зробимо і ми припущення – розпочалися . І знову, на жаль, не без використання в цьому ЗМІ та журналістів... Втім, звичайно, кажучи словами знов таки Піховшека, ми можемо „по-різному оцінювати ситуацію”. До речі, дійсно, інколи з того, як нашими ЗМІ все „замовне” робиться, з грацією слонів – можна запідозрити справжній саботаж. Але – мовчимо, мовчимо, не будемо про езопову мову... А раптом вона в нас і справді вже вживається на всю катушку?..

Читайте також:

Генпрокуратура не підтверджує і не спростовує інформацію про початок перевірки інформації про те, що одному з суддів Верховного Суду пропонували хабара
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1187
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 602
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду