Лихо наше

30 Жовтня 2002
980

Лихо наше

980
що ми байдужі до мовних покручів і дивовиж Лихо наше, що ми байдужі до мовних покручів і дивовиж. А це зрештою призводить до їх примноження. І часом буває не зоглянешся, як і собі підхопиш зопалу щось чуже, настільки воно в'їлося.
Лихо наше
Розповідаючи про життя просвітян, радіожурналістка повідомила про їхні плани роботи серед населення. Увагу привернула фраза: "Вченими читатимуться лекції, проводитимуться заняття з слухачами". Щось різонуло слух, подумалося: чому вченими читатимуться, а не вчені читатимуть? Очевидно, природніше було б сказати: "Вчені читатимуть лекції, провадитимуть заняття з слухачами". Бо в українській мові активна будова речення переважає, звичайна в усіх стилях мови. Ми називаємо діяча (суб'єкта) і дію, яку він виконує: вчені читатимуть лекції, провадитимуть заняття.

Пасивна будова речення вживана переважно в офіційних паперах. Наприклад: Постанова приймається вищими органами управління; Інструкція затверджується вищими органами або керівниками організацій. А для щоденного спілкування, для художніх творів, публіцистики такі фрази просто незграбні. Коли ми кажемо вченими читатимуться лекції, то вчених розуміємо ніби якимись знаряддями. Порівняймо, напр., природне звучання висловів картини малюються фарбами, пишуться олівцем, хліб ріжеться ножем і т.ін. Тут усе на місці: фарби, олівець, ніж справді є знаряддями дії. Зовсім по-іншому сприймаємо фразу: "Нами висувалися нові пропозиції" (одна з учасниць радіодискусії).

Запам'ятаймо: пасивна конструкція фрази панує в офіційних документах. Для щоденного вжитку, мови художніх творів, публіцистики ( в тому числі мови газет, радіо, телебачення) вона не бажана. Тут віддаємо перевагу активній будові: вчені читатимуть лекції, провадитимуть заняття з слухачами, ми висували нові пропозиції.

Не можна допускати, щоб у радіо- й телеефірі закликали не втручатися в ходУ справ (замість в хід справ), інформували слухачів, що до них прийдуть перепищики (тобто переписувачі), що певна продукція не складає ніякої загрози для споживача (замість не становить загрози, не є загрозою), що учні слідкують за чистотою рук ( тобто стежать), що певна дія вимагає примінення сили (замість докладання сили), що семінари потрібно стати постоянними (тобто семінари треба зробити постійними), що те саме спостережуємо й ми (тобто спостерігаємо), що я буду будувати (тобто будуватиму), що треба діяти в одному напрямкі ( замість в одному напрямку) та под.

- Ти спогадай мене, мила, коли падають листя, - жалібно просить закоханий, навіть не підозрюючи, що іменник листя не має множини, як й інші збірні, пор.: проміння падає, колосся гнеться, волосся випадає і т.ін. Отже, листя падає.

Шановні журналісти!

Не дозволяймо засмічувати наш мовний скарб, надбаний поколіннями предків.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
мовознавець
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
980
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду