Генерал-майор міліції Сліпченко вибачився перед Олегом Завадою за дії своїх колег

15 Жовтня 2002
1193

Генерал-майор міліції Сліпченко вибачився перед Олегом Завадою за дії своїх колег

1193
Постраждалий під час акцій протесту “Повстань, Україно!” журналіст Олег Завада має намір звернутися до суду, щоб там довести факт його побиття оперативниками Постраждалий під час акцій протесту “Повстань, Україно!” журналіст Олег Завада має намір звернутися до суду, щоб там довести факт його побиття оперативниками. Олег передав своє звернення про надання йому послуг адвоката до Інституту масової інформації (ІМІ).
Генерал-майор міліції Сліпченко вибачився перед Олегом Завадою за дії своїх колег
В Інституті „Детектор медіа” підтвердили цю інформацію, а також повідомили, що готові надати журналісту юридичну допомогу.



Олег Завада налаштований рішуче. Він не збирається так полишати цю справу, та має намір відстоювати свої інтереси у суді. Незважаючи на те, що правоохоронці уперто намагаються “зам’яти” інцидент, що стався під час акцій в суботу. Учора палату нейрохірургічного відділення лікарні, де зараз перебуває Олег, відвідав генерал-майор міліції Анатолій Сліпченко. Він вибачався перед журналістом за дії своїх колег і навіть запропонував Олегові охорону в разі, якщо Завада надумає перейти на домашній режим лікування. Високоповажний міліціонер також пообіцяв потерпілому, що неодмінно розшукає правоохоронців, які його звіряче побили, і тоді вони, за словами генерал-майора, будуть належним чином покарані.

Завада каже, що він ніколи не вірив українській міліції, немає для цього підстав у нього й цього разу. Він каже, що із ним брутально поводилися, жорстоко його побили. Більше того, оперативники навіть не вважали за потрібне представитися, як це і потрібно робити у таких випадках. Окрім цього, пізніше -- у відділку міліції, куди Олега разом із депутатом Юрієм Луценком відвезли для дачі свідчень, відмовлялися викликати до Олега швидку допомогу. Тим паче, що лікар, який приїхав через деякий час, одразу заявив правоохоронцям про те, що в Олега стан, який потребує негайної госпіталізації. Журналіст каже, що такими діями міліція, усвідомлюючи свою вину, разом із владою намагається грати на випередження.

Також Олег повідомив журналістам, що мав досить відверту розмову із високоповажним генерал-майором, про яку він не хоче розповідати. Олег не бажає спекулювати цими домовленостями, бо зі свого боку дав чесне слово, отримавши в замін слово офіцера, що ці конфеденційні домовленості не стануть предметом обговорення, у тому числі серед журналістів.

Важко сказати, що міг пообіцяти міліціонер Заваді. Останній, зі свого боку, робить і робитиме, як він каже, усе можливе, щоб факт побиття журналіста став відомий перш за все міжнародній громадськості. Із метою якнайширшого розголосу Завада одразу повідомив про цей факт до посольства Канади ( легальним емігрантом якої він є зараз), а також США, представники яких пообіцяли стежити за розвитком цієї справи.

Олег сподівається, що все ж таки зможе довести свою правоту в суді. За його словами, прагнення рішуче протистояти незаконним діям правоохоронців викликане ще й тим, що цей інцидент необ’єктивно та некоректно висвітлювали деякі ЗМІ. У даному разі мова йде про те, що його побиття двома, як стверджує Олег, дебелими оперативниками знімалося на камеру, причому не професійну. Саме її, як заявили вже потім правоохоронці, нібито розбив журналіст. Нікого із журналістів Олег, який довго працював у журналістиці до того, як покинув Україну, начебто не помітив. Хоча вже у суботньому випуску новин ТСН (канал “1+1”) було показано відеоряд, який скидається, за словами Олега, на неякісну зйомку, що проводили міліціонери. (Коментар кореспондента „1+1” Артема Шевченко з цього приводу „Детектор медіа” читайте нижче).

Олег також заявляє, що цей інцидент не є випадковим. “Наявна провокація, причому спрямована проти мене особисто,”—каже Олег. На запитання кореспондента “Детектор медіа”, чим Олег так міг зацікавити правоохоронні органи, він відповів, що живучи в Канаді, він розгорнув активну громадську діяльність, одразу після зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. За словами Олега, він із групою хлопців-ентузіастів займався збором коштів на проведення різноманітних заходів на захист прав журналістів. Крім того, Олег, як людина, яка працювала певний час на державному телебаченні та була знайома із журналістською кухнею ізсередини, проводила роз’яснювальну роботу в колах української діаспори в Канаді. “Я в черговий раз переконався, що займатися професійною журналістикою в Україні неможливо. Цьому підтвердженням є випадок, що стався зі мною,” – сказав журналіст.

До речі, Голова Верховної Ради Володимир Литвин сьогодні, під час зустрічі з членами Страйкому та Оргкомітету по створенню Незалежної профспілки працівників ЗМІ, запевнив присутніх, що зі свого боку зробить все необхідне, щоб факт побиття журналіста отримав належну оцінку відповідних органів.

Свій коментар ситуації „Детектор медіа” надав Артем Шевченко, кореспондент каналу „1+1”, автор згаданого О.Завадою сюжету про акції опозиції, у якому, зокрема, йшлося й про інцидент між журналістом та міліцією.

За словами Артема, знімальна група каналу „1+1”опинилася на місці події на декілька хвилин пізніше і сам факт побиття журналіста не встигли зняти. Артем Шевченко каже, що здалеку побачив сутичку, як двоє людей схопили за руки Олега Заваду. Поки журналіст розшукав оператора Валентина Шилка, що знімав у голові колони, і підбіг до місця інциденту, події перемістилися до пам’ятника Грушевському. Проте у матеріалі, продемонстрованому в ефірі „ТСН” та „Епіцентрі”, було показано найяскравіший епізод інциденту тривалістю біля 20 секунд. Артем Шевченко також заперечив твердження Олега Завади, що для підготовки сюжету було використано оперативні зйомки міліції. „Я загалом висловлюю здивування з приводу того, чому Олег Завада звинувачує нас у якихось неетичних щодо нього діях”, - підкреслив Артем Шевченко.

Крім того, як повідомив "Детектор медіа" заступник керівника ЦГЗ ГУ МВС України у м.Києві Олександр Наумов, зараз проводиться службова перевірка інциденту, результати якої будуть повідомлені пресі до кінця середи. До кінця перевірки ГУ МВС України у м.Києві не коментуватиме інцидент.

Читайте також:

МВС досі не прокоментувала інцидент з Олегом Завадою

Завтра відбудеться прес-конференція з Олегом Завадою

Міліція побила до струсу мозку журналіста під час акції
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1193
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду