„Наша Україна” - за парламентські слухання з проблем цензури

11 Жовтня 2002
742

„Наша Україна” - за парламентські слухання з проблем цензури

742
"Наша Україна" розглядає можливість надати журналістам для публікації їхніх ГОСТРИХ матеріалів, які з тих чи інших причин не потрапили до ЗМІ - квоти у медіа, які передбачені для народних депутатів статей 18 Закону „Про статус народного депутата України” „Детектор медіа”, відгукуючись на останні події у середовищі українських журналістів, на збір підписів під відомим „Маніфестом про політичну цензуру”, а також гострі дискусії щодо можливості політиків використати бажання журналістів працювати професійно та неупереджено – у своїх інтересах звернулась до експертів. журналістів та політиків із запитанням: - Чи треба політикам підтримувати журналістів у їхній боротьбі з цензурою? Чи треба журналістам таку підтримку приймати?”.
„Наша Україна”  - за парламентські слухання з проблем цензури


З політиків першим нам відповів Віктор Ющенко, лідер блоку „Наша Україна”, чий коментар ми і наводимо.





Те, що журналісти повстали ПРОТИ "темників", замовчування фактів, табу на ІІЕВНІ теми та прізвища. - це професійний мужній крок. А ми, політики, маємо гарантувати інший процес - захист демократії, підтримку свободи слова. Для "Нашої України" - це громадянська позиція, а не просто політичне кредо, ї мені дуже б хотілося, щоб журналісти правильно зрозуміли і сприйняли цю позицію. Політики обов'язково мають не лише декларувати підтримку свободи слова, але створити в Україні таку політичну систему, яка б гарантувала демократію.

Знаю, серед журналістів є ті, хто виступає проти "політизації" боротьби з цензурою, хто стоїть на позиції: спасіння утопаючих - справа самих утопаючих. Зрозумілі застороги журналістів, які не хочуть потрапити з вогня у полум’я, з обійм влади в обійми опозиції. Але в журналістському середовищі є й інша позиція: щодня до „Нашої України” звертаються десятки представників ЗМІ, особливо з регіональних видань, з проханням підтримати їх у боротьбі проти тотальної цензури. Стояти осторонь процесів, які зараз відбуваються довкола українських ЗМІ - на наше переконання, було б помилкою. Тому мова йде не просто про допомогу журналістам. Наголошую - це громадянська позиція "Нашої України": без правдивої, чесної, неупорядженої інформації суспільство не може зробити правильний вибір.

Наш блок має ініціативу створення Фонду підтримки журналістів і пропонує представниками ЗМІ розглянути цей проект, який має назву "Територія без цензури". Це буде аполітичний проект, мета якого - допомогти журналістам, що постраждали від цензури. Мова йде, в першу чергу, про те, щоб дати шанс журналістам самореалізуватися, працювати по професії, доносити свою позицію до читача, слухача, глядача.

У нас є кілька нових ідей. Наприклад: блок "Наша Україна" розглядає можливість надати журналістам для публікації їхніх ГОСТРИХ матеріалів, які з тих чи інших причин не потрапили до ЗМІ - квоти у медіа, які передбачені для народних депутатів статей 18 Закону „Про статус народного депутата України”. Є й інші ідеї.

Ми будемо на законодавчому рівні підтримувати всі законопроекти, направлені на розвиток незалежних ЗМІ. Ми - за парламентські слухання з проблем цензури. Я думаю, що боротьба за свободу слова є тим фактором, що об’єднує_ суспільство. Всі українці, незалежно від професії чи посади, мають право на інформацію. Тому політики повинні підтримувати ті процеси, що відбуваються в журналістському середовищі. Але при цьому враховувати, наскільки це делікатна тема і наскільки журналісти обережно ставляться до підтримки політиків. Тому ця тема, безумовно, потребує серйозної дискусії між політиками і журналістами. Ми до такої дискусії готові. Тому чекаємо пропозиції представників ЗМІ щодо формування і роботи Фонду. Гарантуємо, що врахуємо думку кожного, кому не байдужа свобода слова в Україні.

Читайте також:

Запитання „Детектор медіа”: Чи треба політикам підтримувати журналістів у їхній боротьбі з цензурою? Чи треба журналістам таку підтримку приймати?”

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
лідер блоку „Наша Україна”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
742
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду