В Афганістані Талібан запровадив нові обмеження для ЗМІ

В Афганістані Талібан запровадив нові обмеження для ЗМІ

28 Вересня 2024
322
28 Вересня 2024
12:46

В Афганістані Талібан запровадив нові обмеження для ЗМІ

322
Журналісти в Афганістані заявляють, що в їхній країні майже не залишилося свободи преси після того, як радикальні ісламісти Талібан заборонили прямі трансляції політичних шоу та критику їхньої політики.
В Афганістані Талібан запровадив нові обмеження для ЗМІ
В Афганістані Талібан запровадив нові обмеження для ЗМІ

Талібан нещодавно запровадив додаткові обмеження для медіа в Афганістані, заборонивши критику їхніх законів і політики та заборонивши трансляцію політичних шоу в прямому ефірі.

Про це пише DW з посиланням на Афганський центр журналістів (AFJC).

AFJC повідомляє, що Талібан під час зустрічі 21 вересня дав вказівки медіаменеджерам, що теми політичних шоу мають бути попередньо затверджені членами Талібану.

Талібан також видав нові вказівки, згідно з якими медіа повинні запрошувати на політичні шоу лише гостей, схвалених цією групою.

Талібан надав список із 68 експертів, яких дозволено запрошувати на політичні шоу. За новими правилами, якщо на програму планується запросити гостя, який не входить до цього списку, про це потрібно повідомити представників Талібану заздалегідь.

«Ці вказівки є новою спробою ще більше послабити та маргіналізувати незалежні медіа», — зазначив AFJC у своїй заяві, закликавши Талібан припинити придушення свободи преси.

Талібан попередив, що у разі порушення нових директив медіаорганізацією, вони «розправляться» з ведучими програм, продюсерами, редакторами та гостями «згідно з правилами».

З часу повернення Талібану до влади в Афганістані група видала 21 медіадирективу, спрямовану на обмеження медіадіяльності.

Одна з таких директив із вказівок Талібану щодо «чеснот та вад» включає заборону на показ живих істот на телебаченні. Група не надала жодних деталей, що саме означає ця заборона.

«Ця директива — це смерть свободи слова, оскільки вона обмежує свободу преси», — сказав Науїд Ахмад Баракзай, афганський журналіст, який наразі проживає в Пакистані.

«Медіа в Афганістані більше не можуть працювати згідно з журналістськими принципами», — додав Баракзай, який працював в Афганістані під правлінням Талібану, перш ніж залишити країну.

Він також зазначив, що медіа в Афганістані заборонено повідомляти про «корупцію, аморальність, беззаконня чи насильство з боку Талібану в минулому».

Один із медіапрофесіоналів розповів DW, що Талібан часто надає такі вказівки під час особистих зустрічей із медіаменеджерами, яких викликають до Міністерства культури та інформації Талібану, щоб інформувати їх про нові правила.

«Журналісти повинні отримати схвалення Талібану, якщо хочуть запитати громадську думку щодо подій», — додав Баракзай. Він застеріг, що якщо нові директиви будуть впроваджені, Талібан може використовувати афганські медіа для своєї пропаганди.

«Афганські медіа можуть стати рупором Талібану», — сказав він.

З моменту приходу до влади, Талібан найбільше хизується тим, що відновив безпеку в Афганістані. Через це група суворо контролює новини, які виходять з країни.

Журналіст, який працює в Афганістані і попросив залишитися анонімним з міркувань безпеки, розповів DW, що Талібан не дозволяє жодному журналісту висвітлювати місця злочинів, вибухів, крадіжок чи інших інцидентів.

Він пояснив, що сили розвідки Талібану надають медіа інформацію «лише в тому вигляді, в якому це їм вигідно».

Журналіст додав, що коли медіа хочуть взяти інтерв'ю у представників Талібану, питання мають бути попередньо узгоджені з відповідним відомством. Лише після підготовки питань у вигляді, що підходить представникам Талібану, можна проводити інтерв'ю.

Журналіст також зазначив, що після запису та показу інтерв'ю, якщо виникає якась суспільна реакція, Талібан притягує медіа до відповідальності.

Нагадаємо, місія Організації Об'єднаних Націй зі сприяння Афганістану (UNAMA) розкритикувала затримання талібами журналістів у шести провінціях.

Станом на грудень 2021 року, за даними «Репортерів без кордонів», після приходу до влади «Талібану» в Афганістані 231 видання закрилося, а 6400 журналістів/-ок втратили роботу.

У грудні 2022 року таліби заборонили мовлення радіостанцій «Голос Америки» та афганської служби «Радіо Свобода» в Афганістані.

Фото: DW. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
322
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду