Сьогодні в Україні вшановують пам’ять Георгія Ґонґадзе

Сьогодні в Україні вшановують пам’ять Георгія Ґонґадзе

16 Вересня 2024
574
16 Вересня 2024
10:00

Сьогодні в Україні вшановують пам’ять Георгія Ґонґадзе

574
Засновник першого інтернет-видання в Україні зник у цей день 24 роки тому. Замовників убивства не знайдено досі.
Сьогодні в Україні вшановують пам’ять Георгія Ґонґадзе
Сьогодні в Україні вшановують пам’ять Георгія Ґонґадзе

Сьогодні, 16 вересня, в Україні вшановують пам'ять українського журналіста, засновника «Української правди» Георгія Ґонґадзе, викраденого і вбитого у вересні 2000 року.

Як пише «УП», Ґонґадзе — засновник першого інтернет-видання в Україні — став «символом боротьби за правду, справедливість і свободу слова. Його чесна журналістика і трагічна загибель стали каталізатором демократичних змін і сприяли розвитку громадянського суспільства в постколоніальній Україні».

Сьогодні о 12:00 на Контрактовій площі в Києві відкриють тимчасову Алею пам’яті Георгія Ґонґадзе, яку протягом тижня зможуть відвідати всі охочі.

До річниці вбивства свого засновника «УП» опублікувала розповідь про життя Георгія, а також колонку його доньки Нани Ґонґадзе, присвячену пам’яті батька.

«Я сумую за батьком, якого ніколи не знала, і за відданим журналістом, якого Україна мала лише на мить. Але цього року, як і в попередні, я оплакую ще й талановитих журналістів, яких ми втратили за роки після його гибелі.

Війна відібрала життя десятків журналістів. Та наш біль нагадує, чому вільна преса для нас є такою цінністю. Війна змушує нас іти на жертви, але в обмін на це ми заслуговуємо на правду та відповідальність.

Журналісти — це ті, хто серед хаосу війни відкривають нам істину. Цю роботу треба пам'ятати, захищати та шанувати. Ми повинні підтримувати тих, хто зараз розповідає історію України, вшановувати пам'ять загиблих і зупиняти загрози свободі преси, що виникають всередині України», — написала Нана.

Журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Ґонґадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати йому.

У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать Георгію. Згодом з’ясувалося, що Георгія Ґонґадзе викрали співробітники міліції та вбили в ніч на 17 вересня.

За вбивство Ґонґадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року. У липні 2021 року Верховний Суд залишив Пукача за ґратами довічно.

Засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Георгія Ґонґадзе досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі президенти та всі очільники МВС і ГПУ.

Читайте також: 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
574
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду