Матеріал Bihus.Іnfo про стеження СБУ за редакцією переміг у Національному конкурсі журналістських розслідувань

Матеріал Bihus.Іnfo про стеження СБУ за редакцією переміг у Національному конкурсі журналістських розслідувань

12 Вересня 2024
619
12 Вересня 2024
21:00

Матеріал Bihus.Іnfo про стеження СБУ за редакцією переміг у Національному конкурсі журналістських розслідувань

619
Спеціальну відзнаку отримала Наталя Онисько з NGL.media за матеріал про батьків, які через суд відбирають дітей у матерів, щоб уникнути мобілізації.
Матеріал Bihus.Іnfo про стеження СБУ за редакцією переміг у Національному конкурсі журналістських розслідувань
Матеріал Bihus.Іnfo про стеження СБУ за редакцією переміг у Національному конкурсі журналістських розслідувань

Матеріал Bihus.Іnfo «Ми їх знайшли! Спецоперація СБУ проти журналістів: обличчя, імена, наслідки», у якому журналісти розкрили, що за ними стежили співробітники СБУ, переміг у Національному конкурсі журналістських розслідувань від Media Development Foundation. Переможця оголосили ввечері 12 вересня в Києві.

«Вся ця історія стала краш-тестом для нашої редакції в усіх сенсах цього слова: і в професійному — бо нам вперше довелося розслідувати злочин, вчинений проти нас самих, і в психологічному — бо, я думаю, всі ви розумієте, наскільки важко сидіти і думати, що ще є на тих записах [...]. Це важко морально, професійно, психологічно, юридично, — сказала журналістка Bihus.Іnfo Леся Іванова. — Я вважаю, що ми цей краш-тест пройшли і ми його пройшли не лише за себе, а за всіх журналістів у цій країні, тому що це було принципово».

Журналістки Bihus.Іnfo Аліса Юрченко, Анастасія Усенко та Леся Іванова

Спеціальну відзнаку конкурсу отримала журналістка NGL.media Наталя Онисько за розслідування «Тато на час воєнного стану» про те, як під час повномасштабної війни в Україні різко зросла кількість фактів, коли чоловіки після розлучення через суд відбирають дітей у матерів, щоб таким чином уникнути мобілізації.

Євген Заславський, Наталя Онисько та Анна Бабінець

«Я вважаю, що в нас в країні надзвичайно сильні журналісти-розслідувачі. Тому така підтримка і відзнака від колег — це, напевно, ще важливіше, ніж знахідки твоїх розслідувань. Але без моєї команди, без нашого NGL.media це все було б неможливим», — сказала Наталя Онисько.

За словами Євгена Заславського, виконавчого директора Media Development Foundation, яка організувала цей конкурс, українські журналісти-розслідувачі показали неймовірний рівень професійності, і миттєво вивчивши OSINT-прийоми після початку російського вторгнення, і відновивши антикорупційні розслідування, які не стали менш гострими, ніж були до 24 лютого 2022 року.

«Я дуже пишаюся журналістами-розслідувачами, бо що б насправді не ставалося у сфері, ви з енергетикою завжди виходите з цієї проблеми. У 2022–2023 роках була велика проблема, що з розслідувальних медіа і з журналістики загалом пішли дуже багато людей. Частина просто пішла з професії, хтось пішов до війська, хтось волонтерить... Але та швидкість, з якою і The Kyiv Independent, і “Слідство.інфо”, й інші команди знайшли і навчили нових людей, заслуговує величезної поваги і величезне дякую вам за це. Це — якась неймовірна робота і неймовірна відданість професії», — сказав Євген Заславський.

Анна Бабінець та Євген Заславський

Головна редакторка «Слідства.Інфо» Анна Бабінець нагадала всім, що цей конкурс заснувала сама журналістська спільнота після того, як українські журналісти-розслідувачі виловили документи, які намагався втопити в Дніпрі Віктор Янукович, втікаючи з країни у 2014 році, оцифрували їх, проаналізували і таким чином розкрили багато фактів корупції тодішньої української влади. За словами Анни Бабінець, важливо, що ця нагорода свідчить про визнання колег.

«Для мене важливість робити це впродовж уже 10 років полягає в тому, що в кожній цивілізованій країні є хоча б одна нагорода, яку придумали самі журналісти, тобто цехова нагорода. Завжди хочеться, щоб наша спільнота була міцніша, щоб вона була реактивніша, — сказала Анна Бабінець. — Мені хотілося б, щоб ми не забували оцей унікальний досвід об’єднання журналістів з конкуруючих редакцій. Але всі зібралися і зробили разом важливу справу, яка народила і цей фестиваль, і цю нагороду».

Фіналісти Національного конкурсу журналістських розслідувань

Нагадаємо, до фіналу премії були відібрані 10 розслідувань від журналістів таких проєктів: The Kyiv Independent, «Схеми», NGL.media, Bihus.info, «Слідство.Інфо». Усі вони отримали пам'ятні дипломи за свої роботи.

Фото Ірини Семенюти / «Детектор медіа» та з телеграм-каналу Bihus.Іnfo.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
619
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду