Росія погрожує переслідувати журналістів Rai, які зробили репортаж із Курщини

Росія погрожує переслідувати журналістів Rai, які зробили репортаж із Курщини

16 Серпня 2024
3235

Росія погрожує переслідувати журналістів Rai, які зробили репортаж із Курщини

3235
МВС Росії має намір відкрити проти італійських журналістів кримінальну справу за незаконний перетин держкордону. Крім того, в італійських соцмережах з’явилися погрози вбивством на адресу кореспондентки Rai.
Росія погрожує переслідувати журналістів Rai, які зробили репортаж із Курщини
Росія погрожує переслідувати журналістів Rai, які зробили репортаж із Курщини

Європейська федерація журналістів (EFJ) разом зі своєю італійською філією FNSI рішуче засуджує російські погрози притягнути до відповідальності італійських журналістів, які висвітлюють український наступ у Курській області РФ. Про це йдеться в заяві EFJ, опублікованій на сайті організації.

EFJ вважає, що ці залякування є цензурою та спрямовані на те, щоб не дати суспільству отримати інформацію про поточні операції.

Російські ЗМІ повідомили в п'ятницю, що МВС Росії має намір порушити кримінальну справу проти італійських журналістів, які робили репортаж з території Курської області РФ, зайнятої українськими військами.

Йдеться про репортерок італійського суспільного телеканалу Rai Стефанію Баттістіні та Сімоне Траїні, які висвітлювали захоплення українською армією російського міста Суджа. Журналістам висунуть звинувачення за статтею 322 Кримінального кодексу РФ за незаконний перетин державного кордону.

Зараз, за даними EFJ, журналісти Стефанія Баттістіні та Сімоне Траїні перебувають в Україні в безпеці.

«Стефанія Баттістіні відома в Італії як поважна та компетентна воєнна кореспондентка. Вона та її колега Сімоне Траїні підготували незалежні журналістські репортажі. Неприйнятно, щоб Москва хотіла відкрити проти них кримінальні справи», — відреагувала членкиня Керівного комітету EFJ Анна Дель Фрео.

Крім того, за її словами, в деяких італійських соціальних мережах з’явилися погрози вбивством на адресу Стефанії Баттістіні, що «надзвичайно серйозно».

Нагадаємо, 14 серпня італійський телеканал Rai 1 опублікував власний репортаж із Суджі Курської області Росії, зайнятої українськими військами.

У сюжеті видно, що знімальна група заїжджає на територію Курської області з українськими військовими. В’їжджаючи в Суджу, кореспондентка Стефанія Баттістіні перепитує, а згодом і сама стверджує, що українські військові контролюють місто.

Журналістка спілкується з деякими місцевими мешканцями, які залишились у місті. На запитання, як до них ставляться українські військові, одна з мешканок відповідає: «Ввічливо». «Ось у чому різниця між нами і росіянами…», — підсумовує після цього український захисник.

Фото: скриншот репортажу Стефанії Баттістіні / Rai

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3235
Читайте також
16.08.2024 09:46
Валерія Буняк
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
6 297
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду