Телеграм-канал «+Вертикаль» поширив жарти про сексуальне насильство. Після обурення громадськості частину з них видалив

Телеграм-канал «+Вертикаль» поширив жарти про сексуальне насильство. Після обурення громадськості частину з них видалив

10 Серпня 2024
1005

Телеграм-канал «+Вертикаль» поширив жарти про сексуальне насильство. Після обурення громадськості частину з них видалив

1005
Телеграм-канал «+Вертикаль» оприлюднив низку постів з жартами про начебто сексуальне насильство над росіянками під час української військової операції в Курській області. Після критики адміністратори каналу перепросили і видалили пост, але інші пости зі схожим змістом залишилися.
Телеграм-канал «+Вертикаль» поширив жарти про сексуальне насильство. Після обурення громадськості частину з них видалив
Телеграм-канал «+Вертикаль» поширив жарти про сексуальне насильство. Після обурення громадськості частину з них видалив

Телеграм-канал «+Вертикаль» опублікував дописи, які містять жарти про начебто сексуалізоване насильство в Курській області. В одному з них ішлося про «дівчат Рильська», які нібито «зачекалися чоловіків», в іншому про «два весілля в Суджі».

Українська журналістка та медіаменеджерка Тетяна Трощинська наголосила, що тоді, коли сексуальне насильство стало одним із методів російсько-української війни і активно застосовується російськими військовими, такі жарти є не просто недоречними, а неприпустимими.

Вона нагадала, що Україна вже третій рік збирає докази сексуального насильства на окупованих територіях, щоб притягнути винних до відповідальності в міжнародних судах. За даними Офісу генпрокурора, з початку повномасштабного вторгнення зафіксовано 296 випадків сексуального насильства, що сталися на українській території до травня 2024 року. Це злочини, скоєні не тільки проти жінок, а й чоловіків та дітей.

Трощинська нагадала, що подібні публікації, які романтизують або знецінюють злочини, ставлять під загрозу репутацію Збройних сил України. 

Українська правозахисниця Лариса Денисенко також відзначила, що однією з проблем анонімних телеграм-каналів є складність встановлення відповідальних осіб для конструктивного діалогу. Телеграм-канал «+Вертикаль» розміщує контент із натяками на сексуальне насильство, що є абсолютно неприйнятним у контексті воєнних злочинів, вважає Денисенко.

«Сексуальне насильство — це окремий і важливий напрям розслідування та правосудного реагування на воєнні злочини. Наша система правосуддя та медіа прицільно ведуть теми, розгортається система підтримки потерпілих, ми флагмани щодо цієї категорії злочинів, щодо зміни культури ставлення до свідчень потерпілих», — пише Денисенко.

За даними на 1 серпня 2024 року, було зафіксовано 310 випадків сексуального насильства, скоєних російськими окупантами щодо українських жінок та чоловіків. Проте експерти вважають, що реальна кількість випадків значно більша, адже не всі жертви готові свідчити про ці злочини.

Як підкреслює правозахисниця, тактика російської армії включає катування, залякування та знущання з цивільного населення, тоді як підходи українських військових кардинально відрізняються. Публікації, подібні до тих, що з’явилися на «Вертикалі», не лише підривають репутацію Збройних сил України, а й фактично звинувачують їх у жахливих воєнних злочинах.

Медійниці закликали відповідальних осіб звернути увагу на цей контент і вжити необхідних заходів для припинення публікацій, які можуть завдати шкоди як репутації України, так і підтримці постраждалих від воєнних злочинів.

Адміністратори анонімного телеграм-каналу «+Вертикаль» після того, як їхній допис викликав обурення, перепросили за невдалий пост та видалили допис.

Водночас, як вказала голова правління ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, чимало дописів сексуалізованого характеру досі залишаються не видаленими в телеграм-каналі «+Вертикаль».

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський підписав закон про штрафи за сексуальне домагання в інтернеті. Йдеться про закон №8329, який передбачає штрафи та покарання за образливі повідомлення сексуального характеру та інші форми насильства за ознакою статі. 

Фото: телеграм-канал «+Вертикаль».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1005
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду