«Репортери без кордонів»: Росіяни взяли у рабство засновника телеграм-каналу про окупований Мелітополь

«Репортери без кордонів»: Росіяни взяли у рабство засновника телеграм-каналу про окупований Мелітополь

6 Серпня 2024
339

«Репортери без кордонів»: Росіяни взяли у рабство засновника телеграм-каналу про окупований Мелітополь

339
Це перший випадок, зафіксований RSF за 40 років, коли медійник опинився в рабстві й був примушений до участі у війні проти власної країни.
«Репортери без кордонів»: Росіяни взяли у рабство засновника телеграм-каналу про окупований Мелітополь
«Репортери без кордонів»: Росіяни взяли у рабство засновника телеграм-каналу про окупований Мелітополь

«Репортери без кордонів» дізналися, що громадянський журналіст Євген Ільченко, якого росіяни заарештували в окупованому Мелітополі за створення телеграм-каналу з новинами про російську окупацію міста, зазнавав тортур і був залучений до примусової праці, зокрема риття траншей для російських військових. Про це повідомляється на сайті RSF.

Про долю Ільченка «Репортери» довідались, розслідуючи зникнення кількох українських журналістів в окупованому Мелітополі.

До російського вторгнення 2022 року Євген Ільченко був юристом у Мелітополі. 3 травня того ж року він потай від родини запустив телеграм-канал @Mitopol. Свою мету він зазначив у першому дописі: «Аналіз, події й факти». Ільченко, попри відсутність журналістського досвіду, з великим ризиком для себе висвітлював повсякденне життя мелітопольців в окупації, пишуть RSF.

Його дописи стосувалися майже виключно місцевих новин, як-от проблем з постачанням у супермаркетах, присутності окупантів на вулицях міста й корупції в певних державних відомствах, що випускають дозволи на проїзд. 

Останній допис у @Mitopol опубліковано 10 липня 2022 року о 8:02 ранку. На прикріплених фото, які Ільченко власноруч зняв на свій телефон напередодні, видно довгі черги по адміністративні документи, що стали поширеним явищем після вторгнення. «Реалії окупації за відсутності української влади», – написав Ільченко в дописі.

За дві години до Ільченка прийшло четверо російських військових у формі. Його квартиру перерили, вкрали прикраси й документи. Ільченка, який у цей час був на прогулянці, одразу ж після повернення заарештували на власному подвірʼї за звинуваченням у «тероризмі». 

У повідомленнях, які Ільченко зумів надіслати своєму родичу і з якими ознайомились RSF, він описав, як його і ще 15 українців спершу кілька тижнів тримали під вартою в Мелітополі. З повідомлень постає, що звичайним явищем були тортури — затриманих регулярно били струмом, зокрема по геніталіях. Іноді їх виводили серед ночі в ліс оголеними на «розстріл», а потім нажаханих вели назад до вʼязниці. «Я не зламався, але не всі такі сильні», — написав Ільченко своєму родичу.

З вересня 2022 року, коли росіяни почали зазнавати систематичних поразок на фронті, Ільченка стали залучати до примусової праці. На фото, які Євген надіслав з неволі і які переглянули «Репортери», видно, що його кілька місяців змушували будувати траншеї для російських військових і чистити їхню зброю. Тоді Ільченка тримали за кілька кілометрів від Мелітополя, в районі села Вербове. Ільченко також надіслав фото ще одного українця з лопатою в руках — чоловіка засудили до 13 років ув’язнення за кілька місяців після створення знімка.

Очільник відділу розслідувань «Репортерів без кордонів» Арно Фроже зазначив, що це перший зафіксований ними випадок рабства за майже 40 років захисту. «Полон, тортури, а тоді рабство… Це — перший випадок, зафіксований “Репортерами” за майже сорок років захисту журналістики, коли медійник, блогер і розслідувач опинився в абсолютному рабстві й був примушений до участі у війні проти власної країни. За вибір інформувати громадськість його не лише тримали в полоні два роки, а й примушували до важкої праці. Свавілля переросло у варварство. Євгена Ільченка мають негайно звільнити», — заявив Фроже.

Як повідомляють RSF, Євген Ільченко повернувся до в’язниці після кількох місяців примусового риття траншей. За даними одного з джерел «Репортерів», зараз його можуть утримувати в Таганрозі в суворих умовах. Один зі звільнених звідти в’язнів повідомив RSF, що прогулянки там дозволяють лише раз на два місяці, а світло ніколи не вимикають.

Нагадаємо, ще 20 серпня 2023 року окупанти затримали шістьох журналістів та адміністраторів видань і телеграм-каналів «РІА Мелітополь» і «Мелітополь — це Україна». Лише у жовтні росіяни повідомили про це на своїх пропагандистських ресурсах.

Журналістку «РІА Мелітополь» Анастасію Глуховську, яку окупанти затримали разом з адміністраторами каналу в серпні 2023 року, вже майже вісім місяців утримують у невідомому місці. Про її долю наразі немає жодної інформації.

Через затримання адміністраторів росіяни заволоділи телеграм-каналом українського видання «РІА Мелітополь» та почали публікувати там власні пропагандистські новини. Однак редакція створила новий канал та чат і продовжує працювати. 

«Репортери без кордонів» (RSF) засудили «арешт» російськими загарбниками шістьох журналістів та адміністраторів «РІА Мелітополь» і «Мелітополь — це Україна» і закликала негайно їх звільнити. 

Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
339
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду