“Тільки такою кувалдою, як страйк можна відрихтувати поведінку влади щодо ЗМІ...”

2 Жовтня 2002
844

“Тільки такою кувалдою, як страйк можна відрихтувати поведінку влади щодо ЗМІ...”

844
Лише загальний - бодай одноденний та попереджувальний - політичний страйк українських журналістів, насамперед телевізійних, з масовим мітингом на вулиці Банковій може якось вплинути на владу.
“Тільки такою кувалдою, як страйк можна відрихтувати поведінку влади щодо ЗМІ...”
В іншому разі кістки української журналістики, принаймні, політичної найближчими тижнями буде замуровано в підвалини диктатури.

Думаю, що корисним було б скликати надзвичайний з’їзд Спілки журналістів – привід більш ніж вагомий.

Було б непогано, якби 13 жовтня відбулася велика відкрита зустріч усіх бажаючих журналістів з Ханною Северінсен, що перебуватиме в Україні – хай послухає, що витворяє наша влада. Вірогідно, Громадська рада з питань свободи слова та відповідний парламентський комітет до приїзду пані Ханни підготують ретельну доповідь про вакаханалію, що розгортається на наших очах.

Але ще раз наголошую – тільки такою кувалдою як страйк можна відрихтувати поведінку Банкової щодо ЗМІ. Ющенківська тактика ста останніх китайських попереджень тут не годиться.

Шипи на нашій соціал-демократичній троянді, що ростуть із саркомічною швидкістю, занапащають останні прояви свободи слова.

Але скаржитися Кучмі на Медведчука – панове, це смішно! У гіршому випадку, пан Васильєв з цими петиціями сходить у туалет, в кращому – Кучма та Медведчук над ними разом посміються. Кому скаржитися? Людині, котра декілька років фігурує в міжнародних рейтингах ворогів преси?

Васильєв валяє дурня й стверджує, що темники придумав Томенко. Може Томенко їх дійсно придумав. Цікаво лише як він спромігся їх тотального виконання телеканалами? Гаразд, хай Томенко є давнім політичним опонентом есдеків. Але ж без Томенка маємо купу фактів.

1.Кастрація інформаційного мовлення на “Новому каналі”. Відмова Андрія Шевченка та Іванни Найди вести новини.

2.Зникнення з ефіру СТБ Романа Скрипіна та закриття передачі Ігоря Татарчука. Стаття Романа із свідченнями про політичну цензуру.

3.Тихий бунт на “1+1”, приспаний корпоративними байками канального менеджменту. Журналістів полякали Пінчуком, але так і не пояснили, чим же він гірший за Медведчука. Нічний ТСН із норовистими Терещенком та Тичиною пересунуто в таку глупу ніч, коли інші канали вже крутять жорстку еротику, а Кучма спить.

4.Звільнення головного редактора газети “Сегодня” Олега Нипадимки. Думаю, що відбулося воно за такою ж схемою, за якою мені в 2000 році довелося піти з посади головного редактора “Киевских ведомостей”.

5.Заява завідувача відділом політики “Сегодня” Віктора Шлинчака про політичну цензуру в “Сегодня” та його добровільне звільнення.

6.Стаття Андрія Тичини в “Дзеркалі тижня” про цензуру на телебаченні.

7.Заява цілого журналістського колективу УНІАН про політичну цензуру з боку Адміністрації Президента та погроза страйком.

8.Страйк на “Форумі” – фактично через фінансове придушення активного видання пропрезидентськи орієнтованими власниками сайту.

9.Через політичну цензуру канал “Тоніс” полишила група журналістів інформаційної служби.

10.Заява ста телевізійних журналістів з фактичним твердженням про цензуру – вона хоча й не оприлюднена, й покладена під сукно, але має місце.

Отож, як кажуть, хто не сліпий – той вже побачив, хто не глухий – той вже почув.

Ніякі скарги ні до чого не призведуть. Вони лише дадуть владі можливість виграти час. Потрібні лише дії.

Дехто з журналістів – чи то щиро, чи для відмазки – заперечує можливість будь-яких протестів через те, що, мовляв, вони будуть на руку опозиції. Так, на руку. Але хіба на даному етапі інтереси журналістики та опозиції не співпадають?

Опозиція якщо й винна перед ЗМІ, то тільки тому, що не домоглася від влади створення нормальних умов для роботи преси. Зате влада методично знищує – і вже добиває! - журналістську професію. Отож, йдеться не про допомогу опозиції, а про власний порятунок.

Читайте також:

ЯК ЖИТИ МОЖНА?

"Ми маємо думати про страйк", Ірина ЧЕМЕРИС

"Звичайна професія ", Сергій Черненко

"Нам нужен профсоюз. Свой в доску", Сергей Гузь

"ТАК ЖИТИ НЕ МОЖНА?", Роман Скрипін

"Тільки такою кувалдою, як страйк можна відрихтувати поведінку влади щодо ЗМІ...", Олег МЕДВЕДЄВ

Нам нужна круговая порука профессиональной чести!, Ярослав Колгушев

"Реалисты и номиналисты ", Николай Козырев

"Нам не нужны подтасовки, выдаваемые за проявление профессиональной чести ", Александр Семченко

"Українська цензура - це не ноу-хау Васильєва або Медведчука ", Серг_й Руденко

"ДЕКЛАРАЦІЯ "Про утворення громадянської іініціативи тележурналістів ", Глібовицький Євген, Скрипін Роман, Шевченко Андрій

"Журналісти вголос заявляють про існування політичної цензури в Україні ", Оксана Лисенко

"ТАК ЖИТЬ НІЗЗЯ ", Олексій Мустафін

"МАНІФЕСТ УКРАЇНСЬКИХ ЖУРНАЛІСТІВ "
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
екс-головний редактор “Киевских ведомостей”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
844
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду