Перше мандрівне «Радіо Хартія». Що це та як працює

Перше мандрівне «Радіо Хартія». Що це та як працює

30 Липня 2024
311

Перше мандрівне «Радіо Хартія». Що це та як працює

311
Як Алла Кошляк пішла з медіа в армію, а опинилася знов на радіо.
Перше мандрівне «Радіо Хартія». Що це та як працює
Перше мандрівне «Радіо Хартія». Що це та як працює

24 липня 2024 року з'явилося нове медіа — «Радіо Хартія». Перше в Україні мандрівне радіо, студія якого фізично розташована всередині бусика. Ідея створити радіо на колесах належить Сергію Жадану, поету, солдату й ідеологу 13-ї бригади Нацгвардії України «Хартія». Разом із ним програми ведуть Алла Кошляк і Дмитро Третяк. Звуком опікується Євген Турчинов. Усі четверо зараз служать у 13-й бригаді. А «за кадром» лишається ще велика цивільна команда. Матеріали виходять на сайті та цифрових платформах

Про створення пересувного медіа «Детектору медіа» розповіла молодша сержантка Алла Кошляк, один із голосів «Радіо Хартія», військовослужбовиця 13-ї бригади Нацгвардії України «Хартія».

Алла навчалась у Національному університеті харчових технологій і в Інституті журналістики КНУ імені Шевченка. Співпрацювала з «Кунштом», «Бабелем», «UA: Культура», hromadske, «Економічною правдою», 34travel, була локальною продюсеркою і фіксеркою для ABC news, Al Jazeera, France24 та SBS Australia. 

Роман Алли з радіо розпочався ще у 2009 році, коли вона почала вести ефіри на радіо «Ера ФМ», із 2014 до 2016 працювала на «Радіо Аристократи». З серпня 2020 року по січень 2023 року була ведучою на Radio NV. Після повномасштабного вторгення Росії в Україну добровільно пішла у військо.

— Яка саме подія спонукала тебе мобілізуватися? Чи це було зважене, а не імпульсивне рішення?

— Якоїсь однієї окремої події не було. Визначальним було обговорення ідеї про загальний військовий облік для жінок. 

Для себе я ще до повномасштабного вторгнення вирішила, що піду у військкомат у разі вторгнення. І коли Росія напала, я туди прийшла. На мене дивилися здивовано, відправляли додому, посилалися на зайнятість. Але я вперта, тому їм довелося мене поставити на облік. Це було десь у жовтні 2022 року, у Вишгороді. Я пройшла військово-лікарську комісію, здала всі аналізи, кардіограму мені зробили — це був якісний медогляд. Далі був пошук підрозділу, куди б я хотіла піти служити. І вже у січні 2023 року я була у Силах Оборони: спочатку у 47-й бригаді «Маґура» у складі Сухопутних військ ЗСУ, згодом у 13-й бригаді Нацгвардії України «Хартія». 

І ось я начебто тікала від роботи в медіа, а зрештою знов опинилася на радіо.

Алла Кошляк

— Навіщо бригаді радіо?

— Тут важливо одразу зазначити, що «Радіо Хартія» є незалежним медіа, а бригада — це наш головний партнер.

Медійні прояви війську важливі. І щоб рекрутувати людей, і щоб донати збирати, і щоб моральний дух військових і цивільних підтримувати. У «Хартії» я багато різної роботи робила: і журналістів возила на фронт, і соцмережі вела, готувала нагороди, ще чимось займалася. Але в якийсь момент виникла ідея з радіо. А я ж маю досвід роботи на радіо, так тут і опинилася.

Зараз це за юридичною формою товариство з обмеженою відповідальністю, тобто це не чисто бригадне радіо. Там працюють і цивільні, і військові. Це нам дозволяє обійти багато бюрократичних моментів. 

— Вигадав «Радіо Хартія» Сергій Жадан. Як це сталося?

— Він любить радіо як формат, тут ми з ним абсолютно однакові. Він свого часу робив радіо «Тризуб ФМ», вів довгі та цікаві розмови на Radio NV у програмі «Говорить Жадан». І якось ця ідея виникла в розмовах, що ось класно було б зробити такий проєкт, який говорить і з цивільними, і з військовими.

У нашій редакційній політиці прописано, що наша основна мета — зшивати суспільство, яке зараз роз'єднане. Війна сформувала у людей різні досвіди: одні лишилися, а інші поїхали; хтось пішов воювати, хтось працює на перемогу як цивільний, а хтось просто «живе життя». Тобто утворилися глибокі розриви між людьми з різними досвідами. І найкращий спосіб оці розриви зменшити — це говорити та слухати один одного. А де це можна робити краще, ніж на радіо? 

— Як на практиці виглядає пересувне радіо?

— Це бусик, усередині якого обладнана студія, є стіл та місця для гостей або ведучих, мікрофони. Причому одне місце — це крісло з переднього ряду, яке просто розвертається назад — і маєш такий простір. Максимум можуть у нас там чотири людини сісти, хоча більш комфортно утрьох. Може в нас там людина з гітарою сісти та щось зіграти. Ми збираємося багато подорожувати, перш за все прифронтовими громадами, доступними позиціями, для цього маємо автономне живлення, інтернет.

Власне, все це видно у нашому ефірному стримі в головній нашій програмі «Добрі новини з Дикого поля». Не все ще ідеально за якістю, ми будемо це вдосконалювати, «допилювати», щоб кращими були звук і картинка. Але головне, що ми цю нашу піратську шхуну запустили у відкрите плавання. І у нас фантастичні гості.

— Чим наповнений ефір?

— У нас немає, як у класичного радіо, ефірної сітки, мовлення 24/7, усталеного графіку програм. Можливо, це буде в перспективі, але поки що це бус, який мандрує Україною. Ось ми вже були на музичному фестивалі Atlas у Києві, записали багато людей там. А завтра можемо бути на лінії фронту, писати там (звісно, з дотриманням усіх безпекових моментів, щоб не світити позиції). Готуємо репортажі з деокупованих територій Харківщини та прифронтової Донеччини.

Це продакшн на колесах, який виробляє відео й аудіоконтент, у нас є вже чотири цикли відеоподкастів, будуть іще. Ще придумали таку штуку як плейлисти для бійців, які йдуть із флешками на позиції. Я за те, щоб наші військові слухали якісну українську музику, а не російське незрозуміло що. Тобто наша мета ще й у тому, щоб виховувати музичні смаки.

— А вже був якийсь фідбек від військовослужбовців?

— Звісно, та навіть є фото, як наш побратим на полігоні сидить і дивиться нашу першу трансляцію. 

— Тобто це і такий інструмент інформування війська про цінності «Хартії»? Така функція морально-психологічного забезпечення?

— Не лише «Хартії», ми говоримо про військо і до війська загалом. Тут і натхнення, і прикладні речі. Скажімо, програма «Згідно-відповідно» про армійську бюрократію. Там ми ділимося порадами, як написати рапорт, як правильно працювати з волонтерами та не натрапити на шахраїв, якою інформацією треба поділитися зі своїми родичами. А пізніше будуть і лайфхаки для виживання. І ще одна штука — це звичайні новини, тому що сьогодні солдат може дізнатися новини й із сумнівного джерела, це якась може бути російська деза, а ми всіляко виступаємо за інформаційну гігієну. Щоб бійці не з тіктоку щось дізналися, а з «Радіо Хартія».

— Раз ми вже заговорили про формати. У вас немає сітки мовлення, але вже є сталі формати програм.

— Так, є серія програм «Стандарти кухонно-диванної експертизи» з Сергієм Жаданом, альтернатива всім цим шоу з розумними експертами, які обговорюють і політику, і війну. В нас там, приміром, вже були Раміл і Жека з гурту «Курган і Agregat». Це такий трошки стьоб, трошки гумор, але я їх люблю, вони великі молодці та багато для армії роблять. А після них — медіафахівчиня Наталка Зубар і священник Віктор Маринчак, і це вже зовсім іншого тону розмови.

Є моя програма «Фіолетовий дракон». На честь м'якої іграшки, яку я всюди тягаю з собою. Це програма про жінок у армії, у поліції, про медикинь, у ДСНС тощо. Про жінок, які багато на собі тягнуть, які іноді себе такими драконами відчувають, палять ворогів, але й діляться теплом і хочуть його, ми про це детально писали на фейсбуці

Є подкаст «Кругова оборона», де ми всі троє по черзі (я, Сергій і Діма) говоримо з волонтерами, з людьми, які так чи так долучаються до оборони країни. Ці розмови об'єднані ідеєю, що ти кожен день прокидаєшся та робиш щось корисне та натхненне. 

Нарешті, є Сергієва програма з «мрійливою» назвою «Сценарій параду на Червоній площі». Це розмови з військовими, як нескладно здогадатися.

— Як це — працювати з Сергієм Жаданом? Він усе ж зірка, чи є особливості у роботі? Якийсь райдер в нього, якийсь складний характер, може?

— Ми постійно про щось жартуємо, з ним дуже легко, навіть неочікувано легко працювати. Всі стресують, і гумор нас рятує, це найкраща зброя. В мене відчуття, що ми на одній хвилі. 

У мене були побоювання, що буде жорстка субординація, бо хтось у команді крутіший, а хтось менш важливий. Але зараз у нас горизонтальна структура, думка кожного важлива. Сергій уважно слухає всі ідеї, в нього немає такого ультимативного: я сказав — і значить так буде. Взагалі немає.

А коли ми були на Atlas і Сергій там стояв і підписував дві години (!) книжки фанатам, фотографувався з ними, то він це робив спокійно, без якогось роздратування. Це теж частина роботи, і він дуже людяно ставиться до своїх шанувальників. Це дуже підкуповує.

Алла Кошляк і Сергій Жадан 

— Ми вже познайомили читачів із тобою, із Сергієм. А хто ще є на радіо?

— У мікрофонів троє: Сергій, я та Діма Третяк, який раніше грав у театрі «Нафта», у гурті Urbanistan, вів «Культурний подкаст» на радіо «Накипіло». І ще є Женя Турчинов, який відповідає за музичну складову радіо, за джингли та плейлисти. Женя — автор музики до частини пісень «Лінії Маннергейма» та «Жадан і Собаки». Є ще виконавча директорка Іванна Скиба-Якубова, продюсер-консультант Роман Заяць, керівник відеопродакшну Денис Фесенко, директорка з комунікацій Лідія Калашникова і технічна команда (щоправда, частина її зараз хто в учебці, хто на позиціях). Ну, а я веду окремі програми та сиджу за пультом, виводжу ці всі фейдери, відповідаю за змістовне наповнення, принаймні за частину ефірів. Але ми всі взаємозамінні, і Сергій теж може посидіти за пультом, якщо треба. Ми всі і ведучі, і випускові редактори.

— Чи ви вже думали, що буде з «Радіо Хартія» після війни, після перемоги?

— Мені теж більше подобається формулювання «після перемоги». Ми про це вже між собою говорили. Після перемоги буде дуже багато роботи.

В країні буде процес відбудови фізичний і процес відновлення у суспільстві. Буде багато горя, конфліктів, зневіри, непорозумінь. Це буде складна робота — пропрацьовувати всі травми. Нам потрібно буде переукласти новий суспільний договір, навчитися говорити один з одним, не мірятися стражданнями, не мірятися, хто з нас більший герой. Хто там воював, а хто у штабі сидів. Я вірю, що медіа мають допомагати суспільству давати собі раду.

І ми маємо розказати історії тих людей, які загинули, отримали поранення на цій війні, втратили своє здоров'я — і тих, хто продовжує тримати стрій, у війську чи в тилу. Це теж має робити медіа — розповідати історії людей, це наша колективна пам'ять.

Титульне фото: Євген Турчинов, Дмитро Третяк, Алла Кошляк та Сергій Жадан, «Радіо Хартія»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
311
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду