У Монголії журналістку засудили до майже 5 років в'язниці

У Монголії журналістку засудили до майже 5 років в'язниці

20 Липня 2024
1182

У Монголії журналістку засудили до майже 5 років в'язниці

1182
Монгольський суд у п’ятницю, 19 липня, засудив журналістку Унурцецег Наран до майже п’яти років ув’язнення. На думку місцевих аналітиків і представників медіа, це викликає занепокоєння, а серед репортерів Монголії — тривогу.
У Монголії журналістку засудили до майже 5 років в'язниці
У Монголії журналістку засудили до майже 5 років в'язниці

19 липня Монгольський суд на закритому засіданні визнав журналістку Унурцецег Наран винною у поширенні неправдивої інформації, ухиленні від сплати податків, відмиванні грошей, розголошенні особистих таємниць і незаконному отриманні державної таємниці. Унурцецег, яка заперечує провину, була засуджена до чотирьох років і дев'яти місяців ув'язнення.

Про це повідомляє Голос Америки.

Унурцецег є головною редакторкою новинного сайту Zarig. Вона вперше була заарештована у грудні 2023 року за звинуваченнями в поширенні неправдивої інформації та неповазі до суду. Пізніше були висунуті більш серйозні звинувачення, але в лютому її відпустили під домашній арешт.

Унурцецег матиме можливість оскаржити вирок.

Журналіст-фрілансер зі столиці Монголії Улан-Батора Ананд Тумуртогоо розповів, що засудження викликало тривогу серед деяких репортерів країни.

«Це темний день у медіа-секторі Монголії. Це викликало жахливий ефект серед монгольських ЗМІ. Якщо ви підете проти людей, які мають владу, ви можете зіткнутися з такими наслідками», — сказав Ананд, який працював у новинних виданнях, зокрема Foreign Policy, ProPublica та VOA Mandarin Service.

Унурцецег добре відома в Монголії своїм критичним висвітленням. В одному зі своїх найвідоміших розслідувань журналістка допитувала компанії, які не виплатили кредити Банку розвитку Монголії. Вона також розкрила сексуальне насильство в буддійській школі-інтернаті та викрила насильство в армії.

Юрист продемократичної монгольської групи Globe International Center Галбаатар Лхагвасурен сказав, що справа Унурцецег показує два порушення кримінального кодексу Монголії — поширення неправдивої інформації та незаконне отримання державної таємниці — мають бути скасовані.

«Ці положення загрожують необґрунтованим обмеженням журналістських розслідувань і свободи вираження поглядів», — сказав Галбаатар.

Він також додав, що ця подія свідчить про реальний ризик того, що журналісти будуть засуджені знову і знову, якщо положення Кримінального кодексу, які характеризуються необґрунтованими обмеженнями професійної діяльності журналістів і придушенням критичних голосів, залишаться в силі. В результаті журналісти мають страх та самоцензуру.

Раніше Унурцецег стикалася з судовими погрозами, пов’язаними з її роботою. Згідно з даними Міжнародної федерації журналістів, у 2019 році вона зіткнулася з 12 скаргами про наклеп та чотирма у 2020 році, і всі вони подані політиками, згаданими в її звітах.

Згідно з даними груп із захисту свободи преси, справи про наклеп часто використовуються для помсти журналістам у Монголії.

Засудження Унурцецег відбулося через два місяці після висунення звинувачення іншому монгольському журналісту.

На початку травня головного редактора монгольського сайту новин Tac.mn ненадовго затримали, а потім звинуватили у «погрозі поширення інформації, яка може завдати серйозної шкоди» віцепрем’єрміністру Монголії.

Монголія посідає 109 місце зі 180 у Всесвітньому індексі свободи преси RSF, де 1 місце показує найкраще медіасередовище. В аналізі Монголії «Репортери без кордонів» зазначають, що країна «загалом поважає принципи» вільної преси, але її «недоліки в законах про наклеп сприяють довільним судовим позовам проти журналістів».

Нагадаємо, у 2023 році Організація «Репортери без кордонів» (RSF) закликала владу Монголії звільнити журналістку Унурцецег Наран, яку з початку грудня тримають у слідчому ізоляторі за звинуваченням у «поширенні неправдивої інформації». Її заарештували після того, як вона розмістила коментарі з критикою судової влади в соцмережах.

Фото: Tac.mn. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1182
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду