Спочатку вибачення, потім посилання. Лаченков пояснив, чому привласнив ексклюзив «Бабеля» і не вказав джерело

Спочатку вибачення, потім посилання. Лаченков пояснив, чому привласнив ексклюзив «Бабеля» і не вказав джерело

11 Липня 2024
11783

Спочатку вибачення, потім посилання. Лаченков пояснив, чому привласнив ексклюзив «Бабеля» і не вказав джерело

11783
Конфлікт між виданням і блогером триває давно. Він навіть називав журналістів «Бабеля» «моральними банкрутами».
Спочатку вибачення, потім посилання. Лаченков пояснив, чому привласнив ексклюзив «Бабеля» і не вказав джерело
Спочатку вибачення, потім посилання. Лаченков пояснив, чому привласнив ексклюзив «Бабеля» і не вказав джерело

Онлайн-видання «Бабель» звинуватило блогера-мільйонника Ігоря Лаченкова, більш відомого як Лачен, у крадіжці їхньої ексклюзивної новини. Сам же Лаченков каже, що «Бабель» не читає, а раніше навіть називав редакцію цього видання «моральними банкрутами». 

«Просто хочу вкотре зафіксувати: Лачен краде чужі новини і чужу працю. Регулярно. Цікаво, що ця ж людина називала “Бабель” моральними банкрутами. Ексклюзив нижче на скріні особисто у Князєва взяла Оксана Коваленко, не ефемерні ЗМІ. У новини є авторка і джерело — “Бабель”. Лачен її вкрав. Це вже моральний капіталізм чи олігархізм?» — написала у своєму фейсбук-профілі Катерина Коберник, головна редакторка «Бабеля», додавши скриншоти з телеграм-каналу видання й телеграм-каналу «Лачен пише».

Допис «Бабеля» з ексклюзивним коментарем Князєва

«Бабель» першим отримав ексклюзивний коментар звинуваченого в корупції ексголови Верховного суду України Всеволода Князєва. Вчора журналіст Віталій Глагола повідомив, нібито Князєва затримали українські прикордонники на Закарпатті при спробі перетину кордону з Румунією. Але в коментарі «Бабелю» Князєв заперечив цю інформацію, повідомивши, що в нього, мовляв, просто перевірили документи на блокпості і згодом відпустили, а він буцімто нікуди не збирався виїжджати і лише відпочиває на Закарпатті.

Телеграм-канал «Лачен пише», який має понад півтора мільйона підписників, опублікував цей коментар Князєва «Бабелю». Але жодним чином не послався на видання і лише зазначив, що це «коментар Князєва для ЗМІ». Цей допис на каналі Лаченкова отримав понад 50 тисяч переглядів та понад 20 тисяч реакцій.

 Той самий коментар у телеграм-каналі «Лачен пише» без жодного посилання на «Бабель»

«Детектор медіа» звернувся до Ігоря Лаченкова по коментар. Спочатку він відповів: «Ми з ТГ взяли. “Бабель” не читаю», — але зазначив, що звернувся по уточнення до адмінів свого каналу, які в той час чергували і зробили цей допис. 

Отримавши від них відповідь, Лаченков написав нам знову: «Ми можемо вказувати їх, якщо вони вибачаться за Пашу Петриченка, за неввічливу комунікацію з нами та за пост однієї з журналісток “Бабеля” на мою адресу. Це важлива інформація і тому ми її взяли, а на “Бабель” не посилаємось через те, що написано вище, і тг-канали, нагадаю, не зобов'язанні взагалі щось вказувати. Ми — не медіа і не ЗМІ». При цьому він також додав, що все ж його канал додасть текстове посилання на Бабель без гіперлінку «з поваги до журналістів».

Після запитань «Детектора медіа» Лаченков таки вказав, що це був коментар для «Бабеля»

Чому Лаченков згадав Павла Петриченка? Річ у тім, що у квітні, після того як на фронті загинув відомий активіст та військовий Павло Петриченко, «Бабель» зробив публікацію, в якій проаналізував, як різні блогери у твітері подавали цю інформацію. У видання є така постійна рубрика, де сперечаються редактори. Наприклад, була дискусія на тему використання великої літери в таких випадках: «Путін» чи «путін», «Росія» чи «росія». Тобто сам формат передбачає суперечку і висловлення різних позицій. Так само редактори сперечалися про те, чи коректно блогери писали про загибель Павла Петриченка. Журналіст Сашко Мʼясищев вважав, що блогери мали дочекатися офіційного повідомлення й не «підігрівати» перед цим свою авдиторію, як це багато хто робив: «За що нам весь цей пи**ець?» (Сергій Стерненко), «Мозок просто заперечує» (Євген Лір), «Цього не може бути» (Максим Костецький). Багато хто з читачів, які не знали Петриченка, ймовірно, були розгублені й налякані такими натяками. А редакторка Юлія Скібіцька, навпаки, стала на бік блогерів, мовляв, вони — звичайні люди і мають право на емоції.

Після публікації «Бабель» зазнав нищівної критики з боку блогерів. Почалося все саме з Ігоря Лаченкова, який написав: «А ви там не ***їли зовсім? Тупо моральні банкрути». Детальніше про цей скандал писав медіатаблоїд «Антоніна».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11783
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду