Андрій Куликов розповів, як приймалося рішення про виключення ексгендиректора «Укрінформу» з членів КЖЕ

Андрій Куликов розповів, як приймалося рішення про виключення ексгендиректора «Укрінформу» з членів КЖЕ

31 Травня 2024
1274

Андрій Куликов розповів, як приймалося рішення про виключення ексгендиректора «Укрінформу» з членів КЖЕ

1274
Олексій Мацука не був присутнім на засіданні і не озвучив свою позицію. Комісія журналістської етики проголосувала за його виключення одноголосно.
Андрій Куликов розповів, як приймалося рішення про виключення ексгендиректора «Укрінформу» з членів КЖЕ
Андрій Куликов розповів, як приймалося рішення про виключення ексгендиректора «Укрінформу» з членів КЖЕ

Голова Комісії журналістської етики Андрій Куликов у коментарі «Детектору медіа» розповів, що коміся одноголосно проголосувала за виключення колишнього генерального директора «Укрінформу» Олексія Мацуки з її складу. Сам Мацука не був присутній на засіданні та не пояснив свою позицію.

«Олексій Мацука не був присутнім на засіданні, хоча в загальному листуванні ми обговорювали це,  декілька днів було обговорення цієї проблеми в чаті, і він там спілкувався із колегами, і перед самим засіданням я набирав його, але відповіді не було. Тобто, на жаль, його позиції в нас немає».

Андрій Куликов додає, що за часів його перебування у складі комісії - це перший випадок, коли когось виключають з членів КЖЕ. Рішення було прийняте одноголосно. 

«Проголосувало 11 людей, не було Олексія і ще трьох людей, які в силу виробничих обов'язків не були присутні. Ті, хто брав участь, одноголосно прийняли таке рішення. Хоча у нас було обговорення,  не запекле, але досить докладне. Наприклад, мене особисто цікавило, наскільки доведено, що Мацука причетний до розсилання цих “темників”. Тому що ми можемо багато чути про них, але тут потрібні докази того, що вони існували і головне - що вони походили від тієї людини, якій це ставлять на карту».

На уточнююче запитання, чи отримали члени КЖЕ такі докази, Андрій Куликов зазначив, що «отримав запевненя від людей, яким довіряє, що такі докази є, і що метадані свідчать про те, що це робилося з певних комп'ютерів і електронних адрес».

В той же час, у Олексія Мацуки ще є можливість озвучити свою позицію чи переглянути рішення КЖЕ: 

«Справа в тому, що КЖЕ має достатньо дивну структуру. Є всеукраїнська ГО, велика, можливо, не настільки велика , якби нам хотілося. І є окремий підрозділ, фактично керівний орган, який має таку саму назву. Цей орган складається з 15 людей, яких обирають збори. Як я розумію, коли будуть з'їзд або загальні збори всеукраїнської загальної організації, він або будь-хто інший з членів та членкинь КЖЕ, може поставити таке питання, аби переглянути або опротестувати це рішення. Також з’їзд або збори можуть це зробити під час обрання нового складу  нашого керівного органу, і тоді звичайно, можливо все».

Ситуація, що склалася в «Укрінформі», потребує уваги і надалі, вважає Андрій Куліков, аби бути впевненими, що цензура чи її спроби з боку нового керівництва не впливають на роботу агенції.

«Я особисто себе караю, що не звернув увагу після зміни керівництва на те, чи змінилася політика “Укрінформу”. За часів Олександра Харченко, я вважаю, агентство дуже добре поралося зі своїми завданнями. Можливо, не з теми , які спускалися згори, а з тими, які колектив для себе визначив. І якось за інерцією я не стежив за роботою “Укрінформу”. Гадав,  що заміна однієї людини - при всій мої великий-великий повазі до Олександра Харченка -  не буде істотно впливати  на роботу агентства на гірше. Хоча, і на краще не сподівався. А виявилося, що все не так. Тому ми маємо звертати один на одного постійну увагу, потрібно постійно читати і стежити, порівнювати, застосовувати здоровий глузд. І в слушний час набратися сміливості і запитати: що у вас не так? І спробувати домогтися відповіді». 

Також Андрій Куліков, відповідаючи на запитання про відсутність публічної позиції колективу агенції після публікації «УП», сказав: 

«Для мене це, великою мірою, загадка. Єдине  пояснення, яке я можу знайти, яке б мене влаштувало, скажімо так, - це те, що люди керуються принципом “не нашкодити країні під час війни”. Не хочуть привертати уваги, давати карти в руки ворогу, - це я можу зрозуміти. Можна припускати дещо інше, але я би не хотів би цього припускати».

Нагадаємо, що сьогодні, 31 травня,  під час засідання у форматі зум-конференції КЖЕ у складі 11 членів висловила недовіру Олексію Мацуці та зупинила його членство

Раніше, 29 травня «Українська правда» оприлюднила статтю «Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ», у якій повідомила, що колишній генеральний директор державного інформаційного агентства «Укрінформ» Олексій Мацука, призначення якого пов'язують з людьми з Офісу президента, поширював серед співробітників «темники», тиснув на працівників, щоб ті звільнялися, і планував переформатувати структуру агенції, щоб призначити на окремі посади  нових людей. 

Олексій Мацука став гендиректором агентства «Укрінформ» 9 листопада 2023 року і 24 травня цього року повідомив, що завершує свою роботу на посаді. Напередодні його звільнення, 23 травня президент Володимир  Зеленський підписав указ про те, що керівником «Укрінформу» на час воєнного стану має бути військовий. Відтак новим генеральним директором став полковник Сергій Череватий. 

Фото: Андрій Шматов / «Інформатор Київ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1274
Читайте також
12.06.2024 11:00
Оксана Романюк
для «Детектора медіа»
963
29.05.2024 09:43
Ангеліна Страшкулич, Роман Кравець, «Українська правда»
785
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Чи не здається це тобі порушенням , Детекторе ?
16 дн. тому
Достатньо дивна структура КЖЕ просто порушила закони і стандарти , які проповідує достатньо дивна організація Детектор, і не взявши інтерв'ю у звинувачуваного , просто викинула його зі своїх сталевих лав.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду