Інтернет - ескейпістська утопія журналістів

18 Червня 2002
1102

Інтернет - ескейпістська утопія журналістів

1102
Культурологічна забавка
Інтернет - ескейпістська утопія журналістів
Часто беручи інтерв’ю в людей, що мають безпосередній стосунок до мас-медіа, я чую на тлі критики традиційних ЗМІ оптимістичні оцінки й очікування щодо інтернет-видань. Мовляв, там оперативніше, достовірніше, сміливіше, повніше, цікавіше… Я сама постійно буваю в Інтернеті, й не можу не погодитися з поширеною думкою про його “кращість” як джерела (вмістилища) інформації, незважаючи на його неструктурованість, засміченість інформаційним шумом.

Ці підвищені сподівання на віртуальний простір, особливо ж у зв’язку з більшим індексом свободи, нагадали мені один культурний феномен - ескейпістську утопію. Йдеться про особливе місце, ізольоване від світу, де панує гармонійний устрій як втілення ідеальних засадових принципів. Такий устрій – це реалізація, розкриття певного ідеалу. Все, що існує поза його межами, не важить. Утопія існує у своїй відокремленості, і лише в середині неї можливі неземне щастя й свобода, власне, будь-які основоположні для утопічної спільноти цінності в своєму абсолютному втіленні. Такий устрій працює на самовідтворення, самопідтримку, й ніколи не виходить за свої межі, не стикається з живим оточенням світу реальності. Він існує в своїй ізоляції, яка, власне, й забезпечує йому можливість існування. Його мешканці – іммігранти зі Світу з його примусом і хаосом, розчаровані у його моделях, відмовляються від нього і заперечують можливості його зміни. Вони вірять в свою Утопію, свій ідеальний Град як єдино можливий для себе життєвий простір.

Ці риси можна спробувати екстраполювати на локальну частину віртуального простору, що позначена двома літерами – ua. Межа цього простору свободи вираження починається на www. Ізольованість Інтернет криється в тих 2% українського населення, що там регулярно бувають. Звичайно, не всі вони шукають в Мережі фактів політичного життя країни: чимало користувачів мають Інтернет за модернову іграшку. Але є й такі, хто шукає в Мережі серйозну інформацію (ми говоримо про них – про якість інтернет-аудиторії, до якої, як правило, належить найактивніша частина суспільства). Вони часто не бачать можливості для безперешкодного поширення інформації в традиційних моделях Світу – каналами традиційних мас-медіа. Тому вони йдуть у Мережу, яка є втіленням принципу вільного інформаційного обігу. Втім, популяція українських “netizens” (нетізенів – “громадян” Мережі) ще надто мала. В основному, це ті, хто безпосередньо працює в медіа – журналісти, редактори, аналітики, моніторщики. Тому до матеріалів інтернет-видань навряд можна застосувати слово публікація – публіки поки замало. Але ця публіка тішиться з того, що має можливість вільно читати й писати на різні теми – в Мережі, звичайно. Можна й про політику, навіть у компроматному жанрі (в Мережу справді можна “всякий бруд” кидати, як обурено кажуть відомі плівки). Можна й карикатуру, таку, що на газетному папері не можна. Вільний політ слова й зображення вабить нас до www, і ми рухаємося від сайту до сайту (інтернет-серфінг) за допомогою кнопок та лінків, гіперпосилань, інколи навіть виходячи за межі ua та ru, але не за межі самого www. Більшість з того, про що ми звідти дізнаємося, майже ніколи не виходить на публіку, не стає масовою інформацією. Воно працює на себе і в межах себе, майже ніколи не долаючи своєї віртуальності – у сенсі відстороненості від широкої аудиторії. Користувачі та надавачі інформації належать до однієї спільноти нетізенів: вони споживають і наповнюють Мережу. Творення й споживання інформації тут повсякчас поєднується в одному суб’єкті через постійну інтерактивність. Втім, всередині Мережі відчуття її замкненості-на-собі, закритості для більшості немає – вона видається безмежною. Насправді, цей віртуальний Елізіум мешканців Мережі відривається і відмежовується від традиційного інформаційного середовища та вислизає від дії законів держави. Він центрується навколо інших правил та інших принципів – властивих інформаційній Мережі, а не інформаційній системі. Інтернет-видання не мають юридичного статусу, й на них не поширюються закони про ЗМІ. Тому вони лишаються поза законодавчими обмеженнями, встановленими державою.

Окрім специфічного ступеня свободи в поданих матеріалах, Мережа задає особливий темп сприйняття інформації. Це те, що ми називаємо оперативність. Оновлюваність повідомлень перевищує періодичність випусків телевізійних новин. Створюється враження стрічки. Кожне нове повідомлення входить у Мережу як імпульс, і багаторазово відтворюється на різних сайтах. Переформульовуючись і переоцінюючись, повідомлення трансформуються, набувають плюралістичності, не знаючи перешкод у поширенні. Ця швидкість передачі й переосмислення інформації можлива лише в Мережі.

Але поза Мережею існує інший світ – з обмеженнями, вимогами, відповідальністю, порівняно пасивною аудиторією, інтерактивність з якою обмежено-запрограмована опитуваннями та дзвінками в студію. Те, що можливо в Мережі, особливо в сенсі свободи вираження, у світі поза її межами неможливо, в такому ступені неможливо. Тому ми, без особливого оптимізму ставлячись до його моделей, охоче йдемо у віртуальний простір з його вільним обігом інформації, необмеженими віртуальними можливостями й свободами, і маємо віртуальний ефект - в межах спільноти “netizens” .
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Києво-Могилянська Академія
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1102
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду