Куди приведе крутий поворот

27 Травня 2002
1026

Куди приведе крутий поворот

1026
Напередодні уїк-енду керівництво НТКУ представило пресі нового директора творчого об’єднання спортивних передаач і трансляцій Катерину Серебрянську. Видатна українська спортсменка, 8-разова чемпіонка світу і Європи з художньої гімнастики посіла посаду, створену спеціально для неї.
Куди приведе крутий поворот
Ще не встигли висохнути чорнила під указом російського президента Путіна, яким уславлений хокеїст Слава Фетісов призначався на посаду голови Держкомспорту Росії, як на Першому національному телеканалі України вирішили скористатися досвідом сусідів. Масштаб, звичайно, трохи не той, але все ж призначення ще недавно діючої спортсменки на спеціально створену “під неї ” посаду на загальнонаціональному каналі – крок, небанальний вже сам по собі.

Катерина Серебрянська після закінчення спортивної кар’єри спершу очолила власне модельне агентство “Silver-Star”. А потім створила ще й Благодійний фонд допомоги спортсменам України. Саме під егідою цього фонду у Києві уже двічі пройшли так звані “Міжнародні ігри” , до програми яких входили переважно неолімпійські види спорту.

На думку першого віце-президента НТКУ Юрія Айвазяна, досвід спортивного менеджменту, набутий Серебрянською під час організації Ігор, обов’язково придасться їй на новому місці роботи. Відомо, правда, що ще донедавна екс-чемпіонка розглядалася як потенційна телеведуча Першого Національного. Цього не приховувала і сама Катерина, висловивши, до речі, сподівання на те, що керівне крісло не завадить їй все ж таки випробувати себе у цій якості.

Що ж до запитання в’їдливих репортерів про те, хто чи що саме сприяло такому різкому “підйому” в телевізійній ієрархії, новий директор скромно відповіла “Доля”.

Складно відповісти однозначно, що саме спонукало керівництво НТКУ зупинити свій вибір на Катерині Серебрянській. Не можна виключати, що одним з аргументів було бажання використати ім’я видатної спортсменки як своєрідний елемент промо-кампанії, що має привернути увагу громадськості до реформаторської діяльності нового менеджменту Першого Національного (звісно, в позитивному ключі).

З іншого боку, власна популярність нового керівника, широке коло корисних знайомств та контактів не лише у спортивній сфері, а й у бізнесових колах потенційно можуть принести відчутну практичну користь.

Тим більше, що ситуація із спортивним мовлення на Першому каналі досить специфічна, якщо порівняти її з ситуацією на комерційних каналах. Там проблему спортивного контенту вирішують дещо простіше, роблячи головну ставку на найпопулярніші види спорту. Перш за все – футбол, причому переважно іноземного зразка за участю “зірок” з Іспанії, Італії чи Англії. Ще трохи – бокс у виконанні заокеанських “середнячків”.

Тобто, як би уболівальники та фахівці не бідкалися з приводу рівня спортивних коментаторів першого каналу (href = “http://www.detector.media/impression/?id=1746” > ”Детектор медіа” свого часу теж долучилась до цієї розмови” ) – все ж саме УТ-1 залишається таким собі “заповідником” для українського спорту.

Саме тут транслюються матчі українського футбольного чемпіонату, і, до речі, у цьому сезоні глядачі, нарешті, змогли побачити не лише матчі за участю незмінних чемпіонів – київських динамівців, а й познайомитись з грою інших клубів у себе вдома, де вони не мають вигляду “хлопчиків для биття”.

Немає особливого сенсу говорити про потужний блок трансляцій з футбольного “мундіалю”, бо за бюджетні кошти його (краще чи гірше - хтозна) змогли б зорганізувати й інші канали. А от дозволити собі висвітлювати події у не надто комерційно успішних видах, чи проблеми масового аматорського спорту, для яких навіть епізодична поява на телеекрані може стати неабиякою підтримкою… Це вже дійсно прерогратива державного каналу.

У своїй заяві для преси Катерина Серебрянська не обійшла увагою цю проблему. Вона, зокрема, пообіцяла, що робитиме все можливе, щоб урізноманітнити спортивне «телеменю». Для цього буде задіяний ефірний час як на УТ-1, так і на УТ-2. Повернеться на екрани, наприклад, той же «Спортивний канал» - майже двогодинна програма, яка свого часу непомітно щезла з ефіру.

Забезпечити фінансову сторону некомерційних спортивних проектів – завдання, як усі розуміють, непросте. І тут теж ділові та особисті контакти, цілком ймовірно, зіграють свою роль.

Словом, планів, як це завжди буває після подібних персональних переміщень, чимало. Наскільки успішною буде їх реалізація можна буде судити, очевидно, починаючи десь з середини липня, коли втихне футбольна «лихоманка» і настане час для буденної роботи.

Яка, власне, і покаже, наскільки виправданим був цей кадровий «поворот».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1026
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду