OBLIKO-MORALE, Етичні колізії: який твій вибір?

15 Березня 2002
1253
15 Березня 2002
15:34

OBLIKO-MORALE, Етичні колізії: який твій вибір?

1253
Цим відгуком "Детектор медіа" запрошує до дискусії "OBLIKO-MORALE" - де кожен може висловити свою думку щодо питання журналістської етики та розкрити чинники своєї професійної діяльності З мого погляду, все достатньо просто: людина завжди обирає сама свою стратегію поведінки. Це, зокрема, стосується і дотримання чи не дотримання кодексу журналістської етики. Окрім писаних правил, існують елементарні норми людської етики.
OBLIKO-MORALE, Етичні колізії: який твій вибір?
І якщо журналіст повинен бути відповідальним перед суспільством за свою інформацію, то в першу чергу, він має відповідальність і перед собою.

На написання статей про журналістську етику вже переведено чимало паперу, дискусії в Інтернеті – доходили часом до сварки. Водночас, спадає на думку те, що це затерте до дірок поняття ще досі чітко не визначене. І це зважаючи на доволі значну кількість законів, присвячених врегулюванню різноманітних питань в інформаційній сфері. Говорячи про журналістську етику, кожен уявляє щось своє. Одні акцентують на моральному боці поняття. Інші – орієнтуються на Захід, калькуючи різноманітні витяги з кодексів міжнародних медіа-корпорацій. Я ні в якому разі не заперечую можливої корисності західного досвіду. Але ж там інша культура, відмінні від наших цінності. Про яку хоча б відносну незалежність може йти мова, якщо кожен журналіст матеріально залежить від свого роботодавця? До того ж, крім економічних, існує безліч інших обмежень – від зовнішнього тиску власників видань до самоцензури.

Перший ворог журналіста – страх. Боязнь залишитися без роботи, видатися смішним, наївним чи не досить розумним, не сказати того, що потім може нашкодити. В результаті з’являються величезні статті, де пустодзвонні, помпезні фрази чергуються з зарозумілими й витіюватими. Такий собі акваріум з мильними бульками замість риб. Хто тут думає про якусь соціальну відповідальність перед читачем, який хоче отримати повну і доступну інформацією? Тільки й гадки, що про власну репутацію, як би не втратити авторитету. Здається, іноді ми забуваємо, для кого працюємо.

Я цілком “за” західну модель подачі інформації – чітке відмежовування фактів від власного погляду журналіста. Але ж виявляється, що сухі, нейтрально викладені і не приправлені емоційною оцінкою автора, факти не привертають увагу читача. І як знайти межу між власним поглядом і об’єктивністю, між інформативністю і прихованою рекламою? Таких питань занадто багато, щоб відповіді на них знайти в одному універсальному, на всі випадки життя, кодексі журналістської етики.

Просунуті правила, які приходять із Заходу, дещо навіть шокують ще не перебудовані під європейські цінності українські уми. Як бути, наприклад, з твердженням про те, що інформацію потрібно добувати за будь-якої ціни, буквально, платити інформаторові, вже навіть існують визначені розцінки за так звані “посередницькі послуги” - за зведення потрібних людей?

Щодо контролю. Можна сказати, що балачки про дотримання професійних норм журналістської етики вже мають реальне втілення – у вигляді Комісії з журналістської етики, що покликана контролювати журналістів, якщо це взагалі можливо. Виходить, ті, хто у складі комісії правлять за взірець тим, хто поза нею? Невже такі вже й безгрішні?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1253
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду