Геть жахи і порно з українського телеефіру!

4 Березня 2002
4583

Геть жахи і порно з українського телеефіру!

4583
...нещодавно у Нацраді з питань ТБ та РМ відбулася зустріч представників трьох загальнонаціональних каналів – УТ-1, “1+1” та Інтеру – з ії головою Борисом Холодом Як повідомляла “Детектор медіа”, нещодавно у Нацраді з питань ТБ та РМ відбулася зустріч представників трьох загальнонаціональних каналів – УТ-1, “1+1” та Інтеру – з ії головою Борисом Холодом. Обговорювалася проблема засилля в українському телеефірі низькопробної продукції з елементами жахів, насилля та еротики.
Геть жахи і порно з українського телеефіру!
“Детектор медіа” неодноразово піднімала цю проблему. Але інформаційні повідомлення про цю зустріч здивували, по-перше, кількістю учасників – хіба телепростір навіть Києва обмежуються лише цими каналами? А також тим, що керівники загальнонаціональних каналів, як водиться, усю відповідпльність за саме такий стан нашого телеефіру знов поклали на регіональні та мережеві канали, не дуже-то воліючи до самокритики. Між іншим, достатньо проаналізувати сітку мовлення комерційних загальнонаціональних каналів, а також рекламні ролики кінопродукції, які йдуть і в їхньому ефірі, щоб зрозуміти, що не все так бездоганно і в їхньому домі. “Детектор медіа” звернулася з проханням розповісти, що саме було привідом для такої зустрічі та прокоментувати її результати до радника голови Нацради, експерта ТБ Івана Мащенка. Подаємо його коментар без змін. Коментарі інших експертів, телеменеджерів та журналістів – читайте пізніше. Іван Мащенко:

- Ситуація із забрудненням українського телеефіру набуває міжнародного резонансу. 14-16 лютого цього року у Мінську проходила міжнародна конференція “Трансформація телебачення у країнах з перехідним процесом”, ініційована Європейським інститутом ЗМІ та ОБСЄ. Виступаючи на ній з доповіддю, експерт Душан Радич зазначив, що,за даними моніторингу вказаного Інституту, найбільше сцен насилля, жорстокості, еротики властиве саме українському телевізійному екрану. Українські телекомпанії не дотримуються часових показників трансляції та показу фільмів категорії “В”, а реклама фільмів зі сценами насилля перекриває кінострічки в будь-який час показу, що заборонено українським законодавством.

На думку Душана Радича, в Україні порушуються права глядачів стосовно можливості перегляду ними передач для конкретної вікової категорії: для юнацтва, підлітків та людей похилого віку, відсутні програмні цикли, присвячені культурі, історії та пізнавальні передачі.Український екран не заохочує глядачів до європейської культури і навіть до своєї національної (окрім державного УТ-1). На українському екрані переважає показ кінокартин американського виробництва, а не європейського, що суперечить положенням “Європейської конвенції з транскордонного телебачення”, до якого Україна приєдналася у 1996 році (правда, Верховна Радатак до цього часу не ратифікувала приєднання до цієї міжнародної угоди – І.М.). За словами Душана Радича, висновки моніторингу Інституту, який він представляє, щодо стану програмного наповнення телевізійного екрану України, котра є членом Ради європи і Учасником Постійного Комітету з транскордонного телебачення, можуть бути подані на розгляд до Моніторингового комітету Ради Європи відповідно до повноважень вказаного Інституту. Представник Європейського інституту із законодавства у сфері ЗМІ Петер Стротман (Нідерланди) зазначив у своєму виступі, що український телевізійний екран “є найбруднішим” насьогодні у Європі з точки зору фільмів низького гатунку, що, ймовірно, повинно викликати невдоволення у суспільстві. Вільний телевізійний ринок в Україні знаходиться у хаотичному, неконтрольованому стані.

Як було зазначено на нараді, за згодою Секретаріату EPRA (міжнародної спілки регулятивних органів—на кшталт Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення – І.М. ) та спільно з іншими європейськими інституціями для кожного із українських загальнонаціональних каналів буде запропоноване анкетування з метою визначення засад і стану їх програмування. Після отримання відповідей на такі анкети за домовленістю з МЗС України для европейських громадських інституцій планується проведення відкритого моніторингу та опитування глядацької аудиторії, висновки якого ляжуть в основу доповіді до Ради Європи щодо дотримання в Україні прав громадян на отримання якісних, плюралістичних та ненасильницьких телевізійних послуг.

Занепокоєння як населення України, так і міжнародної громадськості якісним станом програмного наповнення українського телеекрану не може не викликати відповідного реагування з боку Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Але цього разу даний регулятивний орган вирішив діяти не суто адміністративними методами (нехай навіть в рамках закону), а шляхом активного прилучення до партнерства щодо “очищення” українського ефіру провідних вітчизняних мовників із загальнонаціональних телеканалів. Під патронатом Голови Національної ради Бориса Холода зібралися перший віце-президент Національної телекомпанії Юрій Айвазян, Генеральний продюсер студії “1+1” Олександр Роднянський та в.о. голови правління телекорпорації “Інтер” Влад Ряшин, аби ініціювати початок руху в Україні за недопущення на екранах показу проявів екстремізму, жахів насилля та непристойностей. У проекті спеціального “Меморандуму” цих трьох керівників ТРО, який було винесено на обговорення, пропонується введення з 1 вересня ц.р. по всіх каналах індексації (позначки) “фільмів для дорослих” відповідним знаком з публікацією в телепрограмах, які оприлюднюються в газетах. У зверненні до Мінкультури, яке відповідає за видачу прокатних посвідчень на показ по ТБ зарубіжних фільмів, висловлено побажання посилити вимоги до змісту зарубіжних кінотворів, якими відкривається “зелене світло” на наші екрани. У “Меморандумі” пропонується також показ “гострих” фільмів та кінотворів із “клубнічкою” здійснювати післю прайм-тайму – у нічний час. Водночас, проект “звернення трьох” закликає, аби програмна політика загальнонаціональних каналів більше була зорієнтована на створення передач для дітей, молоді, суспільно значущих проектів.

Передбачається, що після схвалення ініціаторами “Меморандуму” буде проведено широкомасштабний аналіз програм місцевих ефірних телекомпаній та кабельних мереж. Дані моніторингу ляжуть в основу всеукраїнської наради керівників телекомпаній щодо “очищення” українського телеекрану , яку Національна рада планує провести у квітні.

А найближчим часом очікується вихід Указу Президента України щодо заходів запобігання у телепрограмах сцен насилля і непристойностей та морального захисту дітей і підлітків.

Читайте також:

«Мама наказала несмотрением телевизора. Это ужасно!»

Телебачення стане елементом державної машини?

Телекерівники – проти жахів
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4583
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Freeria
66 дн. тому
priligy india 3A, left image
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду