Журналістика як мистецтво. Сім порад для українського редактора

Журналістика як мистецтво. Сім порад для українського редактора

9 Листопада 2022
2554
9 Листопада 2022
13:00

Журналістика як мистецтво. Сім порад для українського редактора

Іван Верстюк
журналіст та аналітик
2554
Заголовок — це просто заголовок, правило єдиного каналу, турбота про авторське «его», джерела для тем і редакторська розсилка для команди.
Журналістика як мистецтво. Сім порад для українського редактора
Журналістика як мистецтво. Сім порад для українського редактора

Мене останнім часом багато запитують про особливості журналістської роботи в умовах війни і не тільки. Хочу зупинитися на одному аспекті цієї теми. Тим більше, що в українській журналістиці саме в цьому аспекті склалися особливі традиції. Йдеться про редакторську роботу.

Маю низку спостережень за особливостями редакторської роботи на основі мого професійного досвіду роботи в різних українських редакціях. Сподіваюся, вони будуть корисними.

Робота з текстом. Чимало українських редакторів — небезпідставно — вважають пріоритетною структуру тексту. Є цілі методички, як має виглядати структура тексту: статті, репортажу, новинної замітки. І тому часом ледь не 60% роботи редактора може йти на переставляння абзаців у тексті. Справді, в деяких текстах саме так і потрібно зробити. Але коли редактор із року в рік, а то й ціле десятиліття тільки те й робить, що переставляє абзаци, то зрештою він починає переставляти їх механічно, «бо так треба». У структурі важить, аби в журналіста/журналістки був чіткий план, складений до написання статті. Можливо, редактору варто просто інколи самому складати і пропонувати автору/авторці план статті. Тоді на етапі редагування тексту роботи буде значно менше, а це економія часу.

Мистецтво заголовків. Створити заголовок для статті — не завжди завдання автора, а часом завдання редактора, який може оцінити матеріал більш-менш незалежним, об’єктивним оком. На жаль чи на щастя, журналістика — це не література. Тут не потрібні якісь дуже естетичні заголовки, бо по високий стиль люди йдуть не на новинний сайт, а до книгарні. Журналістські заголовки мають бути просто «смачними». Якщо, скажімо, ми пишемо профайл на Веніаміна Фунта, який протягом останніх трьох місяців скупив 80% активів фонду гарантування вкладів фізичних осіб, то статтю можна назвати «Магістр проблемних активів». От і все. Одного разу, для прикладу, я вжив як підзаголовок до однієї зі своїх статей таку фразу «Спіраль інфраструктурних спокус». Ну що вам сказати, всі колеги сміялися :) Тому окремий літературний жанр із заголовків робити не треба. Заголовок — це всього лише заголовок.

Листування редактора з автором/авторкою. Є така в деяких редакторів манера: частина переписки ведеться в електронній пошті, частина десь у месенджері, частина взагалі усно. Тому всі редакторські зауваження — у хаосі. Часом певні зауваження взагалі суперечать одне одному. Тому тут би я радив правило єдиного каналу комунікації. Редактору чи редакторці варто створити окремий зручний чат для спілкування з кожним із авторів і робити це там. Все ж головні редакторські зауваження варто прописувати, а не надсилати в голосових повідомленнях, бо журналіст може завжди повернутися до зауважень пізніше, якщо вони в текстовій формі. І я би не радив вести листування в неробочий час, хіба що за нагальної потреби.

Редакторська робота найчастіше є роботою кабінетною. Вона не передбачає регулярних зустрічей, виїздів у «поле». Тому редактор може втрачати розуміння актуальних проблем сучасної журналістики. Редактору може бракувати фахового спілкування. В репортера в цьому плані більш вигідна позиція, бо на кожній пресконференції він/вона бачить колег, обмінюється з ними думками. Тому я би радив редакторам так скласти свій робочий графік, щоб у ньому були зустрічі з колегами для обговорення актуальних речей.

Психологічні моменти в роботі редактора. Зрозуміло, що в кожного журналіста є своє авторське его. І ось трапляється, наприклад, пресконференція президента чи прем’єр-міністра. Від редакції на неї йде журналіст. Але редактор каже: я тобі скажу запитання, а ти його просто поставиш. Це боляче б’є по авторському его. Це виглядає ніби: ну, я ж редактор, я розумніший і запитання придумую кращі. В таких речах потрібен консенсус. Я для масштабних пресконференцій та інтерв’ю завжди всі запитання придумував сам. У мене свій стиль, своя логіка. Хоча запитання редакторів теж вислуховував і брав до уваги. Але мені хотілося лишити більше свого «я» в тому, що я роблю, а не бути «підставкою для диктофона».

Планірки й генерування тем. Коли я був редактором, то до кожної планірки мав такий план: якщо мій відділ має забезпечити в номер три матеріали, то я готую 5–7 можливих тем із розрахунком, що якісь теми не сподобаються старшим редакторам, якісь не сподобаються журналістам, якісь можуть просто відпасти в процесі планірки, бо це теж процес, де діють свої закономірності. Втім це не єдина можлива тактика. Є редактори, які практично ніколи не пропонують тем, вважаючи, що пропонування тем — це завдання журналіста, який знає, що йому/їй цікаво, які є контакти з цієї теми, які можливі в цій темі наративи. Якщо по-хорошому, то підібрати 5–7 тем — це повноцінний день роботи. Їх не придумаєш за 45 хвилин перед планіркою, п’ючи ранкову каву. Від журналістів я часто чув скарги на неспроможність придумати цікаву тему для матеріалу. Тому тут є кілька базових правил. По-перше, завжди є новини — а я з тих людей, які вважають, що нецікавих новин не буває. По-друге, потрібно уважно ставитися до пресрелізів, які надходять на поштову скриньку — там теж може бути щось цікаве. По-третє, необхідно читати й переглядати іноземні ЗМІ, де завжди можна підхопити кілька цікавих ідей. По-четверте, не потрібно боятися складних тем, тому що у страху завжди великі очі, а як починаєш працювати над темою, то вона видається настільки цікавою, що про всі складнощі ти забуваєш і захоплено працюєш.

Аналіз ситуації в редакції. Редакторам варто уважно ставитися до настроїв, розмов у редакції, щоб розуміти, наскільки конструктивною і креативною є робоча атмосфера. Журналістика — креативна професія, тому важливо підтримувати в редакції дух доброзичливості, взаємоповаги, взаємопідтримки. Проявам нездорової конкуренції між журналістами, заздрощів та хворобливих амбіцій потрібно вчасно запобігати, допомагаючи журналістам та журналісткам реалізувати свою творчу енергію в матеріалах, а не в редакційних міжусобицях. Корисною може бути щотижнева або щомісячна розсилка редактора, адресатами якої є працівники редакції. В такій розсилці, що складається, скажімо, з десяти пунктів, редактор може ділитися своїми враженнями, спостереженнями, а також повідомляти новини: що відбувається у виданні та куди воно рухається. Технічно це можна зробити як в електронному листуванні, так і в приватній групі в соцмережі, передбачивши можливість коментарів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2554
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду