Суспільне могло б стати підтримкою телеіндустрії, виступаючи як замовник контенту – Чернотицький

Суспільне могло б стати підтримкою телеіндустрії, виступаючи як замовник контенту – Чернотицький

3 Жовтня 2022
768

Суспільне могло б стати підтримкою телеіндустрії, виступаючи як замовник контенту – Чернотицький

768
Мовник готовий за державні кошти робити замовлення контенту у незалежних продакшенів і максимально залучали кошти європейських країн.
Суспільне могло б стати підтримкою телеіндустрії, виступаючи як замовник контенту – Чернотицький
Суспільне могло б стати підтримкою телеіндустрії, виступаючи як замовник контенту – Чернотицький

Без підтримки телевізійної індустрії з боку держави є ризик втратити великий пласт тих продакшенів, які виробляють контент про Україну і для України. Національна суспільна телерадіокомпанія могло б стати підтримкою телеіндустрії, виступаючи як замовник контенту.

Про це йшлося на п‘ятій щорічній конференції National Media Talk, яка реалізується міжнародною організацією Internews за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні».

За словами генерального директора «1+1 media» Ярослава Пахольчука, найскладніша ситуація зараз у продакшенів, є ризик втратити їх.«Має бути державне замовлення на виробництво цих продуктів. Самі продакшени це не зроблять», – зазначив він.

Пахольчук пояснив, що на виробництво 300 годин контенту  потрібно півмільярда гривень, «в рамках держави ця сума дуже підйомна», вона «дозволить рухатися далі» і «збереже індустрію».

«Ми говоримо про системну роботу, не про один продукт», – сказав він.

Голова правління Суспільного Микола Чернотицький зазначив: «Ми могли б стати таким замовником контенту». Він погодився з Ярославом Пахольчуком, що через війну, коли економіка переведена на військові рейки, рекламного ринку немає, а це призведе до зменшення телевізійних і радійних медіа.

За його словами, сьогодні перед Суспільним стоїть дві задачі: підтримка індустрії всередині країни і залучення коштів європейських країн для виробництва контенту в Україні українськими продакшенами.

Чернотицький розповів про співпрацю з Європейською спілкою мовників (EBU): «Я вважаю, що до того ЄМС була нами недооцінена. Це нагода не тільки новинного обміну, а саме великого копродакшену».

«Наші представники займають більш вагому роль після того, як ми вигнали звідти Білорусь і Росію. Це була б добра ініціатива. Нині маємо точковий приклад співпраці з польським суспільним мовником, який оголосив конкурс на розробку сценаріїв саме для українських сценаристів. Найкращий сценарій буде реалізований в Польщі. Ми хочемо, щоб таких історій було ще більше і вони стали більш системними».

Микола Чернотицький сподівається що у новому Законі «Про медіа в Україні» ухвалять правку, яка дозволить Суспільному брати участь в копродакшені та бути рівноправним учасником на ринку індустрії.

«Це дозволило б робити великі копродакшени разом з іншими суспільними мовниками Європи, щоб залучати ще більше коштів в українську індустрію», – пояснив він.

Чернотицький сказав, що наразі НСТУ оголосила 3 мистецьких конкурси на виробництво контенту на аутсорсі за підтримки європейських донорів на суму майже 10 мільйонів гривень.

У панельному заході також взяли участь Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України; Ася Іванчева, представниця National endowment for Democracy; Джилліан Маккормак, Internews; Ігор Чернишов, радіогрупа «ТАВР», та Ярослав Похальчук, 1+1 медіа. Модерувала панельну дискусію Катерина М’яснікова, Національна асоціація медіа.

Нагадаємо, у Національній суспільній телерадіокомпанії України проводять три мистецьких конкурси, в результаті яких планують виробити на аутсорсі документальний проєкт із робочою назвою «Один день», цикл експлейнерів і серію проєктів із робочою назвою «Патріот міняє професію».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
768
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Працювати треба, пане Чернотицкий
571 дн. тому
Вони дискутують на панелі... Щось це нагадує базар повій на панелі в очикуванні клієнтів...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду