detector.media
03.10.2022 11:36
Суспільне могло б стати підтримкою телеіндустрії, виступаючи як замовник контенту – Чернотицький
Суспільне могло б стати підтримкою телеіндустрії, виступаючи як замовник контенту – Чернотицький
Мовник готовий за державні кошти робити замовлення контенту у незалежних продакшенів і максимально залучали кошти європейських країн.

Без підтримки телевізійної індустрії з боку держави є ризик втратити великий пласт тих продакшенів, які виробляють контент про Україну і для України. Національна суспільна телерадіокомпанія могло б стати підтримкою телеіндустрії, виступаючи як замовник контенту.

Про це йшлося на п‘ятій щорічній конференції National Media Talk, яка реалізується міжнародною організацією Internews за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні».

За словами генерального директора «1+1 media» Ярослава Пахольчука, найскладніша ситуація зараз у продакшенів, є ризик втратити їх.«Має бути державне замовлення на виробництво цих продуктів. Самі продакшени це не зроблять», – зазначив він.

Пахольчук пояснив, що на виробництво 300 годин контенту  потрібно півмільярда гривень, «в рамках держави ця сума дуже підйомна», вона «дозволить рухатися далі» і «збереже індустрію».

«Ми говоримо про системну роботу, не про один продукт», – сказав він.

Голова правління Суспільного Микола Чернотицький зазначив: «Ми могли б стати таким замовником контенту». Він погодився з Ярославом Пахольчуком, що через війну, коли економіка переведена на військові рейки, рекламного ринку немає, а це призведе до зменшення телевізійних і радійних медіа.

За його словами, сьогодні перед Суспільним стоїть дві задачі: підтримка індустрії всередині країни і залучення коштів європейських країн для виробництва контенту в Україні українськими продакшенами.

Чернотицький розповів про співпрацю з Європейською спілкою мовників (EBU): «Я вважаю, що до того ЄМС була нами недооцінена. Це нагода не тільки новинного обміну, а саме великого копродакшену».

«Наші представники займають більш вагому роль після того, як ми вигнали звідти Білорусь і Росію. Це була б добра ініціатива. Нині маємо точковий приклад співпраці з польським суспільним мовником, який оголосив конкурс на розробку сценаріїв саме для українських сценаристів. Найкращий сценарій буде реалізований в Польщі. Ми хочемо, щоб таких історій було ще більше і вони стали більш системними».

Микола Чернотицький сподівається що у новому Законі «Про медіа в Україні» ухвалять правку, яка дозволить Суспільному брати участь в копродакшені та бути рівноправним учасником на ринку індустрії.

«Це дозволило б робити великі копродакшени разом з іншими суспільними мовниками Європи, щоб залучати ще більше коштів в українську індустрію», – пояснив він.

Чернотицький сказав, що наразі НСТУ оголосила 3 мистецьких конкурси на виробництво контенту на аутсорсі за підтримки європейських донорів на суму майже 10 мільйонів гривень.

У панельному заході також взяли участь Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України; Ася Іванчева, представниця National endowment for Democracy; Джилліан Маккормак, Internews; Ігор Чернишов, радіогрупа «ТАВР», та Ярослав Похальчук, 1+1 медіа. Модерувала панельну дискусію Катерина М’яснікова, Національна асоціація медіа.

Нагадаємо, у Національній суспільній телерадіокомпанії України проводять три мистецьких конкурси, в результаті яких планують виробити на аутсорсі документальний проєкт із робочою назвою «Один день», цикл експлейнерів і серію проєктів із робочою назвою «Патріот міняє професію».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY