На Житомирщині суд виправдав охоронця, який проганяв палицею журналіста «Антирейтингу»

На Житомирщині суд виправдав охоронця, який проганяв палицею журналіста «Антирейтингу»

29 Серпня 2022
1685

На Житомирщині суд виправдав охоронця, який проганяв палицею журналіста «Антирейтингу»

1685
Суд вирішив, що охоронець не міг знати, що перед ним саме журналіст, і не мав умислу перешкоджати професійній діяльності.
На Житомирщині суд виправдав охоронця, який проганяв палицею журналіста «Антирейтингу»
На Житомирщині суд виправдав охоронця, який проганяв палицею журналіста «Антирейтингу»

Корольовський районний суд Житомира виправдав охоронця, який проганяв палицею журналіста «Антирейтингу». Про це йдеться у вироку від 23 серпня, на що звернув увагу «Судовий репортер».

Інцидент стався у серпні 2021 року. 

Журналіст програми розслідувань «Антирейтинг» Олександр Крижанівський знімав сюжет біля будинку, який, за його інформацією, належить депутату міської ради та голові бюджетної комісії Юрію Мойсеєву.

Охоронець будинку спочатку проганяв журналіста кулаками та погрозами фізичного насилля, потім взяв до рук палицю. Журналіст попередив чоловіка, що той може сісти до в'язниці, якщо вдарить його. На це охоронець нецензурно відповів, що йому «вже однаково», та продовжив наступати на Крижанівського із палицею.

У травні 2022 року охоронцю повідомили про підозру.

Підсудний свою провину не визнав. У суді він розповів, що допомагав охороняти територію човнової бази на прохання знайомого. Коли він побачив потерпілого – то начебто не зрозумів, що перед ним журналіст.

«Чоловік тримав у руках мобільний телефон та ще якийсь предмет. Що це був за предмет, конкретно не бачив, оскільки має поганий зір та у той момент був без окулярів. За ним йшла жінка, яка тримала в руці предмет, схожий на фотоапарат», – переказують у вироку слова обвинуваченого.

Охоронець бачив, як Крижанівський спілкувався з місцевими. Потім йому хтось подзвонив, хто хотів поспілкуватись із журналістом телефоном. Охоронець передав телефон Крижанівському, почув, що той представився редактором. За словами підсудного, він уявляв собі редактора як особу, яка займається редагуванням книжок, а назва видання «Антирейтинг» була йому незнайомою.

Далі, за словами охоронця, його обурило, що Крижанівський казав співрозмовнику телефоном про проживання на цій території місцевого посадовця.

«Перебуваючи в збудженому емоційному стані, взяв дерев`яну палицю та вигнав чоловіка з території бази. Коли виганяв цього чоловіка з території бази, останній попереджав про кримінальну відповідальність. Заподіяти йому будь-яких тілесних ушкоджень наміру не мав, оскільки має похилий вік та поганий стан здоров`я. Поведінку невідомого чоловіка оцінює, як провокативну, однак, у будь-якому разі до своїх дій ставиться негативно.

Не знав, що невідомий чоловік є журналістом та проводить на території бази відеозйомку. Цей чоловік не представлявся та не показував жодних документів. Про те, що предметом, який чоловік тримав у руці, був мікрофоном, навіть не міг подумати. Журналістом уявляє особу, яка використовує велику відеокамеру та носить на собі прескарту для ідентифікації особи», – вказано у судових матеріалах.

Суд вирішив, що дії обвинуваченого не були умисним перешкоджанням журналісту, оскільки він не зрозумів, що перед ним представник ЗМІ, а подумав, що Крижанівський займається «редагуванням книжок». При цьому суд не отримав доказів того, що журналіст представився, показав документи та назвав мету перебування.

Охоронця визнали невинуватим у пред`явленому обвинуваченні за ч. 1 ст. 171, ч. 1 ст. 345-1 КК України та виправдали, «у зв`язку з відсутністю в його діях складу даних кримінальних правопорушень».

Вирок може бути оскаржений протягом 30 днів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1685
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду