У Донецьку помер російський журналіст Андрій Бабицький

У Донецьку помер російський журналіст Андрій Бабицький

1 Квітня 2022
2104

У Донецьку помер російський журналіст Андрій Бабицький

2104
З 2015 року він мешкав у Донецьку, співпрацював із російськими ЗМІ та пресою так званої «ДНР», виступав експертом комісій Державної думи з питань «ідеологічної протидії Заходу», висловлювався на підтримку Володимира Путіна.
У Донецьку помер російський журналіст Андрій Бабицький
У Донецьку помер російський журналіст Андрій Бабицький

У ніч проти 1 квітня у Донецьку помер на 58-му році помер журналіст Андрій Бабицький. Про це повдіомляє сайт «Новости Донбасса».

Журналіст став відомим під час періоду співпраці з російським бюро «Радіо Свобода», що розпочалася 1989 року. Зокрема, вів репортажі з Білого дому –у 1991, так і у 1993 роках. Висвітлював першу та другу чеченські війни. Восени 1999 року писав матеріали у оточенному Грозному.

Його репортажі викликали різку критику російських офіційних осіб. Як пише «Радіо Свобода», у січні 2000 року Бабицького затримали російській військові. Він перебував у СІЗО «Чернокозове» на півночі Чечні. Влада звинуватила журналіста в порушенні «правил поведінки журналістів у зоні контртерористичної операції», що викликало протести ЗМІ та правозахисників. Згодом, за твердженням російської влади, Бабицького обміняли на трьох російських військових. Пізніше його вивезли до Махачкали, там видали фальшивий паспорт і одразу заарештували. У жовтні 2000 року його було амністовано. Сам Бабицький стверджував, що так званий обмін був інсценуванням російських спецслужб, а його долю вирішував особисто Путін.

Також Андрій Бабицький працював редактором дисидентського журналу «Гласність», який видавав у Москві колишній політв'язень Сергій Григор'янц.

У квітні 2014 року стало відомо, що керівництво російського «Радіо Свобода»  відсторонило Андрія Бабицького від роботи. Журналіста перевели в іншу службу в структурі корпорації. Крім того, його звільнили з посади головного редактора сайту «Эхо Кавказа», який входить до складу «Радио Свобода». Тоді Андрій Бабицький відмовився прокоментувати причини таких кадрових рішень. Але, за даними видання «Новая газета», це було пов’язано із публічною підтримкою журналістом вводу російський військ до Криму.

З 2015 року журналіст мешкав у Донецьку, співпрацював із російськими ЗМІ та пресою так званої «ДНР», виступав експертом комісій Державної думи з питань «ідеологічної протидії Заходу», висловлювався на підтримку Володимира Путіна. В останні місяці життя Бабицький практично не коментував події, ніяк не висловлювався про російське широкомасштабне вторгнення, яке почалося 24 лютого в Україну.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2104
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду