Затриманий в Італії режисер Лавренчук вважає, що Росія хотіла поповнити ним «обмінний фонд»

Затриманий в Італії режисер Лавренчук вважає, що Росія хотіла поповнити ним «обмінний фонд»

9 Лютого 2022
2108

Затриманий в Італії режисер Лавренчук вважає, що Росія хотіла поповнити ним «обмінний фонд»

2108
Наразі, за словами режисера, справа перебуває в італійській прокуратурі, а ймовірність, що все завершиться добре для нього, є дуже високою.
Затриманий в Італії режисер Лавренчук вважає, що Росія хотіла поповнити ним «обмінний фонд»
Затриманий в Італії режисер Лавренчук вважає, що Росія хотіла поповнити ним «обмінний фонд»

Український театральний режисер Євген Лавренчук, якого затримали в Італії на вимогу Росії, вважає, що його переслідують для поповнення «обмінного ресурсу» країни-агресора. Про це він сказав в інтерв'ю радіо «Культура», яке цитує сайт Суспільного.

«Мені стала відома певна інсайдерська інформація, що в Росії існує неофіційний список публічних людей, громадян України, які колись мали необереженість працювати в Російській Федерації чи співпрацювати з нею, не важливо, до чи після війни. І Росія має поповнювати свій резервний список так званого "обмінного ресурсу". Якщо в Україні затримають якогось хакера, "жирну пташку" з Росії, остання матиме людський ресурс, на кого її поміняти. Обирають людей не з шоубізнесу, бо Україна скаже, що вони – зрадники, і нема було чого співпрацювати з агресором, а саме митців», – сказав Лавренчук.

Також, на його думку, Росія сама до кінця не розуміє, у чому його звинувачує, а також не має доказів його провини.

«Вона розраховувала на якийсь інший розвиток сценарію, тому що в так званому брифі, за яким мене затримано в Неаполі на летовищі, було сказано, що я Таганським районним судом Москви звинувачений у шахрайстві, різних фінансових махінаціях і засуджений на 10 років ув’язнення. Більш того, там вказана навіть сума, 4 млн рублів, на сьогодні це десь 45 тис. євро, які я нібито вкрав.

Але коли італійська сторона запитала про доказову базу й документи, Росія, не маючи вищевказаних, просто сказала, що доказів немає, адже Євгена ще не звинувачуємо, ми тільки попередньо ведемо слідство й просимо нам сюди його видати, а ми протягом двох місяців, не бійтеся, точно щось знайдемо, тобто це означає, "виб’ємо свідчення"», – вважає режисер.

Також він розповів про численні суперечності в тексті брифу. Мовляв, дуже хвилювався щодо змісту документу, поки не отримав його і не побачив його «сфабрикованість».

«Навіть якщо по суті погодитися зі всіма абсурдними звинуваченнями, то навіть між пунктами документу є алогізми й суперечності. В одному пункті вказано одну адресу, за якою щось там відбулося, в іншому пункті – іншу, хоча мова йде про один факт. Мій підпис було сфальсифіковано.

Скажу чесно, коли я очікував документи від Росії, то дуже хвилювався. Керуючи організацією протягом багатьох років, маючи право фінансового підпису, я припускав, що міг наробити помилок без злого умислу. Навіть не розумів, з якого боку вони "підкопали під мене" за 8 років, що я там такого накоїв. Але коли я наочно побачив сфабриковані документи, то заспокоївся», – розповів Лавренчук.

Він додав, що театр, який він заснував у Росії і яким керував, є приватною інституцією. А отже, «красти гроші з власної кишені й перекладати до іншої – фізично неможливо».

Наразі, за словами режисера, справа перебуває в італійській прокуратурі, а ймовірність, що все завершиться добре для нього, є дуже високою. На думку Лавренчука, справа може не дійти до суду через процедурні порушення з боку Росії та відсутність доказів.

Нагадаємо, українського режисера театру Євгена Лавренчука затримали в Італії за запитом РФ 17 грудня 2021 року. Тоді суд Неаполя обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Росія звинувачує Лавренчука у «фінансових порушеннях», які він нібито скоїв вісім років тому, коли працював у РФ. 

Згодом режисера відпустили під домашній арешт, а Інтерпол видалив інформацію про нього.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2108
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду