detector.media
09.02.2022 11:09
Затриманий в Італії режисер Лавренчук вважає, що Росія хотіла поповнити ним «обмінний фонд»
Затриманий в Італії режисер Лавренчук вважає, що Росія хотіла поповнити ним «обмінний фонд»
Наразі, за словами режисера, справа перебуває в італійській прокуратурі, а ймовірність, що все завершиться добре для нього, є дуже високою.

Український театральний режисер Євген Лавренчук, якого затримали в Італії на вимогу Росії, вважає, що його переслідують для поповнення «обмінного ресурсу» країни-агресора. Про це він сказав в інтерв'ю радіо «Культура», яке цитує сайт Суспільного.

«Мені стала відома певна інсайдерська інформація, що в Росії існує неофіційний список публічних людей, громадян України, які колись мали необереженість працювати в Російській Федерації чи співпрацювати з нею, не важливо, до чи після війни. І Росія має поповнювати свій резервний список так званого "обмінного ресурсу". Якщо в Україні затримають якогось хакера, "жирну пташку" з Росії, остання матиме людський ресурс, на кого її поміняти. Обирають людей не з шоубізнесу, бо Україна скаже, що вони – зрадники, і нема було чого співпрацювати з агресором, а саме митців», – сказав Лавренчук.

Також, на його думку, Росія сама до кінця не розуміє, у чому його звинувачує, а також не має доказів його провини.

«Вона розраховувала на якийсь інший розвиток сценарію, тому що в так званому брифі, за яким мене затримано в Неаполі на летовищі, було сказано, що я Таганським районним судом Москви звинувачений у шахрайстві, різних фінансових махінаціях і засуджений на 10 років ув’язнення. Більш того, там вказана навіть сума, 4 млн рублів, на сьогодні це десь 45 тис. євро, які я нібито вкрав.

Але коли італійська сторона запитала про доказову базу й документи, Росія, не маючи вищевказаних, просто сказала, що доказів немає, адже Євгена ще не звинувачуємо, ми тільки попередньо ведемо слідство й просимо нам сюди його видати, а ми протягом двох місяців, не бійтеся, точно щось знайдемо, тобто це означає, "виб’ємо свідчення"», – вважає режисер.

Також він розповів про численні суперечності в тексті брифу. Мовляв, дуже хвилювався щодо змісту документу, поки не отримав його і не побачив його «сфабрикованість».

«Навіть якщо по суті погодитися зі всіма абсурдними звинуваченнями, то навіть між пунктами документу є алогізми й суперечності. В одному пункті вказано одну адресу, за якою щось там відбулося, в іншому пункті – іншу, хоча мова йде про один факт. Мій підпис було сфальсифіковано.

Скажу чесно, коли я очікував документи від Росії, то дуже хвилювався. Керуючи організацією протягом багатьох років, маючи право фінансового підпису, я припускав, що міг наробити помилок без злого умислу. Навіть не розумів, з якого боку вони "підкопали під мене" за 8 років, що я там такого накоїв. Але коли я наочно побачив сфабриковані документи, то заспокоївся», – розповів Лавренчук.

Він додав, що театр, який він заснував у Росії і яким керував, є приватною інституцією. А отже, «красти гроші з власної кишені й перекладати до іншої – фізично неможливо».

Наразі, за словами режисера, справа перебуває в італійській прокуратурі, а ймовірність, що все завершиться добре для нього, є дуже високою. На думку Лавренчука, справа може не дійти до суду через процедурні порушення з боку Росії та відсутність доказів.

Нагадаємо, українського режисера театру Євгена Лавренчука затримали в Італії за запитом РФ 17 грудня 2021 року. Тоді суд Неаполя обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Росія звинувачує Лавренчука у «фінансових порушеннях», які він нібито скоїв вісім років тому, коли працював у РФ. 

Згодом режисера відпустили під домашній арешт, а Інтерпол видалив інформацію про нього.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY