Фонд «Восток SOS» підтримав ідею зняти законопроєкт про канал «Дом» з розгляду Верховної Ради

Фонд «Восток SOS» підтримав ідею зняти законопроєкт про канал «Дом» з розгляду Верховної Ради

27 Січня 2022
1152

Фонд «Восток SOS» підтримав ідею зняти законопроєкт про канал «Дом» з розгляду Верховної Ради

1152
Відмовитись від ідеї перетворити канал для окупованих територій «Дом» на загальнонаціональний мовник закликають також Медіарух і «Репортери без кордонів».
Фонд «Восток SOS» підтримав ідею зняти законопроєкт про канал «Дом» з розгляду Верховної Ради
Фонд «Восток SOS» підтримав ідею зняти законопроєкт про канал «Дом» з розгляду Верховної Ради

Благодійний фонд «Восток SOS», який допомагає переселенцям та людям, які постраждали від військових дій на Донбасі, підтримав додаткову перевірку доцільності переформатування державного російськомовного телеканалу «Дом», котрий влада планує зробити загальнонаціональним. Проєкт закону №4487 внесений до порядку денного роботи парламенту на 27 січня.

«Команда "Восток SOS" підтримує рішення Комітету гуманітарної та інформаційної політики невідкладно звернутися до голови Верховної Ради України з пропозицією зняти законопроєкт №4487 з розгляду на пленарних засіданнях Верховної Ради до розгляду на засіданні профільного комітету та з’ясування обґрунтованості та доцільності внесення цих змін до медійного законодавства.

Крім того, ми вважаємо, що подібне рішення потребує щонайменше відтермінування для проведення демократичного обговорення. Це важливо, оскільки через активізацію російської загрози українцям потрібно усіляко підтримувати єдність і взаємодовіру. Та не поспішати виносити на голосування питання, які можуть поляризувати парламент і суспільство», – йдеться у заяві організації.

Раніше Медіарух виступив проти посилення й переорієнтації державних медіа (зокрема телеканалів «Дом» і «Рада»), які останнім часом відбуваються з волі президента Володимира Зеленського, його команди і парламентської фракції «Слуга народу».

26 січня Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) закликала президента України Володимира Зеленського та нардепів «Слуги народу» відмовитись від ідеї перетворити канал для окупованих територій «Дом» на загальнонаціональний мовник.

15 грудня парламентський комітет з прав людини рекомендував прийняти у другому читанні та в цілому проєкт змін до закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб» (№4487), який подав нардеп Дмитро Лубінець («За майбутнє»).

Якщо Рада підтримає зміни, канал зможе потрапити до Універсальної програмної послуги, яка безкоштовно надається українцям і канали якої мають транслювати усі провайдери.

Таким чином, державний російськомовний канал «Дом», який створювався для мовлення на тимчасово окуповані території, фактично набуває загальнонаціонального масштабу і зможе конкурувати з приватними телеканалами.

Фото: канал «Дом»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1152
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду