«Громадське радіо» погодило стандарти висвітлення теми вакцинації

«Громадське радіо» погодило стандарти висвітлення теми вакцинації

6 Листопада 2021
2318
6 Листопада 2021
17:28

«Громадське радіо» погодило стандарти висвітлення теми вакцинації

2318
Медіа визначило рекомендації для ведучих та підхід до інформування про вакцинацію.
«Громадське радіо» погодило стандарти висвітлення теми вакцинації
«Громадське радіо» погодило стандарти висвітлення теми вакцинації

Редакційна рада «Громадського радіо» погодила стандарти висвітлення вакцинації. Про це компанія оприлюднила даний документ.

 У своїх рекомендаціях радіо прагне уникати чіткого поділу світу на «антивакцинаторів» і «провакцинаторів».

«Тому ми маємо враховувати, що між полюсами за і проти є маса відтінків — і всі ці люди — наша аудиторія. Якщо хто не бачив це свіже дослідження ЮНІСЕФ, варто подивитися його. Це в тому числі й наша аудиторія йдеться в стандартах,  Слово "антивакси" рекомендуємо залишити для сайтів-помийок. Як і "вакси". Є варіант: вакциновані/невакциновані, ті, хто підтримує/хто проти. І також є ті, хто ні за, ні проти — у них немає визначеної думки».

Також «Громадське радіо» визначило рекомендації для ведучих щодо того, як говорити про вакцинацію. Так, ведучі можуть ділитись своїм досвідом та мотивацією вакцинуватись, цитувати експертів та експерток, але не мають прописувати вакцинацію чи протипоказання до неї в ефірі.

«Ми не можемо сказати: "вакцина безпечна" від імені ведучого чи ведучої. Бо ми як журналіст(к)и не можемо брати на себе таку відповідальність. Ми можемо говорити лише про реакцію нашого організму, це і є наш досвід. Ми ще раз запитуємо про це у фахівців та фахівчинь. Можемо сказати, наприклад, "я вакцинувалась, мала невелику реакцію, температуру"»,  звертає увагу «Громадське радіо».

Редакція радить залучати до таких ефірів експертів, які можуть переконувати аудиторію у безпечності вакцинації: «Ми не лікуємо, не вакцинуємо і не видаємо розпоряджень про обмеження для невакцинованих від ковіду людей замість Кабміну. Ми — не Facebook, де світ чорно-білий. Ми інформуємо, даємо об’ємну картину і популяризуємо науковий підхід».

Медіа акцентує на тому, що дуже важливо розрізняти факт, оцінку, ставлення, позицію. А також подавати сумніви, ризики, застереження та експертні висновки на них.

Нагадаємо, нещодавно Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що посилить моніторинг щодо фейків про Сovid-19 та вакцинацію.

Ілюстрація: «Громадське радіо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2318
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду