Як Росія мобілізувала на інформаційну війну антивакцинаторів

Як Росія мобілізувала на інформаційну війну антивакцинаторів

8 Жовтня 2023
618

Як Росія мобілізувала на інформаційну війну антивакцинаторів

Валентина Ліневич, «Укрінформ»
618
Продовжуємо аналізувати інструменти російської пропаганди та дезінформації.
Як Росія мобілізувала на інформаційну війну антивакцинаторів
Як Росія мобілізувала на інформаційну війну антивакцинаторів

У першій публікації з цього циклу ми розповіли про, здавалося б, «олдскульний», але тим не менше – і сьогодні такий широко застосовуваний росіянами інструмент, як електронна розсилка «літератури для ватників». Сьогодні ж проаналізуємо, як Росія використовує, як ми думали, вже відпрацьований матеріал – борців з вакцинацією.

Здавалося б, де вони, антивакцинатори, і де кривава війна путінської Росії проти України. Не поспішайте. Разом з українською фактчекеркою й комунікаційницею Альоною Романюк та керуючою партнеркою компанії «Ел.Бі.Ай» Оксаною Маличкович покажемо вам, що не «все так однозначно».

ЗВІДКИ І ХТО ВОНИ

Отже, пригадаємо: антивакцинатори належать до когорти тих, ім`я яким легіон – «живі люди», «суверени», «пацифісти», «свідки 5 конституції», «антивакцинатори», всі ті, хто «єднається», щоби «йти проти системи», хто вважає себе вищим, розумнішим, так би мовити, більш просвітленим, аніж інші. На практиці це означає, що, не зважаючи на прогрес та нові технології, росіяни продовжують використовувати живу силу, таких собі живих ботів, які готові й соціальні мережі розкачувати, і запитами державні органи закидати, і якщо «родіна скажет» – акцію протесту перед будівлею Верховної Ради України організувати.

Антивакцинаторський рух, як ми пам`ятаємо, з’явився досить природно. Лідери цього руху скористалися моментом, розгубленістю суспільства, страхами та сумнівами громадян. Виділивши кілька проблемних питань (наприклад, неперевіреність вакцини, летальні випадки після вакцинації, вплив вакцини на дітей та наступні покоління), вони зуміли спершу посіяти серйозні сумніви у багатьох людей в необхідності застосування вакцини. Після цього – масштабували потрібні настрої на значно ширшу аудиторію. Нарешті почали майстерно накладати на ці настрої необхідні наративи. Таким чином, спротив примусовій вакцинації у контексті прав та свобод громадян переріс у протести проти «продажної влади».

Про ці події один з «активістів» руху писав на своїй Facebook-сторінці: «На протест за дотримання конституційних прав і свобод, проти примусу до уколізації прийшло багато достойних, світлих людей, а також відомих блогерів, які єдині несуть вам правдиву інформацію. Сьогодні ми маємо відкинути всі розбіжності, за допомогою яких нас розділяють, щоб панувати, хитрозроблені писки. Тільки разом ми переможемо зло і темряву, в яку нас штучно заганяють!» «Тисячі українців взяли участь у протесті», стверджував автор допису.

Реально, за даними поліції та очевидців, «достойних, світлих людей» було близько чотирьохсот. На іншому такому мітингу – п`ятдесят. При цьому частина учасників вимагали не зупинити вакцинацію, а, наприклад, виступали проти продажу землі (це добре видно на відео та знімках з цих мітингів). Була там і низка меседжів, які часто суперечать самі собі: “ми – громадяни СРСР” і “ми – громадяни вільної країни”. Але то, як кажуть, деталі – творці цього дива гнали свою «хвилю».

ЯК НАПРАВИТИ ГНІВ НА ВЛАДУ

І вже далі «логічно» виник наступний, такий проросійський меседж як «єдність націй проти лжевлади», оскільки йдеться про «дружні братські народи».

А.Романюк та О.Маличкович присвятили ціле дослідження темі антивакцинаторів, де пишуть: «Ймовірно, наратив «Уколізація» та «Біолабораторії» було створено з двоякою ціллю, не тільки як частину антивакцинаторських наративів, але й як просування контексту для подальших прокремлівських пояснень повномасштабного вторгнення в Україну». Скажімо, при поширенні закликів прийти і долучитись на демонстрацію проти вакцинації в Києві, використовувались словосполучення «відкинути всі розбіжності, за допомогою яких нас розділяють», «ми єдині в своїй боротьбі», «тільки разом подолаємо все».

Це чудово видно, коли застосувати такий інструмент, як карта слів:

Карта слів до 24 лютого 2022-го року

Карта слів після 24 лютого 2022-го року

Ці карти яскраво демонструють, що у словосполученнях зі словом «уколизация\уколізація» до повномасштабного вторгнення Росії домінує стандартний антивакцинаторський набір словосполучень: захист, свобода, вигода, система, боротьба, протест. А от уже після 24 лютого минулого року – карта чітко вказує на глобальну зміну риторики: термін «уколизация\уколізація» резонує зі словами війна, росія, глобалісти, примусово, кордони, надзвичайний стан.

Примітним є й те, що під київською активакцинаторською акцією та відео у YuoTube є коментарі тролів з легко ідентифікованими російськими акаунтами, які підтримують риторику «братнього, єдиного народу» та заклики проти «продажної влади». Ну, а далі вони так само «органічно» переростають у лозунги «Зеленського геть!» – що є частиною іншого наративу: «Україна як держава не існує».

ЯК ВИЙТИ НА АНТИГЛОБАЛІЗМ, АЛЕ ЗНИЩУВАТИ УКРАЇНУ

Ще далі антивакцинатори поступово та майстерно вплітають «уколізацію» у плани глобалістів. І вже в рамках плану глобалістів пояснюють вторгнення Росії в Україну як «еволюцію уколізації», що для напрацьованої аудиторії прихильників антивакцинаторського руху, на яких уже були відпрацьовані меседжі щодо глобалістів, виглядає природно. Тим паче «теорія змови» – це тема, яка завжди привертає увагу широких мас, даючи їм відчуття, ніби вони знають більше за інших, ніби вони розкривають обман, у який були втягнуті.

Зупинятися на трактуванні поняття «глобалізм» не будемо. Зрозуміло, що це широка тема, де йдеться про загальнопланетарну реальність, єдиний економічний та соціокультурний простір взаємозалежних країн і народів. Росіяни в цій ситуації експлуатують просту, але ефективну для нездатних до критичного мислення умів, тезу: українсько-російська війна – це задум, який реалізовується третіми особами, і Росія така ж жертва, як і Україна.

«Эта война – договорняк на уничтожение славян, Путин и Зеленский – это пешки, выполняющие план глобалистов, олигархов, сатанистов. Русским в лице малороссов, великороссов, белорусов надо не воевать против друг друга, а сплотиться, и снести эту поганую сатанинскую власть, что в Малороссии, что в России».

Ну, а далі – майже магічним чином протести проти «сатанинской власти» в самій Росії відходять кудись далеко на другий план. Натомість «уколізація» масштабується у «план глобалістів», які нібито й «розв’язали» війну в Україні. Далі ж, дуже гармонійно, навіть сказати – елегантно з’являються меседжі про «біолабораторії» в Україні. Майстерність полягає в тому, що вони поширюються на ту ж аудиторію, у якої вже сформовано умовну «парадигму цінностей» та довіру до маніпулятивних меседжів. Але тепер ця ідея підтримується популярними російськими пропагандистами і навіть Міністерством оборони Росії.

Фото: Інститут масової інформації
Фото: Інститут масової інформації

Зрештою ця трансформація чітко підкреслює походження антивакцинаторів і прихильників ідеї глобалістів та чітко сегментує споживачів цієї інформації. Якщо антивакцинатори націлені на внутрішню українську аудиторію, то «біолабораторії» – це інформаційна акція, націлена на російського споживача та іноземну аудиторію.

Як це робиться, точніше, як це робилося, чітко простежується на графіках, що показують, як змінювався резонанс наративу «біолабораторії+ковід/пандемія» до та після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року.

Резонанс наративу «Біолабораторії+ковід\пандемія» до повномаштабної агресії Росії

Резонанс наративу «Біолабораторії+ковід\пандемія» після вторгнення Росії (з 24.02.2022 по 30.09.2022)

З першого графіка видно, як стрімко йшов на спад резонанс цього наративу з наближенням до лютого 2022-го: хіба що якісь масові вкиди а ля «американські біолабораторії біля наших кордонів випускають ще більш небезпечні штами» (перший тиждень січня 2022 року) дають стрибки зацікавленості.

Натомість, другий графік чітко ілюструє, як запрацювала та попрацювала ця технологія після 24 лютого. Насамперед бачимо різкий, кількаразовий сплеск інтересу «піпла» до цієї теми після вкиду повідомлення «військова спецоперація РФ збіглася з запланованим запуском американських військових біолабораторій в Києві та Одесі» (ось, мовляв, ще одна переконлива причина для вторгнення!) в середині березня 2022 року. Потім чітко бачимо періодичні сплески зацікавленості з черговими вкидами: «створення мавп`ячої віспи в українській біолабораторії» (це останні дні травня 2022-го року); «сенсаційна заява американського вченого про те, що COVID-19 було створено в біолабораторії США» – липень 2022-го. З кривої, що стрімко йде донизу, видно, що навіть із такими «креативними» меседжами технологія вичерпується. Але це не означає, що її не використовують: очевидно, поки паралельно йдуть пошуки нових, «плідних дебютних ідей», кажуть собі – хай і це працює.

ЩО РОБИТИ І ЩО РОБИМО?

Здавалось би, все просто – бачиш подібні меседжі та акаунти у соціальних мережах – відправляй у бан! Але якимось дивом дивним ті, хто вчора організовував антивакцинаторські протести, сьогодні організовують «курси журналістів» та вчать писати запити у державні органи України, наприклад, для того, щоб отримати підтвердження того, що Україна не існує як держава. А вже за цим «логічно» йде наступне: Президент України теж поза законом, як і його Укази, наприклад, про введення в країні воєнного стану та мобілізацію. Ну, і далі напрошується: обов’язок кожного захищати свою державу стає не таким уже обов’язковим. Відтак, ті, хто вчора пояснював, як уникнути «поквартирної уколізації», сьогодні вчать, «як уникнути мобілізації» (про це поговоримо в наступній публікації цієї серії). А «піпл продовжує хавати».

Єдиний шлях протистояти цьому – це вакцинація від російської пропаганди. Формування критичного мислення у населення. Чітке розуміння ворога. Мусимо знати, як він мислить, як діє, знати кожен його крок. Щоб із перших слів, з перших інтонацій кожен українець відчував тухлий запах кремлівських політтехнологів. Проти такої вакцини ніякі антивакцинатори не будуть ефективними.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Валентина Ліневич, «Укрінформ»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
618
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду