Рада зі свободи слова про скандал між ОП та Суспільним: «прямого» тиску не було, але взаємодію між владою та ЗМІ треба регламентувати

Рада зі свободи слова про скандал між ОП та Суспільним: «прямого» тиску не було, але взаємодію між владою та ЗМІ треба регламентувати

3 Листопада 2021
3215
3 Листопада 2021
17:55

Рада зі свободи слова про скандал між ОП та Суспільним: «прямого» тиску не було, але взаємодію між владою та ЗМІ треба регламентувати

3215
Рада не дійшла висновку, що у конкретному випадку відмова від участі в ефірі токшоу, озвучена неофіційними особами, може розглядатися як прямий тиск представників влади на діяльність журналістів. Водночас констатує, що при позірній відсутності прямого та/чи небезпечного тиску на журналістів, проявилася задавнена проблема відсутності чіткої регламентації взаємодії представників органів влади та політичних сил із журналістами.
Рада зі свободи слова про скандал між ОП та Суспільним: «прямого» тиску не було, але взаємодію між владою та ЗМІ треба регламентувати
Рада зі свободи слова про скандал між ОП та Суспільним: «прямого» тиску не було, але взаємодію між владою та ЗМІ треба регламентувати

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України більшістю голосів ухвалила свої рекомендації за наслідками розгляду на минулому тижні конфліктної ситуації між Суспільним мовником та Офісом президента України. Про це «Детектору медіа» повідомив Секретар Ради Вадим Міський.

Зокрема, Рада рекомендувала створити Регламент, який описуватиме принципи взаємодії журналістів з тими, чия діяльність становить суспільний інтерес, а також провести зустріч президента з керівництвом Суспільного мовлення для обговорення стану реформи.

«Детектор медіа» наводить повний текст рішення Ради:

Щодо ситуації, що склалася внаслідок відмови представників фракції «Слуга народу» взяти участь в ефірі телепрограми «Зворотний відлік»

Розглянувши заяву журналістки та ведучої Мирослави Барчук і вивчивши позиції сторін (представників Офісу Президента та творчого колективу програми «Зворотний відлік»), Рада з питань свободи слова та захисту прав журналістів при Президентові України констатує: ми розуміємо прагнення редакції до збалансованого й глибокого висвітлення суспільно важливих тем та розділяємо думку, викладену у рекомендаціях Ради Європи, що «суспільні медіа мають бути джерелом неупередженої інформації та коментарів, форумом для плюралістичних публічних дискусій та гарантувати різноманітність думок, з метою дотримання балансу серед потенційно упередженого медіа ринку та приватних медіа провайдерів». З іншого боку, Рада усвідомлює право політичних сил та окремих політиків (але аж ніяк не органів влади) уникати участі в ефірах окремих програм на певних каналах. Однак Рада закликає політиків задля підвищення рівня поінформованості суспільства вдаватися до таких кроків лише як виняток, у чітко регламентованих випадках, а також рекомендує представникам як виконавчої, так і законодавчої гілки влади (а також великого бізнесу і насамперед – державних компаній) надавати більшої уваги належній підготовці спікерів/спікерок високого експертного рівня для якісного інформування суспільства.

Тому Рада не дійшла висновку про те, що в даному конкретному випадку відмова від участі в ефірі токшоу, до того ще й озвучена неофіційними особами, може розглядатися як прямий тиск представників влади на діяльність журналістів. Водночас Рада констатує, що при позірній відсутності прямого та/чи небезпечного тиску на діяльність журналістів, у поле зору громадськості знову потрапила задавнена проблема відсутності чіткої регламентації взаємодії представників органів влади та парламентських політичних партій із журналістами (і найяскравіше це проявляється на прикладі політичних токшоу). На жаль, доводиться констатувати, що в царині комунікацій медіа із тими, хто своєю особою та/чи діяльністю становить суспільний інтерес, і досі діє «звичаєве право», через що кулуарні домовленості нерідко беруть гору над здоровим глуздом і нормативно описаними процедурами, над інтересами аудиторії конкретного медіа та інтересами суспільства загалом.

У зв’язку із цим Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України пропонує свій майданчик для створення робочої групи з представників пресслужб та редакцій ЗМІ, а також медіаекспертів і громадських діячів, котра розробить алгоритми законної та цивілізованої взаємовигідної співпраці медіа із комунікаційниками ОПУ, вищих органів усіх гілок влади. Моніторинг ситуації в країні вказує і на необхідність розробки таких же алгоритмів і у відносинах медіа із бізнесом, представників регіональних ЗМІ з місцевою владою тощо.

Результатом такої роботи може стати прийнятний для сторін дискусії Регламент, який описуватиме принципи взаємодії журналістів з тими, чия діяльність становить суспільний інтерес, і який базуватиметься на засадах Кодексу етики українського журналіста, кращих міжнародних практик і, звісно, національного законодавства. Важливо, щоб хоча б на час роботи над цим Регламентом причетні до процесу сторони виявляли стриманість та взаємну повагу з метою збереження можливостей для конструктивного діалогу.

Рада вітатиме участь вищого керівництва держави у процесі створення вищезгаданого Регламенту, що має стати орієнтиром для органів влади та інших учасників політичного процесу у взаємодії із медіа на основі європейських стандартів та в інтересах українського суспільства.

Також Рада усвідомлює надзвичайно важливу роль саме Суспільного мовника в медійному просторі країни у справі об'єктивного інформування суспільства з додержанням журналістських стандартів та етичних норм у подачі інформації. Ми пропонуємо провести зустріч Президента та керівництва Суспільного мовлення, на якій обговорити стан реформи. Рада вбачає необхідність продовження подальшої широкої дискусії на всіх рівнях щодо питань реформування Суспільного мовлення.

Нагадаємо, Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України — це консультативно-дорадчий орган, створений відповідно до указу президента № 808/2019.

До складу ради входять 15 членів, обраних на установчих зборах: Вадим Міський (секретар Ради), Олександр Бурмагін, Наталія Влащенко, Ірина Городецька, Наталія Гуменюк, Діана Дуцик, Павло Єлізаров, Максим Кречетов, Тетяна Лебедєва, Світлана Остапа, Людмила Писанко, Тетяна Попова, Сергій Томіленко, Тарас Шевченко, Сергій Штурхецький.

Що зроблено для захисту медіа та журналістів за два роки роботи Ради, можна почитати у колонці Вадима Міського на «Детекторі медіа».

19 жовтня 2021 року ведуча токшоу «Зворотний відлік», яке виходить на каналі «UA: Перший», Мирослава Барчук заявила про тиск на редакцію програми з боку ОП. За словами Барчук, «підлеглі» голови ОП Андрія Єрмака тиснули на редакцію та виставляли умови для присутності нардепів «Слуги народу» в студії.

Журналістка повідомила, що 11 жовтня з Офісу президента надійшов «ультиматум», що в програмі на тему енергетичної безпеки «будуть присутні або двоє "слуг" (обидва не експертні), або жодного».

Редакція вирішила ультиматумів не приймати і запросила депутатку Людмилу Буймістер, яка «вже не підкорялася вказівкам ОП».

Перед ефіром 18 жовтня з’явився новий ультиматум, який полягав у наступному: двоє «слуг» прийдуть на ефір лише за умови, якщо редакція відмовить раніше запрошеному позафракційному нардепу Гео Леросу.

Барчук додала, що після відмови виконати ультиматуми на адресу редакції почали надходити звинувачення «в недотриманні професійних стандартів».

За словами журналістки, потенційні кандидати на ефіри повинні узгоджуватися із контактною особою радника Єрмака Михайла Подоляка.

Сам Подоляк заявив, що «слуги народу» беруть участь в ефірах Суспільного мовника, але через «особисті симпатії чи антипатії ведучих» не мають бажання приходити на деякі телепроєкти.

Президент України Володимир Зеленський назвав заяву Барчук «хайпом» і заявив, що Офіс президента не узгоджує участь нардепів в ефірах.

Речниця фракції «Слуга народу» Юлія Палійчук заявила, що за останні 6 місяців спікери монобільшості брали участь у «Зворотному відліку» 14 разів.

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3215
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду