У Москві зірвали показ фільму про Голодомор

У Москві зірвали показ фільму про Голодомор

15 Жовтня 2021
2492

У Москві зірвали показ фільму про Голодомор

2492
Спершу на зал напали невідомі у масках, після чого приїхала поліція, тримала співробітників до другої ночі і вилучила пожежну сигналізацію.
У Москві зірвали показ фільму про Голодомор
У Москві зірвали показ фільму про Голодомор

Ввечері 14 жовтня у Москві в офісі правозахисного центру «Меморіал» мали показати фільм польської режисерки Аґнешки Холланд «Гарет Джонс» («Ціна правди») про Голодомор в Україні. Фільм для показу привіз громадянин Польщі. Показ фільму про Голодомор зірвали: у зал ввірвалися невідомі у масках, після чого за викликом співробітників приїхала поліція, не випускала людей до другої ночі і вилучила пожежну сигналізацію.

Про це повідомили «Радіо Свобода», юрист «Меморіалу» Наталія Морозова, «Медуза» і «Дождь».

«Приблизно через 10 хвилин після початку фільму до зали увірвалися люди в масках і наказали всім лежати. Багато глядачів злякалися, вирішивши, що відбувається захоплення заручників», – повідомляє «Радіо Свобода».

Люди в масках вийшли на сцену біля кіноекрана і стали скандувати «Фашисти», «Ганьба» і «Не забудемо, не пробачимо». Разов із ними прийшла знімальна група НТВ.

Співробітники «Меморіалу» викликали поліцію, яка затримала кількох нападників. Тих, хто залишився, в тому числі глядачів кінопоказу і співробітників «Меморіалу», поліцейські закрили в офісі. Глядачам роздали анкети для внесення персональних даних і питали, як вони опинилися на показі і чи мають судимість. Коли глядачі дали пояснення, їх відпустили. Поліція тримала закритими в офісі «Меморіалу» 20 співробітників організації та громадянина Польщі. Їм дозволили вийти о другій ночі 15 жовтня.

Співробітниця «Меморіалу» Олександра Поліванова розповіла «Медузі», що поліцейські вилучили елементи системи пожежної сигналізації. Їх «оголосили відеореєстраторами», пише Sota у телеграмі. Формально відключення сигналізації є порушенням пожежної безпеки, що передбачає оплумбування будівлі, пояснила «Медузи» юрист «Меморіалу» Ірина Кутилова.

Фільм, під час показу якого стався напад, розповідає про британського журналіста, який приїхав до СРСР і став свідком Голодому на території України.

Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне і правозахисне товариство «Меморіал» – некомерційна організація, що займається дослідженням політичних репресій у СРСР і сучасній Росії.

Міністерство юстиції Росії визнало правозахисний центр «іноземним агентом» у 2014 році. Історико-просвітницьке товариство було визнано «іноагентом»  у 2016-му.

Додамо, раніше відеоблогер звинуватив Дудя у вилученні з інтерв'ю слів про Україну: вирізав тези про Голодомор, репресії НКВС та агресію РФ.

Фото: Світлана Рейтер, «Медуза»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2492
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду