detector.media
15.10.2021 11:04
У Москві зірвали показ фільму про Голодомор
У Москві зірвали показ фільму про Голодомор
Спершу на зал напали невідомі у масках, після чого приїхала поліція, тримала співробітників до другої ночі і вилучила пожежну сигналізацію.

Ввечері 14 жовтня у Москві в офісі правозахисного центру «Меморіал» мали показати фільм польської режисерки Аґнешки Холланд «Гарет Джонс» («Ціна правди») про Голодомор в Україні. Фільм для показу привіз громадянин Польщі. Показ фільму про Голодомор зірвали: у зал ввірвалися невідомі у масках, після чого за викликом співробітників приїхала поліція, не випускала людей до другої ночі і вилучила пожежну сигналізацію.

Про це повідомили «Радіо Свобода», юрист «Меморіалу» Наталія Морозова, «Медуза» і «Дождь».

«Приблизно через 10 хвилин після початку фільму до зали увірвалися люди в масках і наказали всім лежати. Багато глядачів злякалися, вирішивши, що відбувається захоплення заручників», – повідомляє «Радіо Свобода».

Люди в масках вийшли на сцену біля кіноекрана і стали скандувати «Фашисти», «Ганьба» і «Не забудемо, не пробачимо». Разов із ними прийшла знімальна група НТВ.

Співробітники «Меморіалу» викликали поліцію, яка затримала кількох нападників. Тих, хто залишився, в тому числі глядачів кінопоказу і співробітників «Меморіалу», поліцейські закрили в офісі. Глядачам роздали анкети для внесення персональних даних і питали, як вони опинилися на показі і чи мають судимість. Коли глядачі дали пояснення, їх відпустили. Поліція тримала закритими в офісі «Меморіалу» 20 співробітників організації та громадянина Польщі. Їм дозволили вийти о другій ночі 15 жовтня.

Співробітниця «Меморіалу» Олександра Поліванова розповіла «Медузі», що поліцейські вилучили елементи системи пожежної сигналізації. Їх «оголосили відеореєстраторами», пише Sota у телеграмі. Формально відключення сигналізації є порушенням пожежної безпеки, що передбачає оплумбування будівлі, пояснила «Медузи» юрист «Меморіалу» Ірина Кутилова.

Фільм, під час показу якого стався напад, розповідає про британського журналіста, який приїхав до СРСР і став свідком Голодому на території України.

Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне і правозахисне товариство «Меморіал» – некомерційна організація, що займається дослідженням політичних репресій у СРСР і сучасній Росії.

Міністерство юстиції Росії визнало правозахисний центр «іноземним агентом» у 2014 році. Історико-просвітницьке товариство було визнано «іноагентом»  у 2016-му.

Додамо, раніше відеоблогер звинуватив Дудя у вилученні з інтерв'ю слів про Україну: вирізав тези про Голодомор, репресії НКВС та агресію РФ.

Фото: Світлана Рейтер, «Медуза»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY