Як в Росії в останній день виборів DDoS-ли сайт «Нової газети»: 4 хвилі та різні типи атак

Як в Росії в останній день виборів DDoS-ли сайт «Нової газети»: 4 хвилі та різні типи атак

20 Вересня 2021
1434
20 Вересня 2021
20:56

Як в Росії в останній день виборів DDoS-ли сайт «Нової газети»: 4 хвилі та різні типи атак

1434
Зловмисники «штурмували» сайт видання з 15:00 і продовжували це робити вночі. Сайт пережив 4 хвилі та різні типи атак, в процесі відновлення роботи журналістам довелось перейти у соцмережі та стрім на ютубі.
Як в Росії в останній день виборів DDoS-ли сайт «Нової газети»: 4 хвилі та різні типи атак
Як в Росії в останній день виборів DDoS-ли сайт «Нової газети»: 4 хвилі та різні типи атак

У неділю, 19 вересня, в останній день російських виборів до Держдуми та місцевих законодавчих органів, на сайт «Нової газети» здійснили кілька DDoS-атак, пише видання.

Перша хвиля

Перша хвиля почалась десь о 14:45 по Москві. Атака протягом 20 хвилин пробила захист і редакція вважає, що зловмисники готувались заздалегідь і вивчили слабкі місця інфраструктури. 

Анти-DDos-захист сайту стоїть на сервісі Google, який не надає послуги на території окупованого Криму. З постійно увімкненим захистом читачі звідси не могли відвідувати сайт видання, тож захист редакція вмикала вручну.

До 15:06 потужність атаки досягла 3 гігабіт на секунду. Боти намагалися відкрити сайт «Нової газети» до 550 тисяч разів в секунду. О 17:00 з першою хвилею вдалось впоратись, але відразу пішла друга.

Друга хвиля. «Метод перебору всіх видів атак»

Друга хвиля була вдвічі потужнішою: 10 гігабіт на секунду (+/- 1,2 млн запитів в секунду). Спочатку сайт  DDoS-ли просто на трафік (боти запитували домен novayagazeta.ru) і переривали з'єднання. Це найпримітивніший тип атаки, і сьогодні вже найменш болісний. Захист швидко адаптувався.

«Але через 15 хвилин характер атаки змінився. Заражені пристрої змогли запрограмувати на те, щоб вони чекали відповіді від нашого сервера під виглядом користувачів з повільним інтернетом. Тоді сайт намагається відгукнутися на всі запити псевдокористувачів, а ми, звичайні читачі, бачили це як «гальмування сайту». Таку атаку навчилися зараз робити з пристроїв інтернету речей: прасок, чайників, мікроконтролерів, старих андроїдів, старих (як правило, офісних) комп'ютерів. З такою атакою нам допоміг впоратися кеш», – пишуть вони.

О 18.00 пішов третій тип атак. Трафік досягає 15G в секунду, зловмисники позмінно тестують і першу (тупу, але більш потужну), і другу (чекають відповіді з «прасок») типи атаки.

Кожні 15 хвилин тип атаки змінюється, що заважало технікам з нашого боку повністю адаптуватися, при цьому потужність атаки постійно росла. Сайт в цей час відкривався, коли тип атаки був «по зубах», і не відкривався, коли захист вичерпував ресурси через змінюваність атак.

Тоді редакція «Нової газети» перейшла на трансляцію виборів з сайту у соціальні мережі, а відділ політики зібрався в Youtube на терміновий стрім за підсумками трьох днів виборів.

Третя хвиля

Вона почалась о 21:28, редакція розгорнула новий захист від DDoS-атак на Cloudflare, всі типи атак на сайт «загасились» на його величезних потужностях і скоро припинилися. В декого сайт почав працювати.

О 21:35 почалася нова хвиля атаки: не така потужна, але цілеспрямована – зловмисники вручну направили сили безпосередньо IP нашого сервера, який вони запам'ятали по першій атаці. Це надовго позбавило техніків віддаленого доступу на сервер. Функція запасного IP не спрацювала: як виявилося, у обох IP-адрес один фаєрвол, і він був забитий атакою.

Пробитись на сервер вдалося за північ, який був недоступним. 

На момент публікації цієї видання – 01:46, 20 вересня – атаки все ще продовжувались. Вони зафіксували ці атаки як четверту хвилю. Зараз, ввечері 20 вересня, сайт відновив свою роботу.

Нагадаємо, що в Росії протягом трьох днів тривали вибори у Держдуму та місцеві законодавчі органи. Спостерігачі фіксували процедурні порушення, вкиди та перешкоджання своїй діяльності

Також ЗМІ писали про мешканців окупованих територій Донеччини та Луганщини, яких звозили в Ростовську область, видавали російські паспорти та одразу везли на дільниці для голосування.

РНБО раніше заявила, що у зв'язку з незаконним проведенням виборів на території окупованих українських територій вводить санкції проти всіх причетних та організаторів: чиновників, спостерігачів, журналістів та ін. Це 53 члени територіальних виборчих комісій, 33 кандидати в Держдуму

Фото: Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1434
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду