Видання НВ опублікувало редакційний кодекс

Видання НВ опублікувало редакційний кодекс

30 Липня 2021
1866

Видання НВ опублікувало редакційний кодекс

1866
Редакційний кодекс НВ визначає місію, цінності та професійні стандарти, яких дотримуються редакція і топ-менеджмент.
Видання НВ опублікувало редакційний кодекс
Видання НВ опублікувало редакційний кодекс

Видання НВ опублікувало редакційний кодекс, який визначає місію, цінності та професійні стандарти, яких дотримується редакція і топменеджмент. У його розробці брали участь експерти Інституту масової інформації. 

Кодекс складається з 11 розділів, «Детектор медіа» публікує їх дослівно:

1. Місія і цілі редакції НВ

Сайт НВ (nv.ua) є незалежним новинним виданням.

Наша місія — сприяти формуванню в Україні особистих та економічних свобод, правової держави і соціокультурного розмаїття.

Наша мета — достовірне, збалансоване та оперативне інформування аудиторії про все, що варто знати в Україні та світі у сферах політики, бізнесу, технологій, здоров'я і спорту.

Ми не тільки інформуємо, а й надаємо майданчик для думок авторів, компетенції яких редакція довіряє.
НВ є медіабізнесом, не пов'язаним з будь-якими політичними силами. Тому ключовий критерій вибору тем, пріоритетів і приводів для редакції — цінність для аудиторії, зокрема для передплатників.

Сайт НВ републікує і адаптує матеріали Журналу і Радіо НВ. Журнал, Сайт і Радіо НВ дотримуються аналогічних місій, цінностей і стандартів журналістики.

Для нас немає заборонених або незручних тем.

Власники НВ, а також менеджмент Видавничого Дому «Медіа-ДК» і афілійованих компаній не втручаються в редакційну політику. НВ регулярно проводить розслідування дій політиків, олігархів і трендів системної корупції, для редакції немає недосяжних для критики персон, партій, компаній, державних органів.

Зазначені вище місія і цінності не означають, що для журналістів і редакторів НВ не існує межі між активізмом та журналістикою. Ми прагнемо однаково критично ставитися до всіх учасників подій. Співробітники редакції можуть висловлювати свої особисті думки, розміщуючи їх в авторських колонках у розділі Погляди, а також у рубриках Блоги та Експерти.

2. Журналістські стандарти

2.1. Достовірність

Журналісти та редактори НВ докладають максимум зусиль, щоб публікувати лише перевірені факти.

Всі факти й оціночні судження, опубліковані нами, мають чітко вказане джерело. Ми віддаємо пріоритет власній інформації, в достовірності якої співробітники редакції переконалися особисто.

Ми використовуємо з гіперпосиланням дані інших медіа — але тільки тих, чия репутація дозволяє вважати їхню інформацію надійною. Ми не публікуємо без повторного огляду інформацію російських медіа, а також тих ресурсів, які публікують немарковану рекламу (джинсу) або мають історію продукування фейків і/або маніпуляцій.

Ми з обережністю використовуємо пресрелізи держорганів, політичних партій, компаній і банків, піддаючи їх допоміжній перевірці, доповнюючи даними альтернативних джерел, контекстом і розуміючи, що сам собою пресреліз не є новиною.

Ми перевіряємо інформацію із соціальних мереж, звертаючи увагу на справжність акаунтів, ангажованість і/або конфлікт інтересів авторів постів, перевіряючи справжність публікованих документів, фото і відео.

Результати соціологічних досліджень і опитувань публікуються із зазначенням таких деталей: назва соціологічної служби, яка проводила дослідження, замовник дослідження, терміни, географія і метод проведення, кількість опитаних і кого вони представляють, формулювання запитання, на яке відповідали респонденти, всі варіанти відповідей, величина статистичної похибки, за необхідності — контекст, який міг впливати на думку опитаних.

Ми завжди вказуємо автора та/або редактора, які несуть відповідальність за достовірність інформації, фактів у конкретній публікації. Анонімних публікацій в НВ немає.

У будь-якій ситуації ми прагнемо публікувати інформацію з першоджерела.

2.2. Оперативність

НВ публікує новини якомога швидше, не жертвуючи достовірністю і точністю. У виняткових випадках новини, що становлять значний суспільний інтерес, публікуються в форматі «тільки факт», а потім доповнюються подробицями, контекстом, бекграундом тощо.

2.3. Точність

НВ приділяє особливу увагу точності цитат, імен, власних назв, кількісним показникам і аргументації оцінок епітетів на кшталт «перший», «найкращий», «найбільший». Ми не витягуємо факти, оцінки і цитати з контексту і подаємо їх точно так, як вони були оприлюднені в оригіналі.

2.4. Об'єктивність і збалансованість

НВ зобов'язується відображати різні точки зору, не уникати гострих тем, не замовчувати факти і не маніпулювати ними, публікувати полярні думки і оцінки незалежно від їх політичної, корпоративної та національної належності.

Різні точки зору на конфліктні теми публікуються в межах одного матеріалу. Якщо оперативно не опублікована позиція однієї зі сторін, її коментар обов'язково подається пізніше у форматі, який редакція вважатиме актуальним на момент публікації. Якщо одна зі сторін відмовляється від коментарів, ми фіксуємо цю відмову і повідомимо про це читачам.

Ми не поширюємо під ширмою збалансованості ідеї, які ставлять під сумнів громадянські права і свободи, незалежність і суверенітет України, просувають насильство і будь-які форми дискримінації. Збалансованість і рівне право на висвітлення позицій двох сторін не означає рівне право для агресора і жертви агресії, для терориста і поліцейського.

Для аналізу ситуацій, подій і фактів НВ залучає експертів, чия незаангажованість і компетентність підтверджені історією їхніх публікацій в медіа. Якщо з'ясовується, що експерт якимось чином залучений у предмет публікації, то редакція повідомляє читача про потенційний конфлікт інтересів.

Жодна з політичних сил і комерційних структур не може мати преференцій у висвітленні її позиції. Цей принцип стосується, зокрема, передплатників, рекламодавців, інвесторів і власників НВ.

2.5. Повнота

Ми піклуємося про повноту інформації, яку публікуємо, і використовуємо всі можливості дати відповіді на запитання, що сталося, де, коли, чому і що це означає. Навіть у гарячих коротких новинах від НВ ви знайдете як мінімум бекграунд, контекст і добірку публікацій з відповідної теми.

2.6. Відокремлення фактів від коментарів

Ми відокремлюємо факти від коментарів, а коментарі журналістів від коментарів експертів. У новинах не допускаємо оціночних суджень редакції і журналістів.

Ми прагнемо привернути увагу аудиторії до наших публікацій, тому допускаємо метафори або гру слів у заголовках. Однак НВ в будь-якому разі не використовує маніпулятивні та оціночні заголовки в новинах.

2.7. Робота з джерелами, анонімні джерела

Всі факти й оціночні судження публікуються НВ із зазначенням джерела (як правило, першоджерела).

Ми допускаємо використання інформації анонімних джерел за дотримання таких умов: йдеться про суспільно значущі факти, розкриття джерела загрожує його життю, здоров'ю або професійній діяльності, компетенція і надійність співрозмовника підтверджені історією його взаємодії з журналістами НВ.

Ми в будь-якому разі зобов'язуємося захищати анонімність джерела.

Ми не спираємося на анонімне джерело, якщо воно єдине, і завжди перевіряємо таку інформацію за іншими, незалежними джерелами.

Статус цінного джерела не дає йому жодних переваг у будь-яких публікаціях НВ.

2.8. Узгодження інтерв'ю і цитат

Ми виконуємо вимоги законодавства України щодо авторського права. Якщо особа, яка дала інтерв'ю або коментар для публікації, попросила про узгодження тексту, редакція надає таку можливість. Однак у НВ є певні умови узгодження.

Редакція не приймає правки, які суттєво змінюють зміст висловленого, спотворюють або видаляють значну частину тексту. Ми не дозволяємо цензурувати інтерв'ю. НВ залишає за собою право переказу інтерв'ю або коментаря з посиланням на джерело інформації, якщо в узгодженні інтерв'ю (цитат) відмовлено. Ми також залишаємо за собою право опублікувати інтерв'ю, навіть якщо воно не узгоджене. У цьому питанні НВ керується міжнародними стандартами журналістики і правом читачів знати суспільно значущу інформацію.

3. Виправлення помилок, право на спростування і право на відповідь

НВ прагне якомога швидше повідомляти своїй аудиторії про достовірні факти. Після виявлення помилок вони виправляються в найкоротший можливий термін автором або редактором матеріалу.

Якщо виправляються фактологічні помилки, помилки в точності або повноті інформації, то в підзаголовку матеріалу будь-якого жанру або формату додається відповідна примітка — Виправлено, Уточнено або Доповнено.

Про наші помилки ви можете повідомляти нам, використовуючи контактні дані редакції, а також безпосередньо авторам і/або редакторам, зазначеним у публікації.

Список контактів доступний за посиланням доступний за посиланням. Повідомлення про помилки можна написати й на сторінці НВ в Facebook.

3.2. Видалення матеріалів

У виняткових випадках, коли в публікації допущено значну кількість помилок і заявлені вище стандарти роботи з інформацією істотно порушені, НВ може видалити матеріал із зазначенням факту і причини видалення. НВ докладає максимум зусиль, щоб уникнути таких помилок/порушень.
НВ не видаляє матеріали, які комусь не сподобалися.

3.3. Право на спростування

Будь-яка особа, згадана в публікації НВ, батьки неповнолітніх, а також уповноважені представники юридичних осіб мають право звернутися до редакції з вимогою спростування, якщо вважають, що інформація про них не відповідає дійсності.

Вимога спростування має бути відправлена електронною поштою або в паперовому вигляді. У такому листі має бути чітко сказано, про яку саме публікацію йдеться і які саме факти автор вважає недостовірними, а також як саме все є насправді. У письмовій вимозі спростування мають бути підтверджені повноваження особи, яка звертається з претензією. Якщо вимога спростування відправлена електронною поштою, то повноваження учасника претензії мають бути підтверджені електронним цифровим підписом.

НВ не публікує спростувань за телефонним дзвінком або на підставі повідомлень у месенджерах редакторам і журналістам.

Рішення про публікацію спростування, його формат, текст і заголовок ухвалюється редакцією НВ після оцінки підстав для спростування і переговорів зі стороною, яка прислала відповідну вимогу. НВ залишає за собою право перевіряти факти і оцінки, висловлені авторами претензій, а також аргументовано відмовляти в публікації спростування.

НВ не публікує спростувань, які містять:

  • недостовірну інформацію;
  • протиріччя рішенням або вирокам судів, що набули чинності;
  • заклики до захоплення влади і насильницької зміни конституційного ладу;
  • посягання на суверенітет і територіальну цілісність України;
  • розпалювання міжнаціональної, релігійної та расової ворожнечі;
  • пропаганду насильства та жорстокості;
  • порнографічні матеріали;
  • пропаганду держави-агресора і виправдання окупації території України;
  • пропаганду тоталітарних режимів, агресивної війни;
  • інформацію, яка є втручанням у приватне життя (крім випадків, передбачених законом);
  • інформацію, яка може розкрити особистість неповнолітнього правопорушника без згоди його законних представників.


3.4. Право на відповідь

Якщо інформація в публікації НВ є достовірною, але ставить під сумнів репутацію фізичної або юридичної особи, то редакція може надати право на відповідь.

Рішення про формат відповіді (новина, інтерв'ю, колонка) ухвалюється редакцією. Текст такої публікації не спростовує редакційний матеріал, однак може містити нові факти, думки і контекст, які впливають на оцінку ситуації аудиторією. Редакція повідомляє автора претензії про дату та формат публікації його відповіді.

4. Авторське право

НВ використовує матеріали, відео і фотографії інших авторів виключно відповідно до норм законодавства України, а також відповідно до вимог авторів і/або першоджерел публікацій. Використання матеріалів, фотографій без дозволу автора, але з обов'язковим зазначенням його імені і першоджерела публікації допускається нами виключно з дотриманням таких умов:

  • публікація цитат (коротких уривків) в обсязі, виправданому поставленою метою, зокрема цитування інших медіа у формі оглядів преси, якщо воно зумовлене контекстом матеріалу;
  • републікування фото або відео, знятих під час публічних подій, в обсязі, виправданому інформаційною метою;
  • цитування або републікування матеріалів інших ЗМІ виключно відповідно до правил, які встановило першоджерело для використання своїх матеріалів.

5. Етичні стандарти роботи з інформацією

5.1. Висвітлення приватного життя

Ми поважаємо право на приватне життя і право на захист честі і гідності. Однак НВ залишає за собою право на журналістські розслідування та збір даних щодо осіб, які виконують суспільно значущі функції і/або які мають значний вплив у різних сферах суспільного життя. У публікаціях про таких осіб суспільна значущість зібраної інформації має вищий пріоритет у порівнянні з правом на приватне життя.

5.2. Захист прав неповнолітніх

НВ з обережністю публікує матеріали про події, в яких фігурують діти.
Ми не розкриваємо імен неповнолітніх, які мали або могли мати стосунок до протизаконних дій або стали учасниками подій, пов'язаних із насильством.

НВ не платить неповнолітнім та їхнім батькам за інформацію про життя дітей.

У публікаціях, що стосуються дітей, ми не жертвуємо достовірністю, точністю і повнотою інформації заради оперативності.

5.3. Інформація, яка містить шокуючі деталі

Ми прагнемо обмежити доступ неповнолітніх до матеріалів, які в будь-якому вигляді містять деталі трагедій, зображення загиблих, частин тіл і біологічних компонентів. Ми прагнемо уникати публікації таких деталей. Якщо ж вони публікуються, то тільки через велику суспільну значущість і з обов'язковим маркуванням 18+, а також інших попереджень на початку матеріалу (приклад: відео містить сцени загибелі людей).
НВ не публікує описів і сцен самогубств.

5.4. Презумпція невинуватості

НВ дотримується принципу презумпції невинуватості. Щодо осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, допускається невинність доти, поки їхня провина не буде доведена в порядку, передбаченому законодавством, і встановлена вироком суду, що набув чинності. До рішення суду ми не називаємо людей злочинцями.

Ми з обережністю використовуємо пресрелізи правоохоронних органів, які рапортують про розкриття правопорушень, подаючи їх не як факт, а як позицію або думку поліції, прокуратури, ДБР, СБУ, НАБУ тощо.

5.5. Повідомлення про конфлікт інтересів

Журналісти та редактори НВ намагаються уникати будь-яких зв'язків, які можуть поставити під сумнів їхню неупередженість, не беруть участі в політичних заходах, не використовують в особистих цілях статус співробітника медіа. Редактори захищають журналістів від зовнішнього тиску і спроб впливати на виконання професійних обов'язків.

В НВ не заведено приймати подарунки вартістю понад екв. $50 від осіб, підприємств та шкільних установ, які є або можуть бути джерелами інформації або фігурантами публікацій.

Якщо у журналіста є конфлікт інтересів щодо будь-якого аспекту запланованої публікації, він зобов'язаний повідомити свого керівника, за необхідності таке повідомлення публікується і в редакційному матеріалі.

Ми допускаємо участь журналістів НВ у престурах, витрати в яких оплачуються організаторами, однак ми не беремо жодних зобов'язань щодо публікацій за підсумками престурів. Що, як і коли публікувати за підсумками цих поїздок (і чи публікувати взагалі) — вирішує редакція.

У матеріалах НВ, в яких згадується інвестор і бенефіціарний власник Видавничого Дому «Медіа-ДК», обов'язково міститься відповідний дисклеймер.

6. Відмова від будь-яких форм дискримінації

Неприйняття будь-яких проявів дискримінації є одним із ключових стандартів НВ як при підготовці і публікації матеріалів, так і в робочій практиці всередині редакції і всієї компанії, яка володіє НВ (ТОВ «Видавничий Дім« Медіа-ДК »).

6.1. Антидискримінаційна політика у виробництві контенту

Повага до різноманіття і рівна увага до різних точок зору є важливим стандартом роботи НВ.

НВ надає рівні можливості для висловлювань представників різних етнічних груп, рас, поколінь, статей, віросповідань і соціальних статусів.

Ми вважаємо неприпустимими:

  • дискримінаційні висловлювання на адресу людини або групи людей на підставі їхньої статі, раси, національності, релігії, географічного походження, сексуальної орієнтації або іншої ознаки;
  • публікацію матеріалу, спрямованого на розпалювання ворожнечі на адресу людини або групи людей на підставі їхньої статі, раси, національності, релігії, географічного походження або іншої ознаки;
  • створення негативних образів груп людей на підставі їхньої статі, раси, національності, релігії, географічного походження або іншої ознаки; поширення гендерних стереотипів;
  • некоректне або недоречне надання значення гендерним, фізичним характеристикам людей, їхньому сімейному або цивільному статусу.

6.2. Гендерна і антидискримінаційна політика в редакції

Ми вважаємо неприпустимими сексуальні домагання (в різних формах), а також сексистські висловлювання на адресу як жінок, так і чоловіків.

Ми не допускаємо дискримінаційних практик на робочому місці і забезпечуємо рівні права і можливості всім нашим працівникам незалежно від їх статі.

Ми застосовуємо гнучкий робочий графік, щоб жінки і чоловіки могли поєднувати роботу з сімейними обов'язками.

В НВ виплачується рівна винагорода за рівну працю жінкам і чоловікам, ніхто не зазнає дискримінації за етнічними, релігійними, гендерними та іншими ознаками.

НВ визнає всіх співробітників відповідальними за виконання антидискримінаційної і гендерної політик.

7. Поведінка в соціальних мережах

Викладені вище журналістські та етичні стандарти роботи з інформацією стосуються і всіх офіційних сторінок НВ у соціальних мережах. До повідомлень у них ми ставимося так само, як і до новин на сайті НВ.

Керівництво редакції НВ не диктує штатним журналістам і співробітникам, як поводитися і що публікувати на особистих сторінках соцмереж. Однак ми рекомендуємо дотримуватися стриманого тону і доказового стилю дискусій, а також уникати будь-яких проявів, які можуть поставити під сумнів незалежність і неупередженість НВ.

8. Політика взаємодії з аудиторією НВ 

Редакція НВ використовує всі доступні канали комунікації для обліку відгуків і пропозицій аудиторії.

Під кожною нашою публікацією доступні повідомлення про помилки, опція коментаря і можливість написати до редакції.

Прізвище автора в кожній публікації є гіперпосиланням, за яким можна побачити список публікацій журналіста/редактора, а також перейти на його акаунти в соцмережах і написати повідомлення.

Контакти керівництва редакції НВ доступні за посиланням .

Ми пропонуємо писати нам коментарі, залишати скарги, подавати пропозиції щодо наших матеріалів і тем для висвітлення, допомагати нам з джерелами інформації, надавати експертизу, а також активно долучатися до опитувань на сайті і коментувати наші публікації в соцмережах: Facebook, InstagramYoutubeTelegram.

НВ першим серед українських медіа впровадив платний доступ до частини контенту, і понад 14 тисяч наших передплатників платять винагороду НВ за якісну журналістику. Ми регулярно проводимо опитування серед передплатників для того, щоб зробити наш продукт ще кращим.

9. Маркування реклами, реклама і редакційна незалежність

У продажах реклами НВ керується нормами Закону України «Про рекламу» та інших законодавчих актів, що регулюють рекламні та спонсорські прояви у медіа.

НВ не публікує немаркованої реклами. Це означає, що будь-яка публікація, яка оплачена сторонньою юридичною або фізичною особою, містить спеціальне позначення і відділяється від редакційних матеріалів.

Список рекламних позначок наведено у футері сайту НВ із зазначенням того, що наявність цих позначень в матеріалі означає таке: він опублікований на правах реклами.

В НВ застосовуються кілька видів рекламних позначень:

  • на синьому тлі — Новини компаній, PR, Партнерський проєкт, Позиція;
  • на зеленому тлі — Позиція (політична реклама);
  • репости рекламних матеріалів на сторінках НВ у соцмережах і розсилках маркуються точно так само, як і в публікаціях на сайті.

НВ отримує дохід від лідогенерації — це огляди товарів та послуг, які містять гіперпосилання на сайти продавців у розділі Шопінг. У таких оглядах публікується повідомлення про те, що НВ може отримувати комісію від продажу згаданих у тексті товарів.

Ще один тип рекламного маркування на сайті — напис Партнер розділу в шапці сайту із зазначенням компанії — спонсора створення і підтримки розділу (приклад).

Перелік рекламних позначок може оновлюватися відповідно до трендів медіаринку та інновацій у сфері нативної реклами.

Публікація на правах реклами означає, що контент наданий рекламодавцем або виготовлений редакцією, але узгоджений із рекламодавцем. За зміст рекламних матеріалів несе відповідальність рекламодавець, і такі матеріали не є журналістикою. НВ може відмовити в публікації матеріалу навіть з рекламною позначкою, якщо він містить обвинувачення на адресу фізичної або юридичної особи, достовірність яких редакція не може перевірити.

Редакція залишає за собою право відмовити в публікації рекламних матеріалів, якщо вони суперечать цінностям і місії НВ.
Комерційна дирекція і менеджмент компанії ТОВ «Видавничий Дім «Медіа-ДК» поважає редакційну незалежність і не втручається в редакційну політику.

10. Структура власності та фінансова прозорість

Дані про структуру власності та фінансову звітність ТОВ «Видавничий Дім «Медіа-ДК» як власника НВ доступні за посиланням.

НВ залишає за собою право не розкривати докладні дані про ринкові показники окремих медіаресурсів і брендів, що входять у Медіа-Дім НВ.
Видавничий Дім «Медіа-ДК» — це комерційна структура, метою якої є отримання прибутку. Бенефіціарний власник не втручається в редакційну політику і поділяє думку про те, що незалежна журналістика є необхідною умовою успішного медіабізнесу та становлення правової держави.

Управління проєктом НВ (сайт НВ, журнал НВ, радіо НВ) здійснюється бенефіціарним власником шляхом контролю виключно фінансових, комерційних і маркетингових показників.

10.2. Фінансування

Видавничий Дім «Медіа-ДК» фінансується за рахунок інвестицій від власника, а також за рахунок власних доходів.

Сайт НВ є самоокупним, його доходи формуються з надходжень від медійної реклами (банери), нативної реклами (партнерські проєкти), маркованих PR-публікацій, передплати читачів (paywall), маркованої лідогенерації, монетизації редакційного YouTube-каналу і Facebook-монетизації (інстант артіклз). НВ подає заявки і отримує гранти на висвітлення тем, що не суперечать нашій місії і цінностям, однак гранти не є суттєвим компонентом нашої бізнес-моделі.

В 11-му розділі Менеджмент і керівництво редакції НВ надано повний список контактів керівників редакцій НВ, менеджменту і комерційних служб.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1866
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду