Фонд пам’яті Кім Волл надасть журналісткам два гранти по $5000

Фонд пам’яті Кім Волл надасть журналісткам два гранти по $5000

12 Січня 2021
2068

Фонд пам’яті Кім Волл надасть журналісткам два гранти по $5000

2068
Заявки на грант можна подати до 16 січня.
Фонд пам’яті Кім Волл надасть журналісткам два гранти по $5000
Фонд пам’яті Кім Волл надасть журналісткам два гранти по $5000

Фонд пам’яті шведської журналістки Кім Волл надасть два гранти по 5 тисяч доларів медійницям, які пишуть про субкультуру. Про це 11 січня повідомили на сайті кампанії проти сексизму в медіа і політиці «Повага». 

Гранти отримають журналістки, чия робота матиме «дух Кім Волл», яка писала про парадоксальні явища у сучасній культурі; про релігійне життя на Гаїті; про перетворення полів битв громадянської війни на Шрі-Ланці на туристичні об’єкти; про підпільну мережу на Кубі, через яку людям доставляли нові американські серіали на флешках.

«Ми ніколи не зможемо повернути Кім, але ми можемо подбати про те, щоб її дух жив і надалі, надихаючи інших віднаходити важливі історії. Як ніколи нам зараз потрібні сміливі журналістки, котрі даватимуть голос тим, хто зазвичай не потрапляє на перші шпальти», — кажуть батьки журналістки, які разом з партнером та її друзями заснували Фонд пам’яті Кім Волл.

Вимоги для подачі заявки:

  • не менше трьох років журналістського досвіду у будь-якій точці світу (стажування не вважаються досвідом);
  • відмінна розмовна та письмова англійська;
  • підтвердження інтересу до теми від редакції або список публікацій у медіа.

Заявки на грант до 16 січня через сервіс Submittable можуть подавати всі, хто ідентифікує себе, як жінку (тобто і трансжінки), а також небінарні особи. Більше деталей тут.

Як писав ДМ, у жовтні 2017 року в пам'ять шведської журналістки Кім Волл її друзі та рідні заснували фонд Kim Wall Memorial Fund, який надаватиме гранти жінкам-репортеркам для написання журналістських матеріалів про субкультури.

Нагадаємо, 10 серпня 2017 року шведська журналістка Кім Волл, яка співпрацювала з Foreign Policy, The Atlantic, Guardian, New York Times, Vice, The South China Morning Post та багатьма іншими виданнями, приїхала до Данії, щоб взяти інтерв’ю у винахідника найбільшого в світі приватного підводного човна UC3 Nautilus Петера Мадсена. Воно мало відбутися на його приватному саморобному підводному човні «Наутілус» поблизу Копенгагена. Наступного дня поліція знайшла човен, на якому був Петер Мадсен, але не було Кім Волл. Мадсена затримали за підозрою в вбивстві.

У серпні в морі знайшли понівечене обезголовлене тіло, яке згодом експерти ідентифікували як тіло пані Волл. У «Наутілусі» виявили сліди крові, які належали журналістці. У жовтні поліція знайшла в морі її голову та ноги, а також особисті речі. Пізніше в морі знайшли інші частини тіла загиблої журналістки.

Спершу Петер Мадсен стверджував, що Кім Волл загинула внаслідок нещасного випадку: за його словами, на човні її нібито вдарило люком, після чого він вирішив поховати її в морі. Проте експертиза підтвердила, що голова Кім Волл не має ніяких ознак перелому. Згодом підозрюваний заявив, що журналістка померла через те, що на човні виникла проблема з тиском й приміщення заповнив вихлопний газ. Натомість слідство виявило, що Кім Волл було завдано 15 ножових поранень.

Петер Мадсен і пізніше заперечував, що вбив журналістку, проте визнавав, що розчленував її тіло та викинув його частини в море. 

Прокурор у цій справі Якуб Бух-Єпсен повідомляв, що знайдені в Петера Мадсена відео зобезголовленими жінками стали доказами того, що вбивство Кім Волл було сексуально мотивованим. Двоє колишніх партнерів винахідника також підтвердили, що він мав інтерес до сексуальних тортур.

25 квітня 2018 року Петер Мадсен був визнаний винним у вбивстві та розчленуванні Кім Волл. Його засудили до довічного позбавлення волі. У грудні того ж року поліція за рішенням суду знищила 18-метровий саморобний підводний човен UC3 Nautilus.

20 жовтня 2020 року Петер Мадсен спробував втекти з в’язниці, проте його зловила поліція.

Фото: Mengwen Cao
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2068
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду