«МедіаЧек»: Суспільне не забезпечило балансу в сюжеті про відставку Авакова

«МедіаЧек»: Суспільне не забезпечило балансу в сюжеті про відставку Авакова

9 Жовтня 2020
6071

«МедіаЧек»: Суспільне не забезпечило балансу в сюжеті про відставку Авакова

6071
У відповідь на закиди нардепа від «Голосу» журналісти мали дати слово «Слузі народу».
«МедіаЧек»: Суспільне не забезпечило балансу в сюжеті про відставку Авакова
«МедіаЧек»: Суспільне не забезпечило балансу в сюжеті про відставку Авакова

Висновок № 75
щодо новинного сюжету Суспільного мовника про ініціативу
щодо відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова
 

І. Дані щодо скарги та оскаржуваного матеріалу

1. 19 червня 2020 року до Ініціативи «МедіаЧек» надійшла скарга від громадянина на цей матеріал. Скаржник вважає матеріал незбалансованим та, можливо, замовним.

2. Розглядуваний матеріал випущено в етер Суспільного мовника у новинному випуску о 18 годині 2 червня 2020 року, ведуча Анна Чередниченко.  

3. Матеріал присвячений ініціативі парламентської фракції Верховної Ради «Голос» щодо відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

Кодекс етики українського журналіста (в редакції 2013 року):

«Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста...» (п. 6);

«Інформаційні та аналітичні матеріали мають бути чітко відокремлені від реклами відповідною рубрикацією.» (п. 7);

Точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів.” (п. 10).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

1. Недотримання професійного журналістського стандарту збалансованості матеріалів фіксується Ініціативою чи не найчастіше. Відсутність балансу може бути ознакою як замовності матеріалу, так і недбалості чи низької кваліфікації редакції, тому недотримання стандарту збалансованості необхідно розглядати в сукупності з іншими факторами.

2. Збалансованість. В розглядуваному матеріалі подано лише синхрон нардепа з фракції «Голос» Романа Лозинського. Сюжет не містить позиції самого пана Авакова, телеведуча лише зазначає, що він ніяк не коментував ініціативу щодо його відставки. Але з цих її слів не зрозуміло, чи зверталися журналісти Суспільного до Авакова по коментарі.

Далі ведуча розповідає лише про негативне ставлення Володимира Зеленського до ініціативи щодо відставки. Ані в сюжеті, ані в коментарях ведучої не згадано позиції інших учасників процесу: профільного комітету, який має розглянути ініціативу щодо відставки, фракції «Слуги народу» (вона була згадана Романом Лозинським у синхроні як така, що блокує ініціативу), керівництва парламенту. Не зазначено, чи журналісти зверталися до їхніх представників по такі коментарі, чи їх буде подано в наступних випусках новин. Тож аудиторія не отримала повної картини того, що відбувалося у Верховній Раді у зв’язку з пропозицією відправити Арсена Авакова у відставку. Це порушення професійного стандарту збалансованого подання інформації.

3. Повнота. Ініціатива традиційно розглядає порушення професійного стандарту збалансованості як автоматичне порушення також і стандарту повноти подання інформації.

4. Щодо можливої замовності матеріалу. Ініціатива не вбачає достатніх підстав для констатації замовності розглядуваного матеріалу або упередженої прихильності журналістів до партії «Голос». Ведуча озвучила позицію президента Зеленського, який не підтримує ідею відставки Авакова. Відсутність балансу в цьому випадку схожа на недопрацювання редакції. Ініціатива може змінити цю оцінку, якщо отримає додаткові аргументи на доведення замовності.

Ініціатива «МедіаЧек» констатує, що ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» у новинному сюжеті від 2 червня 2020 року, який вийшов в етер о 18:00, порушило пункти 6 і 10 Кодексу етики українського журналіста, але не вбачає в сюжеті ознак замовності. Цей висновок може бути переглянутий, якщо Ініціатива отримає додаткові матеріали.

8 жовтня 2020 року

Фото: МВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6071
Читайте також
07.11.2020 10:18
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
1 852
11.09.2020 13:44
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
6 198
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Михайло Думич, с. Нова Кам'янка, Львівщина.
1284 дн. тому
Я подав скаргу. Цей же сюжет був о 21:00,того ж дня. Але через технічні негаразди незруміло, чи розглянув відставку Авакова Комітет Ради та частина слів Лозинського.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду