Справа Шеремета. Суд не пустив журналістів на засідання щодо Андрія Антоненка

Справа Шеремета. Суд не пустив журналістів на засідання щодо Андрія Антоненка

7 Липня 2020
4045

Справа Шеремета. Суд не пустив журналістів на засідання щодо Андрія Антоненка

4045
Розгляд апеляції відклали на 16:00, 9 липня.
Справа Шеремета. Суд не пустив журналістів на засідання щодо Андрія Антоненка
Справа Шеремета. Суд не пустив журналістів на засідання щодо Андрія Антоненка

Київський апеляційний суд 6 липня не пустив журналістів на засідання, на якому розглядали апеляцію на продовження арешту Андрію Антоненку, підозрюваному в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Про це повідомив 5 канал.

«У представників ЗМІ виникла суперечка із судовими розпорядниками. Журналісти написали необхідні клопотання, але дозволу перебувати усередині їм так і не надали. До зали не пустили навіть поручителів», – йдеться в повідомленні.

Крім того, згідно з рішенням суду, взяти пана Антоненка на поруки тепер можуть не більше 10 осіб.

Як писав ДМ, Київський апеляційний суд обмежив допуск журналістів та вільних слухачів на судові засідання через карантинні обмеження. Згідно з наказом голови суду від 17 березня та 23 червня, на засідання пускають учасників справи, суддів, працівників апарату суду та технічний персонал. Водночас у суді додали, що в резонансних справах діють певні виключення – проводять онлайн-трансляції та допускають журналістів. Щоб потрапити на засідання Київського апеляційного суду журналісти попередньо мають подати клопотанням, яке розгляне колегія суддів (у провадженні якої перебуває справа) та вирішить, чи допускати їх на засідання. 

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Його смерть кваліфікована прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета.

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета.

30 березня досудове розслідування справи Шеремета продовжили до 12 червня 2020 року. На початку квітня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що вважає, що через два місяці буде «якийсь результат» у справі про вбивство Павла Шеремета.

21 травня 2020 слідство змінило підозри фігурантам кримінального провадження про вбивство журналіста Павла Шеремета – Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь. Слідчі також відкрили окреме провадження щодо невстановлених осіб – організаторів вбивства.

22 травня поліція завершила розслідування щодо трьох підозрюваних у виконанні вбивства журналіста Павла Шеремета

Досудове розслідування справи Шеремета тривало 1402 дні. Матеріали провадження налічують понад дві сотні томів: 38 томів – стосовно трьох підозрюваних, більше 200 – щодо встановлення інших фігурантів, організаторів та замовників цього злочину.

Поліція повідомила, що кримінальне провадження готове до передачі до суду.

Фото: Юрій Лапаєв / Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4045
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду