«Медіачек»: Суспільне взяло історію про штраф для італійської пенсіонерки невідомо звідки

«Медіачек»: Суспільне взяло історію про штраф для італійської пенсіонерки невідомо звідки

15 Червня 2020
2189

«Медіачек»: Суспільне взяло історію про штраф для італійської пенсіонерки невідомо звідки

2189
Експерти побачили в матеріалі порушення стандартів достовірності і повноти.
«Медіачек»: Суспільне взяло історію про штраф для італійської пенсіонерки невідомо звідки
«Медіачек»: Суспільне взяло історію про штраф для італійської пенсіонерки невідомо звідки

«Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» запустили  механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугуватиме для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У випадку, якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Висновок № 60

щодо новинного матеріалу Суспільного мовника про штраф для італійської пенсіонерки за порушення правил карантину 

І. Дані щодо скарги та оскаржуваного матеріалу

1. 8 квітня 2020 року до Ініціативи «МедіаЧек» надійшла скарга від громадянина на сюжет із випуску новин, у якому відсутнє посилання на джерело інформації.

2. Сюжет вийшов у двох випусках новин (шістнадцята хвилина тут і двадцять дев’ята тут) в ефірі Суспільного 7 квітня 2020 року.

3. У ньому ведуча повідомляє, що пенсіонерку з італійського міста Градо оштрафували за те, що вона 11 разів виходила з дому по покупки, порушуючи карантин. При цьому демонструється архівне відео з кадрами італійської поліції.  

ІІ. Стандарти журналістської етики та норми законодавства, які регулюють цю сферу суспільних відносин

  1. Кодекс етики українського журналіста (в редакції 2013 року):

 «Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Журналісти та редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності усіх повідомлень, відео- та аудіо матеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, прес-служб та інших джерел.» (п. 6).

  1. Закон України «Про телебачення і радіомовлення» (№ 3759-XII, в ред. 2006 р.):

«Творчий працівник телерадіоорганізації зобов’язаний:

б) перевіряти достовірність одержаної ним інформації;..» (ч. 1 ст. 60).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

  1. Подання джерел інформації навіть  про події, які безпосередньо не впливають на суспільне життя України, є необхідною умовою роботи медіа.
  2. В обох випусках новин ведуча розповідає практично однаковий текст повідомлення про оштрафовану пенсіонерку, при цьому в жодному з випадків не наводиться джерело інформації. З допомогою пошуковика Гугл її можна знайти англійською мовою і там уже міститься посилання на італійське ЗМІ.
  3. Ініціатива у своєму висновку № 9 зазначала: «Повна відсутність вказівок на джерела не дозволяє ефективно перевірити інформацію, оцінити її достовірність, об̕̕єктивність та дає підстави сумніватися в правдивості вказаної інформації загалом (якщо такі джерела не є загальновідомими).»
  4. З одного боку, розглядуваний матеріал дає глядачам приклад того, що в Європі за нахабне недотримання карантинних вимог людей карають.

З іншого – очевидно, що цей сюжет підготовано не власним кореспондентом Суспільного мовника в Італії. Відповідно, інформація була взята з якогось джерела, яке  мало би бути надійним і озвученим в ефірі. Чимало інформаційних маніпуляцій стосуються подій, що відбулись (або нібито відбулись) за кордоном, і саме толерування відсутності джерел значною мірою дозволяє таким маніпуляціям існувати й розповсюджуватися.

  1. На думку Ініціативи, в цьому випадку порушений професійний журналістський стандарт посилання на джерело інформації, а також автоматично – й повноти подання інформації. Це також порушення п. «б» ч. 1 ст. 60 закону «Про телебачення і радіомовлення», адже обов̕язок журналістів перевіряти інформацію є також і обов̕̕язком телеканалу перед своїми глядачами.

Ініціатива «МедіаЧек» констатує, що Суспільний мовник у своєму ефірі від 7 квітня 2020 рjre у випусках новин у сюжеті про оштрафовану італійську пенсіонерку порушив професійні журналістські стандарти подання джерел інформації та її повноти (п. 6 Кодексу етики), а також п. «б» ч. 1 ст. 60 закону «Про телебачення і радіомовлення».

11 червня 2020 року

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2189
Читайте також
29.05.2020 18:25
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
1 997
15.05.2020 20:00
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
1 649
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вячеслав
1403 дн. тому
Смішно чіплятись до такого, коли існує болото з фейків, накшталт Г+Г
Вячеслав
1403 дн. тому
Смішно чіплятись до такого, коли існує болото з фейків, накшталт Г+Г
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду