Помер Мойсей Фішбейн

Помер Мойсей Фішбейн

26 Травня 2020
3377

Помер Мойсей Фішбейн

3377
Він пішов з життя після важкої хвороби.
Помер Мойсей Фішбейн
Помер Мойсей Фішбейн

26 травня на 74-му році життя помер український поет і перекладач, у минулому журналіст і редактор «Радіо Свобода» Мойсей Фішбейн.

«Сьогодні увечері після важкої хвороби помер визначний український письменник Мойсей Фішбейн. Про це мені щойно повідомила його дружина п. Олена», – повідомив у фейсбуку голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський.

Мойсей Фішбейн був членом Українського ПЕН та Національної спілки письменників України, лауреатом премії імені Василя Стуса, кавалером орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня й ордену святого рівноапостольного Володимира ІІІ ступеня.

Він родом з Чернівців. Закінчив філфак Київського педагогічного інституту, працював у Головній редакції Української радянської енциклопедії. 1979 року внаслідок відмови від співпраці з КДБ був змушений емігрувати до Ізраїлю. У 1980—1981 роках був кореспондентом українського часопису «Сучасність», що видавався українською діаспорою у США та Німеччині. З 1982 року жив у Німеччині. У 1982–1985 роках працював в українській і російській редакціях «Радіо Свобода» кореспондентом, редактором, коментатором. Згодом співпрацював з «Радіо Свобода» і як фрілансер. У 2003 році Мойсей Фішбейн повернувся в Україну.

Автор книжок «Ямбове коло» (1974), « Збірка без назви» (1984), «Дивний сад» (1991), «Апокриф» (1996), «Розпорошені тіні» (2001), «Аферизми» (2003), «Ранній рай» (2006). Переклав українською поезії Г. Гайне, Ґ. Тракля, Р. М. Рільке, Г. фон Гофмансталя, П. Целана, Г. К. Артманна, Т. Арґезі, Х. Н. Бяліка, Ш. Бодлера, М. Волошина та інших авторів.

Завдяки Мойсеєві Фішбейну Ізраїль став першою у світі державою, що прийняла на лікування дітей, котрі постраждали від Чорнобильської катастрофи.

У 2019 році Мойсей Фішбейн тяжко захворів. Український ПЕН збирав кошти йому на проведення операції за кордоном та подальшу реабітілацію.

«Детектор медіа» висловлює співчуття рідним і близьким Мойсея Фішбейна. Світла пам'ять!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3377
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду